Jump to content

Recommended Posts

Posted
Na you tube jest mnogo fimów jak robią z żyta, Ja mam pierwszy raz zostawione 80 arów żyta na kiszonke, a potem zasieje owies w maju, po żniwach albo we wrześniu skosze i wysusze albo owine w folię to zależy od pogody.w tym roku skosilem owies z trawa miałem 21 kulek suchego owsa z 80 arów, konie i krowy jadły jak złoto.
Posted

Paweł dobry pomysł, a opisał byś jak to się wychodzi na tym zakiszonym życie ile z ha, wiadomo mniej więcej, jak to pobierają opasy (dla bydła mlecznego to średnio się nadaje taka kiszonka) ile trzeba suszyć takie żyto.

Mnie też to zagadnienie interesuje chętne się coś więcej dowiem ;-)

Posted

Jeśli chcesz siać teraz to kukurydza będzie bardziej opłacalna. Sam kisiłem żyto kilka lat temu, niestety z powodu awarii przyczepy za bardzo się wysuszyło i kiedy odkryłem pryzmę zobaczyłem przypleśniałą słomę, tylko trochę nadawało się do skarmienia.bardzo mnie to zniechęciło od tamtego czasu sieję tylko kukurydzę, ale chyba czas spróbować ponownie, w końcu człowiek uczy się na błędach. Tutaj macie coś więcej na temat kiszenia żyta:

http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/zyto-na-kiszonke-dla-podratowania-bazy-paszowej,50726.html

Posted

Jak  dla  mnie  to   ten   artykuł   jest    do  luftu   chociażby  z    z  fazy   w  jakim   stanie   jest    żyto    ja   kosiłem  jak   kłos   był    w   środku    i po skoszeniu  gdy    żyto   leżało  kilka   dni   potrafił   jeszcze  wyjść  a  po wyjściu   kłosa  smakowitość i  wartość  kiszonki    drastycznie   spada .