troszkin Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 Witam koledzy mam takie pytanie zakupiłem siewnik do zboża Famarol 3m i otóż moje pytanie co ile powinny byc zamykane radlice Belkę opryskiwacza mam 10m Według mnie na początku 1 przejazd i ścieżka potem 3 przejazdy i ścieżka itdWedlug mnie to tak ale mogę sie mylić Pozdrawiam Quote
grzepaku1 Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 opryskiwacz 10 metrowy nie pasuje do siewnika 3 metrowego by poprawnie wykonać ścieżki ,do siewnika 3 metrowego pasuje opryskiwacz 9,12,15, 18,21 itd. to najlepiej zmienić belkę herbicydową na 12m lub dołożyć do twojej po 2 końcówki na końcach.Ścieżki na 12m powinny wyglądać: pierwszy przejazd siewnikiem szer. 3m, drugi przejazd zatykamy połowę siewnika i siejemy tylko szerokością 1,5 metra ,trzeci przejazd siejemy już całą szerokością siewnika i robimy ścieżki ,a dalej trzy przejazdy bez ścieżek a czwarty ze ścieżkami. Quote
Vademecum Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 właśnie, jak sie chce siać w ścieżki to cza do tego dobrać maszyny, do tego jeszcze dojdzie rozsiewacz nawozów.....A ja tobie poleciłbym zatkać czy zlikwidować końcowe dysze i wtedy ci wyjdzie 9 metrów opryskiwacz i 9 siewnik. Do 3 metrowego siewnika najlepsza jest belka na 15 m i tyle samo rozsiewacz. Licz zawsze tak, że robisz 3 lub 5 przejazdów siewnikiem a środkowy przejazd jest ze ścieżkami i zamykasz za kołami ciągnika czyli 9 albo 15 metrów. Jeśli będziesz dzielił przejazd na ścieżki to nigdy ci nie wyjdzie idealnie, a jak przechył to już w ogóle. Do 10 metrów to nic nie pasuje siewnik 2,5 m do 12 metrowego opryskiwacza wtedy robisz 5 przejazdów siewnikiem , a środkowy ze ścieżkami. Do 3 metrowego siewnika masz albo 9 metrów albo 15 można i więcej 21m Quote
Recommended Posts