spawer94 Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 Witam. Czy polecacie zrobienie kiszonki z nie dojżałego zboża, np żyta albo owsa Quote
Robert ;-) Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 Na you tube jest mnogo fimów jak robią z żyta, Ja mam pierwszy raz zostawione 80 arów żyta na kiszonke, a potem zasieje owies w maju, po żniwach albo we wrześniu skosze i wysusze albo owine w folię to zależy od pogody.w tym roku skosilem owies z trawa miałem 21 kulek suchego owsa z 80 arów, konie i krowy jadły jak złoto. Quote
spawer94 Posted March 11, 2016 Author Report Posted March 11, 2016 na 70 arach bardziej mi się opłaca zasiać żyto i zrobić kiszonke czy qq.Pytam się bo nigdy nie robiłem kiszonki ani z qq ani z żyta Quote
pawel7991 Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 Najlepiej jest zasiać żyto ozime na kiszonkę, a po zbiorze kukurydzę i masz dwa zbiory z jednego pola. Poza tym żyto możesz zgłosić jako poplon i zdobyć dodatkowe dopłaty. Quote
Robert ;-) Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 Paweł dobry pomysł, a opisał byś jak to się wychodzi na tym zakiszonym życie ile z ha, wiadomo mniej więcej, jak to pobierają opasy (dla bydła mlecznego to średnio się nadaje taka kiszonka) ile trzeba suszyć takie żyto. Mnie też to zagadnienie interesuje chętne się coś więcej dowiem ;-) Quote
spawer94 Posted March 11, 2016 Author Report Posted March 11, 2016 no ciekawe z tym podwójnym wykorzystaniem pola. Quote
Vademecum Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 ale, żyto to cza siać na jesień, jeśli nie masz posianego to lepiej wyjdzie kuku, jak teraz posiejesz żyto to będzie go dużo mniej. Quote
pawel7991 Posted March 11, 2016 Report Posted March 11, 2016 Jeśli chcesz siać teraz to kukurydza będzie bardziej opłacalna. Sam kisiłem żyto kilka lat temu, niestety z powodu awarii przyczepy za bardzo się wysuszyło i kiedy odkryłem pryzmę zobaczyłem przypleśniałą słomę, tylko trochę nadawało się do skarmienia.bardzo mnie to zniechęciło od tamtego czasu sieję tylko kukurydzę, ale chyba czas spróbować ponownie, w końcu człowiek uczy się na błędach. Tutaj macie coś więcej na temat kiszenia żyta: http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/zboza/zyto-na-kiszonke-dla-podratowania-bazy-paszowej,50726.html Quote
pablos Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 Jak dla mnie to ten artykuł jest do luftu chociażby z z fazy w jakim stanie jest żyto ja kosiłem jak kłos był w środku i po skoszeniu gdy żyto leżało kilka dni potrafił jeszcze wyjść a po wyjściu kłosa smakowitość i wartość kiszonki drastycznie spada . Quote
Recommended Posts