AdaśRol Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 Hej Otóż mam taką sprawęJest łąka i trawa jest z tamtego roku nie skoszona i po zimie wiecie jaka jest.. Chcę w tym roku robić siano na tej łące i pytanie czy najpierw to wygolić "żyłkową" i wywieźć gnojowicę i podsiać nawozem ? Chodzi mi o to żeby ładna trawka rosła na niej. Co zrobić żeby ją doprowadzić do stanu użytkowego i kiedy ewentualnie siać nawóz.Może macie jakieś inne pomysły ?Proszę o pomoc bo wiosna idzie pełną parą ! Dzięki z góry ! Quote
Vademecum Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 Najlepiej zaorać i posiać trawe, ale pewnie tak nie chcesz. Musisz to wysprzątać i wywieźć bo jak będziesz zbierał trawe to weźmiesz to co zgnite i g z siana. Jak wysprzątasz to posiej fosfor i potas i nawet 200 kg saletry na 1 ha. Quote
AdaśRol Posted March 12, 2016 Author Report Posted March 12, 2016 No tak myślałem ok to w next tygodniu biorę się za koszenie A w grę wchodzi mocznik ? Quote
Vademecum Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 Wchodzi, ale on zakwasza ziemie i jest wolno działający, natomiast saletre dasz to jest bomba azotowa, po każdym pomosie daje sie 200 k saletry oczywiście nie na zime Quote
AdaśRol Posted March 12, 2016 Author Report Posted March 12, 2016 Okey to pójdzie saletra a można już siać ? Bo w next tygodniu bym się wyrobił z wyczyszczeniem i mogę od razu posiać ?Nie włókować przed sianiem ? Quote
Recommended Posts