Kamilc-360 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Witam, tyle się słyszy o tych dotacjach na zakup sprzętu, więc chciałbym się zapytać: posiadam łącznie swojego pola 9ha wszystko z budynkami oraz resztę dzierżawy ale nie zgłoszone więc się nie liczy. Te 9ha należy dokładnie do mojego ojca, posiadamy jeden traktor Ursus C-360 ale jest on zarejestrowany na mnie, więc tak jakby na papierze ojciec nie ma ciągnika w ogóle. Czy w tej sytuacji mój ojciec może się starać pieniądze na zakup ciągnika z Unii? Ja wiem że nie całość ale chyba zwracają oni 50% czy coś? Quote
Vademecum Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 do końca tego miesiąca przyjmują wnioski z sektora D Quote
pablos Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Na sam ciągnik nie dostaniesz dofinansowania . Quote
rafaello3 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 do końca tego miesiąca przyjmują wnioski z sektora DKolego wprowadzasz w błąd Kamila .Wnioski zaczynają przyjmować od 1 kwietnia do końca miesiąca na maszyny .Kamilu na sam ciągnik nie masz szans .Na tak mały areał i tak będzie ciężko się załapać .Popytaj może kogoś kto się zna na prowie . Quote
Vademecum Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 kolego, akurat byłem na szkoleniu i co do miesiąca to niespierałbym sie bo nie pamiętam, ale jeli nie cały marzec to cały kwiecień.W każdym razie czasu mało bez przygotowań wcześniej, mało ziemi oki, ale można wnioskować w kilku nawet rolników no i tak mówili, że sam ciągnik nie da takiego podwyższenia wartości cza jeszcze jakieś maszyny. Sektor D jest najbardziej obłożony bo w A są świnie w B bydło mleczne i C opasy , bydł. Gość może sie sam pofatygować do doradzcy i dopytać pod kątem swojego gospodarstwa, pytał czy są dofinansowania, więc odpowiadam że są Niestety dla wybranych.....Powiem jeszcze że przyjmują na zasadzie punktacji, a punktacja leci po bandzie już nie pamiętam szczegółów, ale np za wiek wnioskodawcy, po 40 roku życia chyba 0 punktów, dodatkowe punkty za eko itp, Quote
rafaello3 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Te spółki to jak w tym pięknym staropolskim powiedzeniu .Dokładnie jest punktacja za wiek do 40 lat 3 pkt za zwiększenie potencjału produkcji 1pkt za członkostwo w grupie 1 pkt i za maszyny trzeba wyliczyć średnią .Wielu jest chętnych więc będzie ostra konkurencja .Ja startuję .A popytać zawsze warto ,bo kto pyta nie błądzi :-) Quote
Kamilc-360 Posted March 20, 2016 Author Report Posted March 20, 2016 Oho czyli coś czuje że to będzie tylko masa papierków i świstków, już mnie głowa rozbolała na samą myśl.A propos kojarzy ktoś jakie dokumenty trzeba przygotować? Quote
rafaello3 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Kamil na necie masz ful informacji niech się chce poczytać ,bo szukać nie trzeba wiele .Zastanów się czy warto ,bo chodzenia przy tym jest ogrom . Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 a twój ojciec ma mniej niż 40 lat ? Quote
Kamilc-360 Posted March 21, 2016 Author Report Posted March 21, 2016 No nie ma 59 lat już niestety... Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 to już punktów nie masz, a to prawie połowa tego co można uzyskać Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 kup se 914 lub 1224 i dobrych pare maszyn do tego, pług zachodni używany, agregat przedsiewny, przyczepe do c 360 opryskiwacz typu rau, siewnik w ten sposób 100 tysi rozważnie zagospodarujesz, a kupisz nowy ciągnik a na dobre maszyny cza drugie 100 tysi. Quote
Kamilc-360 Posted March 21, 2016 Author Report Posted March 21, 2016 Taa wydawać kase na 30 letnie rupcie... Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 lepsze 30 letnie za 20 tysi niż nowy rupieć za 100 do tych starych skrzynie czy silnik kupisz za 2 czy 4 tysie, a do nowego za tyle to serwis dojedzie do ciebie. Znam gostka który nazbierał ponad 150 ha dzierżaw miał stare ursusy i zetory do 60 koni jeśli dobrze pamiętam 7 sztuk, płacił sąsiadom za robienie tym, sprowadził 5 letniego dominatora do żniw, a później po wielu latach zakupił 2 john deere. I takimi rupciami obrabiał tyle pól, dojeżdżał nawet 15 km. Robert ;-) 1 Quote
spawer94 Posted March 22, 2016 Report Posted March 22, 2016 stary rupieć jak się zepsuje to płacisz kilka stów ja kcoś poważniejszego to wiadomo więcej. Mój znajomy ma NH poszła mu skrzynia i dał 30 tys, A jak jedzie to tylko patrzy żeby mu gdzieś gałązki nie porysowały, a ja moim zetorkiem w największe bagno wjade i się nie boje że mi coś pęknie albo się urwie bo sam w domu naprawie Quote
Recommended Posts