Roger2 Posted March 17, 2016 Report Posted March 17, 2016 Witam. Ile dać nawozu na 1ha pszenicy ozimej w pierwszej fazie, ile w drugie i trzeciej fazie rozsiewania? Ziemia klasy I. Nie dawałem żadnych oborników ani innych nawozów naturalnych. Pierwsze rozsiewanie przed wegetacją, drugie 2 tygodnie po pierwszym rozsiewaniu a trzecie rozsiewanie przed kłoszeniem? Nawoź to saletra amonowa. Quote
shogun80 Posted March 17, 2016 Report Posted March 17, 2016 Saletra dobra na start w Twoim przypadku 1 klasa to ideal, ja dalbym 200 kg na strzal teraz jak najszybciej! Potem kwiecien druga dekada dolistnie magnez i troche mocznika , nastepnie maj mocznik. Ale przy 1 kl ziemi moge sie mylic!!! U mnie 3b i tak bede robil! Powodzenia! Quote
RolnikON321 Posted March 17, 2016 Report Posted March 17, 2016 Masz tutaj wzór Pn= (Wp-G) 100/sgdzie: Wp- wymagania pokarmowe roślin przy wymaganym plonieG - Przewidywalne obrania składników z glebys - stopień wykorzystania nawozów Stopień wykorzystania Potasu to 80 - 90 %Azotu to 60 - 70 %Fosforu to 30 - 50 % Jak obliczyć ? Przykład :Roślina ma zapotrzebowanie na fosfor 60 kg,a przewiduję się pobranie z gleby 30 kg.Stopień wykorzystania składników wynosi 30 %.Oblicz wymagania nawozowe.Pn= (60 - 30) 100/30 =100 Quote
jacq Posted March 17, 2016 Report Posted March 17, 2016 Saletra dobra na start w Twoim przypadku 1 klasa to ideal, ja dalbym 200 kg na strzal teraz jak najszybciej! Potem kwiecien druga dekada dolistnie magnez i troche mocznika , nastepnie maj mocznik. Ale przy 1 kl ziemi moge sie mylic!!! U mnie 3b i tak bede robil! Powodzenia!popieram Quote
Vademecum Posted March 18, 2016 Report Posted March 18, 2016 tu cza uwzględnić klase ziemi bo to jest petarda dla pszenicy i przy pełnych dawkach skracanie ździbła, fungicydy. Przedsiewnie między innymi fosforan amonu, teraz sporo saletry, a później mocznik, a dalej dolistnie. Mocznik jest długo działający . Quote
Recommended Posts