Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Ile dać nawozu na 1ha pszenicy ozimej w pierwszej fazie, ile w drugie i trzeciej fazie rozsiewania? Ziemia klasy I. Nie dawałem żadnych oborników ani innych nawozów naturalnych. Pierwsze rozsiewanie przed wegetacją, drugie 2 tygodnie po pierwszym rozsiewaniu a trzecie rozsiewanie przed kłoszeniem? Nawoź to saletra amonowa. 

Posted
Saletra dobra na start w Twoim przypadku 1 klasa to ideal, ja dalbym 200 kg na strzal teraz jak najszybciej! Potem kwiecien druga dekada dolistnie magnez i troche mocznika , nastepnie maj mocznik. Ale przy 1 kl ziemi moge sie mylic!!! U mnie 3b i tak bede robil! Powodzenia!
Posted

Masz tutaj wzór 

Pn(Wp-G) 100/s

gdzie: 

Wp- wymagania pokarmowe roślin przy wymaganym plonie

G - Przewidywalne obrania składników z gleby

s - stopień wykorzystania nawozów 

Stopień wykorzystania 

Potasu to 80 - 90 %

Azotu to 60 - 70 %

Fosforu to 30 - 50 %

Jak obliczyć ? Przykład :

Roślina ma zapotrzebowanie na fosfor 60 kg,a przewiduję się pobranie z gleby 30 kg.Stopień wykorzystania składników wynosi 30 %.Oblicz wymagania nawozowe.

Pn= (60 - 30) 100/30 =100

Posted

Saletra dobra na start w Twoim przypadku 1 klasa to ideal, ja dalbym 200 kg na strzal teraz jak najszybciej! Potem kwiecien druga dekada dolistnie magnez i troche mocznika , nastepnie maj mocznik. Ale przy 1 kl ziemi moge sie mylic!!! U mnie 3b i tak bede robil! Powodzenia!

popieram

Posted
tu cza uwzględnić klase ziemi bo to jest petarda dla pszenicy i przy pełnych dawkach skracanie ździbła, fungicydy. Przedsiewnie między innymi fosforan amonu, teraz sporo saletry, a później mocznik, a dalej dolistnie. Mocznik jest długo działający .