Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jak w temacie, znacie jakas metode odstraszania pszczol i innych klujacych w czasie pracy? U mnie w ogrodku nie mozna wytrzymac gdy zaczyna sie sezon kwitnienia. Sasiad postawil 4 ule zaraz przy miedzy i w lini prostej mam do nich jakies 50 m. Wiem ze to pozyteczne stworzenie ale chyba sa jakies sposoby coby nie lataly nad glowa podczas prac. Zaznaczam ze ani ogrodka ani sadu nie da rady przesunac moglby to zrobic sasiad ale jak przelozy ule na druga strone dzialki to i tak bede do nich mial z 70 m. Pozdrawiam!
Posted

nie bardzo wiem czemu Cię kłują,ja miałem sad wiśniowy to w czasie kwitnienia wychodziłem specjalnie do sadu żeby słuchać tego grania ,nigdy ale to nigdy  nie zostałem ukąszony,po prostu nie trzeba ich płoszyć-pozdrawiam

Posted
Mam sasiada ktorego dzieciak jest uczulony na jad pszczeli, nie chce tego testowac na moich chlopakach ktorzy weszli w wiek biegania wszedzie , tzw party pszczele. To po 1 a po 2 w tym roku sieje slaz dziki i w tym jest problem ze do suszenia nadaja sie kwiaty w pelnym rozkwicie i takie sie zrywa i tu jest problem. Jako tako nie ma preparatow na odstraszanie ale moze ktorys z was odstraszal w jakis sposob owady. Moze nagranie burzy z radia puscic podobno chowaja sie do ula?
Posted

Są takie świece dymne do odstraszania owadów ale to raczej stosuje się w budynkach. Sąsiadka co roku sieje ten ślaz dziki i nie znalazła sposobu na pszczoły już się przyzwyczaiła do ich obecności. Zrywa te kwiatki dzień w dzień i bardzo rzadko się zdarza że coś ją ukąsi.

Posted

Pszczoła nie niepokojona nie zaatakuje ale zdarza się że zapach im nie spasuje i wtedy potrafią porządnie pożądlić. Dym tylko je oszałamia ale nie odstraszy. Tak że jeżeli chodzi o ludzi to raczej nie ma sposobu, co do kwiatów to możesz spróbować poprosić sąsiada żeby wywiózł ule w pola rzepaku czy gryki na czas kwitnięcia ślazu:)