kolejarz Posted March 27, 2016 Report Posted March 27, 2016 W tym roku trawiło mi wysiew jęczmienia po pszenżycie na lekkiej glebie. Czy nawożenie 300 kg nawozu Tarnogram i 250 kg saletry amonowej po oborniku jest wystarczajacą dawką? Quote
rafaello3 Posted March 27, 2016 Report Posted March 27, 2016 Widać ,że ludzie mają za wiele kasy ,a narzekają ,że dopłat nie dają .Ja daję pod korzeń 250 kg lubofoski i 200 kg saletry na start . Quote
simson54 Posted March 28, 2016 Report Posted March 28, 2016 a ja daje po korzeń wapno i polifoske 6 a później jak wzejdzie to dam troszke salmagu i saletry wapienno magnezowej Quote
Vademecum Posted March 28, 2016 Report Posted March 28, 2016 właśnie ta saletra magnezowa to strzał w 10 Jęczmień pięknie plonuje po nawozach na bazie wapnia. Dlatego warto dać przedsiewnie saletrzak i polifoske. Jeszcze lepiej jest dać saletrzak, sól potasową i polidap, a pogłównie jeszcze coś azotowego. Quote
Tofik Posted March 28, 2016 Report Posted March 28, 2016 Ja tradycyjnie Polifoska + saletrzak po 200kg Pozdrawiam Quote
rafaello3 Posted March 30, 2016 Report Posted March 30, 2016 U mnie 500kg wysianego POLCALC III GENERACJI – Kreda granulowana, wapno granulowane 98% ok 2 tygodnie temu plus 250 kg lubofoski plus ponad 200 kg saletry .Pole po kukurydzy na oborniku i mulcz był zaorany z kukurydzy .Kolejne pole nawożenie to samo z tym ,ze przedplonem był łubin zasiany na poplon .Zdjęcie do wglądu w galerii . Quote
Zenon45 Posted August 1, 2016 Report Posted August 1, 2016 a nawozy dolistne do tego się nadadzą? Znalazłem chyba w miare dobre, ale jakby ktoś się jeszcze mógł wypowiedzieć to byłbym bardzo wdzięczny. Bo lepiej wiedzieć za wczasu o produkcie niż poźniej nie mieć czego zbierać.. Te nawozy to http://www.ziarnpol.pl/pl/oferta/agro/nawozy/nawozy-dolistne.html, byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie opinie i pomoc. Quote
Recommended Posts