RolnikON321 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Które rośliny wzbogacają w glebę związkami mineralne a które zabierają ? Quote
Vademecum Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 eh, wszystkie pobierają związki mineralne, ale może powiedz najpierw co to są dla ciebie związki mineralne ? jakie ? bo tak zadane pytanie nasuwa mnustwo wątpliwości dla odpowiadającego .. mam wrażenie, że nie wiesz o co pytasz. Roślina rosnąc nie daje do ziemi związków mineralnych tylko je pobiera, mniej lub więcej. Z resztek pożniwnych coś wraca ale większość zabierasz w postaci plonu. W innny sposób rośliny potrafią degradować ziemie jak np. krzew kawy, świerki, orzechy w inny sposób co prawda. a inne rośliny np. nie pobierają do cna składników jak np. pszenica. Owies np. potrafi udostępnić minerały niedostępne dla innych roślin. Żyto ma właściwości fitosanitarne tzn. uniemożliwia rozwuj patogenów Quote
RolnikON321 Posted March 20, 2016 Author Report Posted March 20, 2016 Znaczy nie wiem czy to są związki mineralne,ale mi chodzi o układanie płodozmianu,że np. jest płodozmian 6 polowy okopowo-przemysłowy z przedplonem miedzy ścierniskowym na gleby kompleksu 4.ZiemniakiJęczmieńburak cukrowylen włóknistyżytorzepakPierwsza z nich zawszę musi być wzbogacająca a druga to ta która zabiera,tylko nie wiem jakie rośliny wzbogacają. zbożowe ...?okopowe ....?... Quote
Vademecum Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Okopowe wzbogacają ale na oborniku, burak cukrowy na 4 klasie to ci nic nie wzbogaci, a nawet marnie zaplonuje., jak go posiejesz na 2 klasie to po nim zbierzesz ładną pszenice. W ogule to źle zadane pierwsze pytanie. Tobie chodzi o płodozmian, ale w systemie 6 roślin to ja tobie nie napisze. O tym możesz gdzie indziej poczytać bo temat obszerny na książke. Quote
rafaello3 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Kolego Vademecum ,co do buraka cukrowego uprawianego na 4 klasie to ja sporo wiem z rodzicami ponad 10 lat uprawialiśmy cukrówkę :-).To była ciężka praca ,ale pieniądze były dobre .A dziś wszystko maszyny robią .Plon jaki uzyskiwałem to od 40 ton do 65 rekord .Rolnik jedną z lepszych roślin wzbogacających ziemię w różności są różnego rodzaju rośliny łubiny ,koniczyny ,lucerna ,saradela etc .Okopowe też z tym ,że uprawiane na oborniku .U mnie na 4 klasie gliny często uprawiam kukurydze na ziarno i efekt jest taki ,że po kilku latach ''glina'' ładnie już się kruszy .Słoma kukurydziana i obornik swoje zrobiły .Od zeszłego roku sieję łubin gorzki na poplony ile się da .A na piachy daję obornik ,bo mam pod domem i jest wygodnie :-) Quote
Vademecum Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 burak jest wrażliwy na brak wody i podeszwe płużną, jeśli woda jest to głębosz i nawożenie organiczne i mineralne zrobią swoje.Natomiast to co robią motylmowate to nie jest wzbogacanie ziemi w składniki mineralne jak pisał założyciel wątku, tylko użyźnianie i poprawe możliwości sorbcji i pewnego rodzaju przetwożenia składników dostępnych dla roślin następczych, zwykły proces glebotwórczy. Piach nie przetwarza tego dlatego obornik dajesz to samo zubożałe ciężkie gliny. albo poplony. Natomiast sypania nawozu żadna roślina nie zastąpi. Dla mnie związki mineralne to Mg, Zn, S, Cu, Co, Fe, Mo, Mn, Ca - też, ale odgrywa również inną role., przynajmniej tyle mi na myśl przychodzi. Owies potrafi te składniki wynieść i rozpuścić z głębszych warstw. Natomiast N, P, K też są związkami mineralnymi, ale w rolnictwie muwi się o nich makroskładniki i rośliny ich nie dają ziemi tylko zabierają, trzeba dodać , że motylkowate wzbogacają w pewnym sensie stanowisko w Nitrogen (N) ale nie są to ilości gdzie można pominąć na takim stanowisku nawożenie tym składnikiem, a na dodatek ten składnik jako jedyny ulega wymywaniu i ziemia go nie potrafi zatrzymać.Kolega poruszył wątek który niema końca, ale też trzeba wiedzieć o procesach zachodzących w ziemi i ich mechanizmach.Może wystarczy...... Quote
Recommended Posts