Marian.CCC Posted March 27, 2016 Report Posted March 27, 2016 Witam wszystkich jestem tutaj świeży i proszę o informację. Ostatnio widziałem austriacką maszynę do rekultywacji PTH. Firma robiła plac pod budowę składu w sąsiedniej wiosce. W 3 dni zmielili wszystkie chaszcze, krzaki, pniaki - było tego ze 3 hektary. Na plac przywieźli dodatkowo trelinkę, kamienie i inny gruz i to też rozdrobnili i wymieszali z gruntem. Jak rozmawiałem z majstrem to powiedział że ostatnio mielili grubą pospółkę i mieszali z cementem na podbudowę drogi.Kupiłem okazyjnie nieużytki i jest tam pełno pniaków, połamanych drzew, kamieni gruzu itp. Ta austriacka maszyna jest fajna, ale ja mam Forterę 110 i to jest za mało.Czym to robiliście, czy są inne maszyny niż ta ?Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w ciężkich nieużytkach? Z góry dziękuję i proszę o podpowiedziMarian Quote
Vademecum Posted March 27, 2016 Report Posted March 27, 2016 ech, nie wiem coś ty widział, ale jak piszesz to ja takiego kombajnu nie widziałem co mieli pniaki, gałęzie i jeszcze miesza gruz z humusem i zostaje plac utwardzony.... też nie piszesz czy chcesz plac utwardzony gruzem czy chcesz mieć pole uprawne.Ja rekultywacje robie łapkami , pomagam sobie koparką, ciężkim ciągnikiem z np. talerzówką , również fajnie sprząta ogień... henryk 1 Quote
pawel7991 Posted March 27, 2016 Report Posted March 27, 2016 PTH to producent kruszarek, mulczerów, równiarek itp. Sprzęt który widziałeś to pewnie mulczer leśny (coś takiego http://olx.pl/oferta/zanon-mulczer-rozdrabniacz-lesny-zanon-tl-2000-widia-CID757-IDcVV87.html#454cca91f0), przydatny sprzęt, ale ma spore zapotrzebowanie mocy i swoje kosztuje, a karpy zostają w ziemi. Jeśli chcesz pójść na łatwiznę to możesz zatrudnić firmę, która przeprowadzi rekultywacje, ale osobiście polecam kilka metrów stalowej liny, piłę i koparkę. Quote
henryk Posted March 28, 2016 Report Posted March 28, 2016 za pieniądze to nawet ksiądz się modli.... Quote
shogun80 Posted March 28, 2016 Report Posted March 28, 2016 Do Henryk. Za pieniadze to w urzedzie zalatwisz wszystko! Taka natura urzednikow! A ksiadz to moze ale nie musi to wszystko zalezy od Ciebie! Pozdrawiam! Quote
Remi Posted December 14, 2020 Report Posted December 14, 2020 Sporo na temat rekultywacji gruntów (w tym przypadku w budownictwie) doczytasz też tutaj Może to pozwoli rozjaśnić temat Quote
Recommended Posts