Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie. W tym roku zamierzam wymienić dach na oborze. Do tej pory pokryty był eternitem. Jak sie za to zabrać od strony formalnej, komu zgłosić i jakie dokumenty wymagane noi i wiadomo koszta... Dalej czy eternit mogę zdemontować sam czy jest potrzebna ,, wyspecjalizowana ekipa"?? Jakie są koszta utylizacji eternitu ( dach ok 130m2)

Posted
idź do gminy, w małopolsce jest program i odbierają gratis azbest, sponsoruje to firma z szwajcarji. W gminie powiedz, że masz zdemontowany i złożony bo rzeczywiście każą ci firme wziąć do demontażu.
Posted
No to inteligencją się nie popisał :-( każdy chyba wie, że jak leży to nie szkodzi a jak się ociera lub kruszy albo jak ten agent od kątówki to wtedy pałeczki dostają się do płuc i już tam zostają
Posted

Odbiór jest darmowy, bo przecież to ochrona środowiska, przegięli by gdyby jeszcze kazali sobie za to płacić. Kilka miesięcy temu czytałem w lokalnej gazecie, że w mojej okolicy ma powstać składowisko azbestu ale jak na razie cisza.

Posted

to może dobrze, że cisza. Azbest , minerał mieszany z cementem nie jest sam w sobie szkodliwy, ale pył z niego już tak, pył azbestowy to mikro igiełki które wbijają się w płuca, powodują rany przez co nowotwory, nie jest wydalany z płuc , niestety to jest ta moc i niemoc...

50 lat temu polacy jeździli do stanów likwidować izolacje azbestowe, zarabiali krocie , ale nie mieli tej wiedzy , a stona pracodawcy nie informowała o,szkodliwości, po 2 latach pracy ludzie zapadali na problemy z płucami typu pylica astma..... taki los dorobku na wygnaniu....

Posted

a za to że samemu zdejmuje nie dostane po uszach jak by jakiś życzliwy zgłosił ??

no właśnie dobre pytanie,otóż szwagier zgłosił wymianę dachu z eternitu na blachę,eternit zdejmowała firma dekarska mająca uprawnienia  i po ok. 1 godzinie od rozpoczęcia demontażu pojawiła się straż miejska (działo się w Koninie ) i zażądała wszelkich dokumentów z wymianą dachu i zdejmowaniem eternitu,szwagier to wszystko miał i tylko usłyszał odpowiedź ,,sąsiad zadzwonił'',takie sprawy łatwi się w powiatowym urzędzie nadzoru budowlanego,wiem bo kilka lat temu zmieniałem dach na domu-pozdrawiam

Posted
3 lata temu zmienialem dach na oborze tez okolo 130 m , byly tam takie kwadraty 30#30 cm eternitowe. Zamawiajac firme dekarska od razu umawialem sie na zdjecie tego syfu przez nich! A juz pisze dlaczego- otoz eternit ten po 40 latach rozpadal sie w rekach i oczywiscie kruszyl sie pylac przy tym niemilosiernie! Fachury przyjechaly zaczeli zdejmowac i tak jak myslalem kupa pokruszonego gruzu z eternitu. I co z tym zrobic? Gmina Laskarzew oczywiscie odbierze za darmo ale musi to sie znajdowac na paletach i zapakowane a termin oczekiwania to 2 lata. Fachury mialy telefon do goscia ktory odbiera eternit zapakowany w big bagi - wyszly prawie trzy. Zamiast czekac 2 lata aby laskawy pan z gminy znalazlby mnie na liscie ta zafundowalem sobie idbior na drugi dzien i jeszcze dostalem zaswiadczenie o idbiorze idbiiorzei utylizacji, co sie z nim stalo nie wiem. Dach kosztowal mnie 13.000 zl (blachodachowka) a eternit 900 zl i po klopocie.
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted
eternit był dobrym i tanim rozwiązaniem, konserwowany, malowany nie jest toksyczny. Toksyczne są mikrowłukna złuszczające się pod wpływem warunków atmosferycznych, sam w sobie niema właściwości toksycznych, a tylko frakcja mechaniczna , drobne igiełki wbijają się wpłuca co powoduje rany nie gojące się , a w konsekwencji raka. Organizm ich nie rozpuszcza ani nie wydala, jak sie dostaną do układu oddechowego to tam pozostają na zawsze siejąc spustoszenie mechaniczne...
  • 1 year later...
Posted

Kilka dni temu wymienialiśmy dach na budynku gospodarczym, to prawda prawie trzydziestoletni eternit rozpadał się w rękach praktycznie.. Wcześniej zadzwoniłem do gminy i dowiedziałem się co z tym fantem zrobić. Kazali go spaletować do określonej wysokości i owinąć czarnym strechem, odstawić i czekać na odbiór. Z tego co wiem odbierają 2-3 razy na rok. U znajomego z tej samej gminy już czekają pół roku na odbiór...