Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dotacja na zakup ciągnika kto może dostać?

Dotacja

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kamilc-360

Kamilc-360

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 610 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 16:40

Witam, tyle się słyszy o tych dotacjach na zakup sprzętu, więc chciałbym się zapytać: posiadam łącznie swojego pola 9ha wszystko z budynkami oraz resztę dzierżawy ale nie zgłoszone więc się nie liczy. Te 9ha należy dokładnie do mojego ojca, posiadamy jeden traktor Ursus C-360 ale jest on zarejestrowany na mnie, więc tak jakby na papierze ojciec nie ma ciągnika w ogóle. Czy w tej sytuacji mój ojciec może się starać pieniądze na zakup ciągnika z Unii? Ja wiem że nie całość ale chyba zwracają oni 50% czy coś?

• 0

#2 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 17:53

do końca tego miesiąca przyjmują wnioski z sektora D
  • 0

#3 pablos

pablos

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 476 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 20:58

Na  sam  ciągnik    nie   dostaniesz      dofinansowania   .

• 0

#4 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 21:18

do końca tego miesiąca przyjmują wnioski z sektora D

Kolego  wprowadzasz w błąd Kamila .Wnioski zaczynają przyjmować od 1 kwietnia do końca miesiąca na maszyny .

Kamilu na sam ciągnik nie masz szans .Na tak mały areał i tak będzie ciężko się załapać .Popytaj może kogoś kto się zna na prowie .

• 0

#5 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 22:16

kolego, akurat byłem na szkoleniu i co do miesiąca to niespierałbym sie bo nie pamiętam, ale jeli nie cały marzec to cały kwiecień.
W każdym razie czasu mało bez przygotowań wcześniej, mało ziemi oki, ale można wnioskować w kilku nawet rolników no i tak mówili, że sam ciągnik nie da takiego podwyższenia wartości cza jeszcze jakieś maszyny. Sektor D jest najbardziej obłożony bo w A są świnie w B bydło mleczne i C opasy , bydł. Gość może sie sam pofatygować do doradzcy i dopytać pod kątem swojego gospodarstwa, pytał czy są dofinansowania, więc odpowiadam że są Niestety dla wybranych.....
Powiem jeszcze że przyjmują na zasadzie punktacji, a punktacja leci po bandzie już nie pamiętam szczegółów, ale np za wiek wnioskodawcy, po 40 roku życia chyba 0 punktów, dodatkowe punkty za eko itp,
  • 0

#6 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 22:27

Te spółki to jak w tym pięknym staropolskim powiedzeniu .Dokładnie jest punktacja za wiek do 40 lat 3 pkt za zwiększenie potencjału produkcji 1pkt za członkostwo w grupie 1 pkt  i za maszyny trzeba wyliczyć średnią .Wielu jest chętnych więc będzie ostra konkurencja .Ja startuję .A popytać zawsze warto ,bo kto pyta nie błądzi :-)

• 0

#7 Kamilc-360

Kamilc-360

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 610 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 22:50

Oho czyli coś czuje że to będzie tylko masa papierków i świstków, już mnie głowa rozbolała na samą myśl.
A propos kojarzy ktoś jakie dokumenty trzeba przygotować?
  • 0

#8 rafaello3

rafaello3

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 901 postów

Napisano 20 marzec 2016 - 23:42

Kamil na necie masz ful informacji niech się chce poczytać ,bo szukać nie trzeba wiele .Zastanów się czy warto ,bo chodzenia przy tym jest ogrom .

• 0

#9 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 marzec 2016 - 06:56

a twój ojciec ma mniej niż 40 lat ?
  • 0

#10 Kamilc-360

Kamilc-360

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 610 postów

Napisano 21 marzec 2016 - 09:50

No nie ma 59 lat już niestety...
  • 0

#11 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 marzec 2016 - 14:27

to już punktów nie masz, a to prawie połowa tego co można uzyskać
  • 0

#12 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 marzec 2016 - 14:32

kup se 914 lub 1224 i dobrych pare maszyn do tego, pług zachodni używany, agregat przedsiewny, przyczepe do c 360 opryskiwacz typu rau, siewnik w ten sposób 100 tysi rozważnie zagospodarujesz, a kupisz nowy ciągnik a na dobre maszyny cza drugie 100 tysi.
  • 0

#13 Kamilc-360

Kamilc-360

Super Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPip
  • 610 postów

Napisano 21 marzec 2016 - 19:13

Taa wydawać kase na 30 letnie rupcie...

• 0

#14 Vademecum

Vademecum

V.I.P

• Użytkownik
  • 8629 postów

Napisano 21 marzec 2016 - 20:04

lepsze 30 letnie za 20 tysi niż nowy rupieć za 100 do tych starych skrzynie czy silnik kupisz za 2 czy 4 tysie, a do nowego za tyle to serwis dojedzie do ciebie. Znam gostka który nazbierał ponad 150 ha dzierżaw miał stare ursusy i zetory do 60 koni jeśli dobrze pamiętam 7 sztuk, płacił sąsiadom za robienie tym, sprowadził 5 letniego dominatora do żniw, a później po wielu latach zakupił 2 john deere. I takimi rupciami obrabiał tyle pól, dojeżdżał nawet 15 km.
  • 1

#15 spawer94

spawer94

Farmer

• Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 210 postów

Napisano 22 marzec 2016 - 11:04

stary rupieć jak się zepsuje to płacisz kilka stów ja kcoś poważniejszego to wiadomo więcej. Mój znajomy ma NH poszła mu skrzynia i dał 30 tys, A jak jedzie to tylko patrzy żeby mu gdzieś gałązki nie porysowały, a ja moim zetorkiem w największe bagno wjade i się nie boje że mi coś pęknie albo się urwie bo sam w domu naprawie

• 0

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Dotacja

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych