Witam, tyle się słyszy o tych dotacjach na zakup sprzętu, więc chciałbym się zapytać: posiadam łącznie swojego pola 9ha wszystko z budynkami oraz resztę dzierżawy ale nie zgłoszone więc się nie liczy. Te 9ha należy dokładnie do mojego ojca, posiadamy jeden traktor Ursus C-360 ale jest on zarejestrowany na mnie, więc tak jakby na papierze ojciec nie ma ciągnika w ogóle. Czy w tej sytuacji mój ojciec może się starać pieniądze na zakup ciągnika z Unii? Ja wiem że nie całość ale chyba zwracają oni 50% czy coś?
Napisano 20 marzec 2016 - 16:40
Napisano 20 marzec 2016 - 17:53
Napisano 20 marzec 2016 - 20:58
Na sam ciągnik nie dostaniesz dofinansowania .
Napisano 20 marzec 2016 - 21:18
do końca tego miesiąca przyjmują wnioski z sektora D
Kolego wprowadzasz w błąd Kamila .Wnioski zaczynają przyjmować od 1 kwietnia do końca miesiąca na maszyny .
Kamilu na sam ciągnik nie masz szans .Na tak mały areał i tak będzie ciężko się załapać .Popytaj może kogoś kto się zna na prowie .
Napisano 20 marzec 2016 - 22:16
W każdym razie czasu mało bez przygotowań wcześniej, mało ziemi oki, ale można wnioskować w kilku nawet rolników no i tak mówili, że sam ciągnik nie da takiego podwyższenia wartości cza jeszcze jakieś maszyny. Sektor D jest najbardziej obłożony bo w A są świnie w B bydło mleczne i C opasy , bydł. Gość może sie sam pofatygować do doradzcy i dopytać pod kątem swojego gospodarstwa, pytał czy są dofinansowania, więc odpowiadam że są Niestety dla wybranych.....
Powiem jeszcze że przyjmują na zasadzie punktacji, a punktacja leci po bandzie już nie pamiętam szczegółów, ale np za wiek wnioskodawcy, po 40 roku życia chyba 0 punktów, dodatkowe punkty za eko itp,
Napisano 20 marzec 2016 - 22:27
Te spółki to jak w tym pięknym staropolskim powiedzeniu .Dokładnie jest punktacja za wiek do 40 lat 3 pkt za zwiększenie potencjału produkcji 1pkt za członkostwo w grupie 1 pkt i za maszyny trzeba wyliczyć średnią .Wielu jest chętnych więc będzie ostra konkurencja .Ja startuję .A popytać zawsze warto ,bo kto pyta nie błądzi :-)
Napisano 20 marzec 2016 - 22:50
A propos kojarzy ktoś jakie dokumenty trzeba przygotować?
Napisano 20 marzec 2016 - 23:42
Kamil na necie masz ful informacji niech się chce poczytać ,bo szukać nie trzeba wiele .Zastanów się czy warto ,bo chodzenia przy tym jest ogrom .
Napisano 21 marzec 2016 - 06:56
Napisano 21 marzec 2016 - 09:50
Napisano 21 marzec 2016 - 14:27
Napisano 21 marzec 2016 - 14:32
Napisano 21 marzec 2016 - 19:13
Taa wydawać kase na 30 letnie rupcie...
Napisano 21 marzec 2016 - 20:04
Napisano 22 marzec 2016 - 11:04
stary rupieć jak się zepsuje to płacisz kilka stów ja kcoś poważniejszego to wiadomo więcej. Mój znajomy ma NH poszła mu skrzynia i dał 30 tys, A jak jedzie to tylko patrzy żeby mu gdzieś gałązki nie porysowały, a ja moim zetorkiem w największe bagno wjade i się nie boje że mi coś pęknie albo się urwie bo sam w domu naprawie
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Dotacja
Porozmawiajmy o rolnictwie →
OGŁOSZENIA ROLNICZE →
Restrukturyzacja gospodarstw rolnych (wysokość pomocy - 60 tysięcy złotych). Wnioski można składać od 18 czerwca do 17 lipca 20...Napisany przez MCUW Fundusze Europejskie , 12 cze 2018 dotacja, pomoc, dofinansowanie i 6 więcej |
|
|
||
Polityka i wydarzenia rolnicze →
PRAWO I PRZEPISY →
Jak otrzymać info z ARiMR?Napisany przez Daro , 27 lis 2016 przepisy, darowizna, dotacja |
|
|
||
AGROBIZNES →
Dofinansowanie dla małych rolników na zakup sprzętu 60 tyś. złotychNapisany przez SYNERGIAWEB , 02 sie 2016 dotacja, dofinansowanie, unia i 2 więcej |
|
|
||
OGŁOSZENIA ROLNICZE →
Modernizacja gospodarstw rolnychNapisany przez dotacja.info , 07 paź 2015 dotacja.info, modernizacja, PROW i 2 więcej |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych