troszkin Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 Witam was mój kolega sie pytał jak ustawić rozsiewacz lej bo nie ma tabeli a na oko to cieżko. Ma do wysiewu Wap mag i polifoske. Może ktoś ma z was tabele.Jeszcze jedno pytanie jak daleko jest wstanie rozsiac nawóz lej na moje oko to ok 8m Ile obrotów i jakim biegiem jechać traktor to MF255Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted March 12, 2016 Report Posted March 12, 2016 nie wiem jaki masz lej, ale z 2 dźwigienkami możesz ustawiać nie symetrycznie . Lej teoretycznie sieje 12 metrów, ale prawa strona do lewej nie sieje identycznie, niestety wielokrotnie liczyłem granule. Lej jednotarczowy to kasa wyżucona w błoto. Co do mf 255 to przez 20 lat zdarłem nim 2 leje. I powiem tak jeśli ustawisz otwór mniejwięcej okrągły i pojedziesz pierwszym biegiem na jakieś 1600 obr/min To wysiejesz ponad 200- 250 kg na ha. nawozu granulowanego, typu polidap polifoska, azotowe idą 20 % Więcej , są jakby śliskie.Od jakieś 10 lat mam rauch 2 talerze i cza latać na drugim biegu, niestety niewytrzymują zwrotnice, felgi, śruby odpadają. Tylem że ja mu sypie po 800 kg a na przud ładuje 300-450 Kg obciążników w zależności od pola , małe lub duże górki. Obciążniki pasują z ciężkiej seri mf-a 450 kg + środek z zaczepem z 60 kg Tabele o D rozbić, i tak cza liczyć , znasz długość pola mnożysz na szerokość i przeliczasz non stop, im mniej nawozu w rozsiewaczu tym procentowo mniej sie wysiewa. Jak jest kilka pul to pikuś .... Ja mam ponad 60 działek i jest co liczyć.... Quote
ali Posted June 22, 2018 Report Posted June 22, 2018 Jaki rozsiewacz byście polecili , nie chce wydawać dużo kasy bo max 2,5t rocznie nawozu i sieję to kosem zawieszanym , a jak wiadomo nie sieje on równomiernie na obie strony. Max 1500zł i stare amazone dwutarczowe było by ok czy może rękawowy vicon , ale tu z częściami pewnie ciężko i drogie bo to trochę już zabytki. Quote
Vademecum Posted June 22, 2018 Report Posted June 22, 2018 ładnej amazonki do 1500 nie znajdziesz a remont to sobie daruj. zwróć uwage by lej był jeden na oba talerze . Quote
miszka Posted July 4, 2018 Report Posted July 4, 2018 Koledzy zastanawiam się nad zakupem większego tj. pojemność oraz co ważniejsze rozrzut na 12 m zawieszanego rozsiewacza do nawozów .Widzę w ogłoszeniach, że jest sporo rozsiewaczy amazon w cenie 2 -3 tyś. Jednak tak sobie myślę, że fajnie byłoby przy okazji kupić rozsiewacz którym dałoby radę jednocześnie rozsiewać wapno sypkie. Czy jest jakiś wart polecenia taki rozsiewacz którym wysieje granulat oraz wapno sypkie? Quote
izydor6280 Posted July 4, 2018 Report Posted July 4, 2018 jedyny taki rozsiewacz to motyl czy kłos, ale dokładność wysiewu granuli, szczególnie na pochyłościach pozostawia wiele do życzeniaprzy wapnie też słabo to widzę, bo mała pojemność, co za tym idzie częste postoje i napełnianie starą amazonkę bym odradził, będzie to penie trup w którego włożysz połowę wartości, aby przywrócić do życia, mieszadło kręcące się z tą samą szybkością co talerze, czyli mielenie nawozu gwarantowane, sterowania zapewne tylko ręczne, a i stała szerokość siewu to też wada chcesz coś zachodniego to szukaj MDS'a, choć ceny nieco większe za ładną siewkę, z nowych mogę polecić altro czy langren, czyli kopie starej dobrej rotiny, nieco drożej woprol junior Quote
Vademecum Posted July 4, 2018 Report Posted July 4, 2018 ja stosuje rauch, ma hydraulike i mieszadło wolniejsze. za 5 koła już kupisz. to naprawde dobre rozsiewacze na swój czas. Wapna bez np. taśmy nie posiejesz, nawet z granulowanym miałem problem.Do remontu nie kupuj, największą wadą dla mnie w amazonce to dwie komory, nigdy równo nie wysieje się na przechyłach dlatego jeden lej na dwa talerze to praktyczne rozwiązanie. Nie jest tak że 12 metrów to 12 bo dasz większe obroty i masz np 16m. Cięższy nawóz i poleci na 18m.Przeszczegam cię przed zakupem rozsiewacza z nieoryginalnymi łopatkami bo jest ich sporo. Nowy talerz to koszt ponad 1000 zł. × 2 Talerze są inne jeśli chodzi o prawą i lewą stronę !Nie daj sie zrobić w lolo Quote
ali Posted November 4, 2018 Report Posted November 4, 2018 co sądzicie o takim rozsiewaczu 1tyś woła za niego Quote
Vademecum Posted November 4, 2018 Report Posted November 4, 2018 za tysiaka to ty nic dobrego nie kupisz Quote
Vademecum Posted November 4, 2018 Report Posted November 4, 2018 stan. 1 nowy talerz z kwasówki to tysiak, a często nie są oryginalne tylko jakieś poprawki po fabryce bo korozja zjadła. Takie rozsiewacze chodzą w granicach 2 - 3 - nawet 4 tysi. Oglądnąć możesz ale diabeł tkwi w szczegółach.jak jest ryginał to jakość siania jest super. Quote
ali Posted November 16, 2018 Report Posted November 16, 2018 Znów odgrzeję temat , chcąc nie chcąc nabyłem starego niemeyera jednotalerzowego,stan wizualny i techniczny wg mnie na 4 , ale jest i minus zgite łopatki na talerzu. Te łopatki są półokrągłe na wzór kosa , mam nierdzewkę 2mm i zastanawiam się czy nowe dorobić na wzór nowszych rozsiewaczy ( np amazone czy unia ), czy kombinować by były półokrągłe. Od kosa nie podejdzie bo musi być 25cm długości. Quote
Vademecum Posted November 16, 2018 Report Posted November 16, 2018 ech, kolego jak zmienisz to guzik z tego będzie , ma być oryginał. Jak dorobisz to nie będziesz nawet wiedział jak to sieje Quote
ali Posted November 16, 2018 Report Posted November 16, 2018 Trudno. Mój błąd,muszę zrobić formę pod prasę i moźe się uda odwzorować oryginał Quote
kubusjettaII Posted November 18, 2018 Report Posted November 18, 2018 a nie lepiej poszukać oryginalnego elementu? przecież ktoś to powinien mieć w sprzedaży i pewnie nie za miliony... Quote
ali Posted November 18, 2018 Report Posted November 18, 2018 pół dnia mi zeszło nad zrobieniem formy że tak powiem ,łopatki dorobione z 1ki nierdzewki ( 2ki nie mogłem przegiąć ), wymiarami przetłoczeniem nic nie odbiega od oryginału, jedną ze starych ktoś wymienił na nową , więc miałem się na czym wzorować henryk 1 Quote
TeodorD Posted May 8, 2019 Report Posted May 8, 2019 Zakupiłem w firmie www.kagro.pl wydajny rozrzutnik ADS. Maszyna działa niezwykle precyzyjnie, jest trwała i oszczędna w eksploatacji. Jestem bardzo zadowolony z zakupu i obsługi. Stale dostępny serwis jest wielkim atutem tego sprzedawcy. Quote
Recommended Posts