Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam  wszystkich

jestem tutaj świeży i proszę o informację. Ostatnio widziałem austriacką maszynę do rekultywacji PTH. Firma robiła plac pod budowę składu w sąsiedniej wiosce. W 3 dni zmielili wszystkie chaszcze, krzaki, pniaki - było tego ze 3 hektary. Na plac przywieźli dodatkowo trelinkę, kamienie i inny gruz i to też rozdrobnili i wymieszali z gruntem. Jak rozmawiałem z majstrem to powiedział że ostatnio mielili grubą pospółkę i mieszali z cementem na podbudowę drogi.

Kupiłem okazyjnie nieużytki i jest tam pełno pniaków, połamanych drzew, kamieni gruzu itp. Ta austriacka maszyna jest fajna, ale ja mam Forterę 110 i to jest za mało.

Czym to robiliście, czy są inne maszyny niż ta ?

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w ciężkich nieużytkach?

Z góry dziękuję i proszę o podpowiedzi

Marian

Posted

ech, nie wiem coś ty widział, ale jak piszesz to ja takiego kombajnu nie widziałem co mieli pniaki, gałęzie i jeszcze miesza gruz z humusem i zostaje plac utwardzony.... też nie piszesz czy chcesz plac utwardzony gruzem czy chcesz mieć pole uprawne.

Ja rekultywacje robie łapkami , pomagam sobie koparką, ciężkim ciągnikiem z np. talerzówką , również fajnie sprząta ogień...

Posted

PTH to producent kruszarek, mulczerów, równiarek itp. Sprzęt który widziałeś to pewnie mulczer leśny (coś takiego http://olx.pl/oferta/zanon-mulczer-rozdrabniacz-lesny-zanon-tl-2000-widia-CID757-IDcVV87.html#454cca91f0), przydatny sprzęt, ale ma spore zapotrzebowanie mocy i swoje kosztuje, a karpy zostają w ziemi. Jeśli chcesz pójść na łatwiznę to możesz zatrudnić firmę, która przeprowadzi rekultywacje, ale osobiście polecam kilka metrów stalowej liny, piłę i koparkę.

• 4 years later...