Jump to content

Recommended Posts

Posted

Do  szkoły  chodziłem   daaawno   temu  ale    z   tego  co    mi   wiadomo  to  HF  są  typowo  mlecznymi      natomiast  Jersey   są   mniej   wydajne  od HF   ale  ich  mleko   jest  bardzo  tłuste  .

Posted

rasa hf pod względem wydajnosci jest bardzo zbliżona do naszych polskich krów cb(czarno biała) z tego co wiem to te rasy są spokrewnione.Jersey dają mniej mleka coś ok 4500 5000 kg w laktacji a hf i cb ok 6000 do 8000. Pojedyncze sztuki w specjalnych chodowlach dawały do 12tys kg ale takie krowy długo nie żyją.

Dobra jest też rasa Guernsey ale tą sie choduje chyba tylko w Angli i USA niewiem czemu.

A w ogóle to nie ma konkretnej najlepszej pod względem wydajności rasy dobre są holsztyńsko-fryzyjskie, polskie czarno-białe, montbeliarde czy guernsey i wiele innych mniej znanych gatunków, kiedyś słyszałem że jakaś tam rasa nie pamietam jaka  dała 15tys kg mleka

Posted

Jak ja chodziłem do szkoły to na przedzie były krowy i burak pastewny, a dziś to jedno na wymarciu a drugiego prawie niema...

Polska czarno biała na wydajność, a czerwona na jakość. Z buraka to została tylko nazwa HBP nasiona ( małopolska hodowla buraka pastewnego)