Jump to content

Recommended Posts

Posted

O ciągnikach było już wiele ale chciałbym abyście powiedzieli coś o tych konkretnych. Planuje zakup pierwszego ciągnika ,pola mam mało ale teren trudny bo mocno mokro wiec nawet i z napędami potrafią się zakopać. Myślę o którymś z tych dwóch. Kasy niestety nie za wiele.

http://olx.pl/oferta/fortschritt-zt-323-a-CID757-IDdZ9CZ.html

http://olx.pl/oferta/ltz-55-mtz-leda-t-25-CID757-IDdJoJt.html

dzięki za każdą konstruktywną podpowiedź

Posted

Ltz odpada ma 55km i jest jak to mówią niesprzedawalny, a forszaj to trochę za duży i nie zgrabny zakręcić u sąsiada trzeba

myślę że mtz będzie lepszy 4x4 80 km części tanie i dostępne a za 20 tyś można coś fajnego znaleźć.

I fakt napisz ile masz tej ziemi ,

wiemy że ciągnik do wszystkiego to myślę że te 80 km to max

Posted

jak ciągnik do wszystkiego to również polecam mtz 80 z 4WD Miałem kiedyś ale już się troche zestarzał i wymieniłem na zetorka.

Ale maszynka naprawde dobra w dodatku można dość szeroko rozstawić koła

Posted

po co pchać się w 360, którym nic nie można zrobić, o komforcie już nie wspominając

za podobną cenę można już kupić ciężką serię i do takiego ciągnika można podczepiać już jakiś agregat na ściernisko czy pod siewnik

Posted
Wiem większy lepszy ale nieprzesadzajmy co można zrobić, babrzo wiele ,u mnie i nie tylko u mnie te ciągniki często jako jedyne obrabiaja dość spore gospodarstwa no nie powiem 50, ale 20ha ludzie robią, ja też już chce drugi mocniejszy,też o mtz myślę żeby było szybciej i żebym nie musiał katować mojej 41 letniej c355 .
Posted
ale co to za robota,,,,, ja też już słyszałem od sąsiada który robił na 10 ha 30 lat 30-stką i teraz kupił 60-tke jaki to wspaniały ciągnik, a uprawa pług , kultywator i brona. Twierdzi, że agregat uprawowy czy tależówka to na złom... zbiera 2-3 tony z ha zboża z chwastem, a na targu sprzedaje zboże kupowane od innych gospodarzy....
Posted

hahahaha c360 nie można nic zrobić.. Zdziwił byś się

nawet do ładowacza się nie nadaje, a co dopiero do ciężkiej pracy, jako pomocnik może i daje radę, ale nie jeden chętnie by go wymienił na coś zachodniego

Posted

nawet do ładowacza się nie nadaje, a co dopiero do ciężkiej pracy, jako pomocnik może i daje radę, ale nie jeden chętnie by go wymienił na coś zachodniego

Kolego jesteś w wielkim błędzie .Ja ładuję wszystko co trzeba tym ciągnikiem ..mam tura 2 b i daje radę .Teraz mam zamiar założyć wspomaganie .Mój sąsiad zrobił kilka poprawek  przy swoim turze i ciągniku  i 2 bagi na raz zabiera .

Posted

Panowie, przestańcie chwalić te klamoty. Robić można wszystkim, ale poruwnajcie tą robote, zdrowie paliwo i bezpieczeństwo.

Mam ostrówka i jest to arcy klamot ciesze się, że go mam bo na nic lepszego mnie nie stać, ale nie zamierzam nikogo przekonywać , że to dobra maszyna. To samo jest z c 360 Uwierzcie, że każdy inny będzie lepszy do tura w tej mocy, to już c 330 jest zgrabniejsze w pracy, gdzie nie zrobi nim tyle co c 360

Osrówek w przedniej łyżce i 1500 kg podniesie i co z tego jak strach z tym jechać, a pod małą górke nie pujdzie bo dźwiga tył

Posted

Vademecum tu nie chodzi o chwalenie, ale tym ciągnikiem można pracować i z turem i każdym sprzętem z którym ten ciągnik da rade, jest prawda że to ciągnik przestarzały niewygodny i malowydajny, ale jak już pisałem na wielu gospodarstwach pracuje i jakoś daje radę, jak bym miał kasę, kupił bym sobie coś nowszego albo nowego z napędem, ale nie mam i tym trzeba robić.

koledze zaś radze szukać tego mtz najlepiej 4x4 to będzie miał ciągnik z zapaaem mocy na te 6 ha.

Posted

Wiadomo że 60 czy 30 nie zastąpi 100 czy 200 konnego deutza czy fendta bo takie widze tu porównania ale poco kupować nowszego odpowiednika 60 za kilkadziesiąt tys. wiadomo że 60 nie ma klimy wspomagania radia, niektóre modele nawet kabiny. ale wg to dobry ciągnik. Nie uwarzam że najlepszy bo są lepsze, ale jest dobry

Posted

Dzięki za wszystkie opinie ,na pewno tego ruska 55km sobie daruję. Kusi mnie jeszcze ten fortschirt bo blisko w miarę i jak bym kiedyś miał wiece ha to jest czym robić. No i zacząłem za tymi mtz 82 sie oglądać. Najbliższy jednak to ponad 250km ode mnie . Tak czy inaczej raz jeszcze dziękuję.

Posted
Kolego forszaj to kon pociągowy dobry do pługa agregatu, na długie szerokie pola, ale jest jak słoń w składzie porcelany, niedaleko mnie gość ma t25 c360 i właśnie takiego forszaja, ale forszaj właśnie chodzi w pługu agregacie, używa go do ciężkiej roboty