Kamilc-360 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Witam potrzebuje pomocy, porad opinii ponieważ planuje zakupić nowy ciągnik. Na wstępie podkreślam że interesują mnie TYLKO NOWE TRAKTORY I TYLKO MARKI URSUS. Zakres mocy 80-120KM Gospodarstwo: 15ha ale z tendencją do poszerzenia Aktualnie posiadam tylko ciągnik Ursus C-360 Zastanawiałem się nad modelami:Ursus 9014HUrsus 10014H Ursus 11054 Ursus C-380M (w ostateczności bo trochę mały) Ursus C-3102 Ursus 6824 Który z nich byłby najlepszy? Może ktoś posiada wybrany model to prosiłbym o wypowiedzenie się na ten temat? Każda porada mile widziana :-) Quote
spawer94 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 serii H nie polecam sami producenci przyznali że lubi się psuć a o pozostałych nie wiem jak się sprawują Quote
Vademecum Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 a ja myśle, że to pieniądze wyżucone w błoto i nie małe.... Quote
rafaello3 Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 Kamil odpuść sobie ursusy szkoda Twojego zdrowia .Lepiej kup sobie używany może renówkę dostępne są w bardzo dobrym stanie .Taki 100km dostaniesz za 5o tyś w dobrym stanie .No chyba ,że ma być nowy to już lepiej zetor .Lub taki http://www.warpol-agro.com.pl/produkt.php?id=272 Quote
Kamilc-360 Posted March 20, 2016 Author Report Posted March 20, 2016 No a te 4 lata lub 4000mth? To chyba coś znaczy co nie? Producent chyba jest pewny swego skoro daje taką gwarancje?Piszecie że "nie" ale uzasadnijcie dlaczego, macie styczność, użytkujecie ten sprzęt czy tylko tak piszecie bo ktoś tam wam tak powiedział? Quote
Vademecum Posted March 20, 2016 Report Posted March 20, 2016 jak masz wątpliwości w to co tu jest pisane i wiesz lepiej to bierz ursusa i napisz nam jak sie sprawuje i tyle w temacie.Za starego ursusa dać 20 czy 30 tysi to rozumiem , ale 100 i więcej to cza mieć przeciąg w głowie. Przypuszczam, że to presja twojego ojca na nowy. Drzecie to c 360 to weźcie cięższą czwurke, ale to też porażka. Ja z opini rónych jak bym miał kase to szedłbym w renoTylko min. 150 km. Quote
Kamilc-360 Posted March 20, 2016 Author Report Posted March 20, 2016 Zaraz zaraz to co tych nowych traktorów nie opłaca się kupować? To lepiej wywalić 40tyś na np. używanego 1224? Przecież to rupieć. Tak kupuje sobie nowy traktorek z gwarancją fakt za 100tyś ale przynajmniej jest to sprzęt na lata i komfortowy. A te stare Ursusy no to sorry ale nie wiem co i od kogo kupuje.No dobra a powiedzmy że jak nie Ursus to jaki traktor z tymi parametrami co podałem? Oczywiście tylko NOWY Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 ten nowy to niestety może sie okazać , że będzie non stop u mechanika tam nawet skrzynie sie rozlatują.... Quote
Kamilc-360 Posted March 21, 2016 Author Report Posted March 21, 2016 A te licencyjne? Ursus 4514 albo 5314?Ale to kurde no już stare są... Quote
rafaello3 Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 Kamil widzę ,że twoja wiedza na temat ciągników nowych jest jest na poziomie prasy ,co przeczytałeś tyle wiesz .U mnie było kilka ciągników ursus i też z tej serii H wszystkie się posypały .Sąsiad miał ursusa tego 120 km to w rok miał 36 awarii łącznie z tym ,że skrzynia 3 razy się rozsypała .Możesz robić ,co zechcesz ale na dofinansowanie nie załapiesz się ,a kupić za własną kasę tak drogi ciągnik to jest bezsens na taki areał .Kup renówke ,tak jak pisałem będziesz zadowolony ma też klimę moc i mało pali . Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 miałem 4514 sąsiad 5314 i stale miał z nim problemy, ale albo on coś nie tego, albo trafił na trefny egzemplarz. Ja technicznie nie narzekałem, ale spód mokry od oleju jak każdy ursus, śruby od spodu na przestrzał do oleju i siąpiło po gwintach.Oblachowanie po 2 latach zaczeła farba odłazić. Spalanie na poziomie mtz i więcej, technicznie nie miałem problemów, ale silnik słaby do masy i jako ciężki ciągnik to porażka u mnie był pomocniczym, wtedy miałem jeszcze mtz . Sprzedałem oba i kupiłem 1614 i wiem że mam czym robić, nic go nie zdusi.... 4514 pod moje górki na pusto sam ulicą na 4 biegu nie wychodził, przez co dużo palił i wkurzało mnie to dlatego po 3 latach uytkowania go sprzedałem. Quote
spawer94 Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 poco wyrzucać w błoto 100tys. Lepiej za połowe tej ceny kup jakąs używke, zetora 7745 albo renault 75.14 albo 95 Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 Też wolałbym reno, ale po wpisie założyciela wątku nowy i ursus albo zetor to używanego reno 20 lat nawet nie zechce spojrzeć. Quote
spawer94 Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 co do tej nowej serii H to nie wiem kto od kogo zerżnął ale ursus wygląda tak samo jak HATTAT tylko ciekawe czy podzespoły też te same Quote
izydor6280 Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 nowe Ursusy z Lublina podobno nie są takie złe,po opiniach użytkowników śmiem twierdzić że lepsze niż to co robi zetor czy FT, bo są to ciągniki podobnej klasy co do zachodnich używek, ciężko już znaleźć coś w przyzwoitym stanie z lat 80-90, duża część to odmalowany złom, co nie zmienia faktu że wolałbym starą dobrą renię niż nowy na kredyt, szczególnie przy tak małym gospodarstwie i opłacalności jaką mamy na obecną chwilę zastanawia mnie jeszcze jedno, po co Ci aż taki duży ciągnik na tak małym areale, 80KM z palcem w nosie to obskoczy, jeśli masz blisko ziemię to celowałbym w 70-90 KM Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 nawet te 80 km nowego ciągnika wymaga innych maszyn niż c 360. Ja widziałem jak gość nowym fendt-em 105 km przez lata jeździł dwukułką samoróbką ze zbożem, sprzedał pole kupił ciągnik a na maszyny brakło. Już niema fendta bo go po wywrotce sprzedał i dalej jeździ c 330 . Także cza przemyśleć co kupić a nie tylko byle nowe i ładne. Quote
spawer94 Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 dokłądnie, sprzęt ma pracować a nie wyglądać Quote
Kamilc-360 Posted March 21, 2016 Author Report Posted March 21, 2016 Większość maszyn na razie spokojnie będzie pasować od C-360. A co do ciągnika koni NIGDY nie za dużo, a ja jeszcze mam zamiar dobrać trochę pole jeśli wszystko dobrze pójdzie. Dziwicie mi się że nie chce żadnych Reno, Zetorów czy innych, no ale czyż nie mam racji. Dobra niech zapłacę 50tyś to połowa mniej ale co z tego jak dostaje ciągnik już zajechany ( no nie oszukujmy się) i pewnie bez klimy, i z ciulową kabiną. A tak wydaje może i 100tyś ale mam traktor NA LATA! No ale do rzeczy faktycznie może i macie racje że te "Ursusy" z Lublina które produkuje Pol Mot Warfama to już nie to, lecz znalazłem jeden ciągnik Ursus 6824 jeszcze wyprodukowany w Warszawie, rok 2010 ale tylko 5mth bo on stoi więc to nówka :-) Jak myślicie opłaca się? Cena 90tyś zł Quote
Robert ;-) Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 Może poza tematem ale vademecum mi coś przypomniał, kilka ładnych lat temu robiłem na gorzelni i było tam dużo pul dookoła to widziałem jak facet ciągal dużym nowym zetorem ponad 100konnym przyczepke (z domu miał z 15km) a na niej przywozil konia i sprzęt do niego i na polu robił koniem, może i ciężko uwierzyć ale tak było. Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 ludzie robią i 40 letnimi ciągnikami wartości 10 czy 20 tysi i robią, a dla ciebie są wszystkie zajechane. Ja mam ponad 50 ha i mam 1614 27 lat, mf 255 29 lat kombajn mf 35 lat i kolego nie narzekam. Dla ciebie wszystko to złom co stare. Kup se nowego i rub maszynami od c 360 będziesz zdrów i lżejszy o 100 tysi. Pozdrawiam. Quote
Tofik Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 Ciągnik nowy nie znaczy że nie będzie awaryjny bo przecież i takie sie trafiają. Jeden będzie pracował lat i nic mu nie będzie a drugi co trochę to serwis tylko co jak okres ochronny sie skończy?? A starym 30letnim ciągniku jak coś nawali to naprawiasz i jedziesz dalej Tak poza nawiasem to ganianie ciągnikiem 100konnym z agregatem 1,8 czy 2m to chyba mija sie z celem. Dlatego przed jakimkolwiek zakupem należy sie kilka razy zastanowić co by później nie żałować Pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 Znam jednego takiego co ma sprzęt do t25 i 60tki a chce duży ciągnik, Ja nie widzę takiej potrzeby ale on chyba chce mieć nowy duży traktor aby się ładnie na podwórku prezentował,sam wolał bym kupić starszy ciągnik i sprzęt do niego abym miał czym robić, stare ciągniki to choć tych kabelkow miały mniej Quote
Kamilc-360 Posted March 21, 2016 Author Report Posted March 21, 2016 Hmm macie po części racje, sam widze po 60-ce ma ona 35 lat a cały czas u mnie pracuje, tylko że myślałem że jak już brać to nowy traktor No ale dobra ok po to jest to forum, słucham propozycji jaki ciągnik dla mnie polecacie? Miłoby było gdyby to Ursusy były, ale wysłucham każdej propozycji :-) Quote
Vademecum Posted March 21, 2016 Report Posted March 21, 2016 jak boisz sie wiekowych to pomyśl o 4514 albo 53 14 choć według mnie są drogie do swych możliwości. Natomiast też możesz sprubować 4512 bez przodu, maszyny zmyślne do tego. Tylko też nie wierz, że ciągnik 10 lat ma 300 czy mniej mth bo nawet jak stał to swoje go trafiło. Te silniki przy dobrej obsłudze serwisowej kręcą się po 10 000 mth 85 daruj se, a i 914 wymaga dobrej ręki. Quote
Kamilc-360 Posted March 21, 2016 Author Report Posted March 21, 2016 Już się rozglądałem troche myśle jeszcze nad Ursusem 5524 znalazłem za 40tyś z turem jak myślicie opłaca się?Vademecum tylko ciągnik 4x4 tu zdania nie zmienie nigdy :-) Quote
Recommended Posts