rafaello3 Posted March 9, 2016 Report Posted March 9, 2016 Koledzy doradźcie ,jaki agregat uprawowo siewny wybrać ?.Wiem ,że powinien być to agregat talerzowy z wałem packera i nabudowanym siewnikiem .Jakiej firmy wybrać ten sprzęt ? Na co zwrócić uwagę po za ceną ? To samo tyczy się pługa .Czy lepiej kupić pług obrotowy Ago-Maszu z zabezpieczeniami resorowymi ,czy np kuhn z zabezpieczeniami resorowymi ?. Interesuje mnie pług 3+1 .Może innej firmy ?.Może znacie ,jakieś dobre rozrzutniki 6 tonowe ,bo oferta jest bogata ,a chciał ,bym dobrze wybrać .Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi .Ciągnik wybrałem NH T5 115. Quote
Vademecum Posted March 9, 2016 Report Posted March 9, 2016 dlaczego,agregat talerzowy ? wg. mnie to zły wybór. ale neśli jesteś przekonany to twoje kredki Quote
rafaello3 Posted March 9, 2016 Author Report Posted March 9, 2016 Dlatego ,że jest to uniwersalna maszyna .Można nią uprawić pole pod siew zboża ,czy tez rżysko ,lub łąkę przeryć .Ja sieję sporo poplonów ,tnę słomę i mam sporo mulczu po kuku .Już mam powyżej uszu zwykłego agregatu ,bo ciągle mi się zapycha i wyciąga wszystko ,co tylko możliwe . Quote
Vademecum Posted March 9, 2016 Report Posted March 9, 2016 rozumiem, ale można poprawić orke np. kuhn-em i zostać przy biernym agregacie. talerzowy teorie ma piękną, ale ma swoje wady.Szczerze to chciałbym zobaczyć taki agregat na różnym stanowisku. tzn. tak jak piszesz, rżysko, ziemia zaorana, łąka, mokro-sucho.Robie broną talerzową i nic tak nie wkurza jak zmieniająca się struktura ziemi w jednym przejeździe. albo idzie fajnie, albo skrobnie marnie, albo utopi sie w ziemi i niby nic, ale im głębiej ją wciąga tym bardziej paprze sie robota. nieda sie na jednym przejeździe regulować maszyny.... Stąd muj negatyw na wszystko co na talerzach do uprawy ziemi, nie dotyczy to siewnika talerzowego Quote
rafaello3 Posted March 9, 2016 Author Report Posted March 9, 2016 Taki agregat jest ciężki i to też ma swoje znaczenie .Dodatkowo siewnik z ładunkiem też dociąży bronę talerzową .Wiele osób mnie namawia na taki agregat .Rozmawiałem z jednym gościem ,który ma taki sprzęt i sobie nie może nachwalić .Wschody ma rewelacyjne .Zadaję sobie sprawę ,że mozaikowa gleba ,czy też zmieniająca się wilgotność gleby ,mam tu na myśli suszę może też różnie wpływać na pracę takiego zestawu . Quote
íktorn Posted March 10, 2016 Report Posted March 10, 2016 Co do pługa polecił bym 4 gdyż 3+1 jest o 150 kg średnio cięższy zakupiłem 4+1 wario kvernland i właściwie mnialem 2 opcje Kvernland lub Lemken różnica w cenie jest z 5 do 7 tyś jeśli kupisz lemkena na zamówienie 3 mce bo od reki będzie 11 tyś droższy. Quote
íktorn Posted March 10, 2016 Report Posted March 10, 2016 Jeśli chodzi o ciagnik w tym przedziale cenowym to dobry wybór można by się pokusić popatrzeć na co innego ale ciężko o lepszy wybór za te pieniądze Quote
rafaello3 Posted March 10, 2016 Author Report Posted March 10, 2016 Dziś dostałem ofertę na opryskiwacz od Biardzkiego za 38 tyś brutto .Zbiornik 1500 litrów lace hydraulicznie rozkładane 15 metrowe z siłownikami poziomującymi i amortyzacją lancy .Komputer komand 190 Hydro .Koła 9,5 x32 błotniki ,potrójne rozpylacze w tym anty znoszeniowe etc . Quote
Recommended Posts