Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam zakupiłem ostatnio ciągnik, potrzebuje pomocy w wyborze sprzętu do niego. Chodzi mi głównie oto np. pług obrotowy 3 skiby czy da rade 4 albo kultywator 2,7m czy może nawet 3,5m kapujecie? Napisze liste maszyn jaką potrzebuje i proszę o pomoc w wyborze maszyny aby nie marnować mocy i go nie przeciążać.

Potrzebny mi: pług obrotowy, kultywator z wałkiem, talerzówka,i opryskiwacz. Mile widzane linki do stron.

Ciągnik Ursus 6824 4x4 moc 92km udźwig 3800kg wom 540/1000

Posted

Pług 4 to zadużo na niego, 3 to mało. Szukaj jakiejś większej trujki. Kultywator ? agregat uprawowy ponad 3 metry do 3,5.

Na co ci opryskiwacz do takiej mocy ? nie masz mniejszego ciągnika do opryskiwacza ? do rozsiewacza nawozów ?

talerzówka ? może lepiej sie zastanowić nad agregatem ścierniskowym ?

to co napisałem dotyczy się ziemi średniej i w miare płaskiej

Posted

Mam jeszcze 60-ke

No pług też tak myślałem że może 4 to za dużo, może 3+1? A jak 3 to jakie tak żeby był największy???

Agregat za drogi chyba lepiej kultywator 3,5 nie za dużo?

Co do opryskiwacza to chciałem do tego ciągnika większego żeby i on był większy bo ten co mam do 60-ki to mały i muszę wiadomo co chwila dolewać a tak bym sobie więcej rozrobił i nie chce się truć a tu mam kabine szczelną z filtrem a 60-ka też niby ma kabine no ale wiadomo...

Agregat ścierniskowy? Chyba drogi trochę a talerzówka też robote zrobi. Tylko jaka szerokość jej do tego ciągnika 3m?

Posted
na 3 metry cza 120 koni do talerzówki, ale ona nie robi dobrej roboty. Tylko agragat uprawowy, a nie kultywator, jedziesz ras. Ja w 2000 roku kupiłem agregat z 3 rzędami wałków i wywaliłem wszystkie 3 komplety bron bo zbędne. Opryskiwacz to ile masz pola ?
Posted

To co to za talerzówka ? do piasku.....

Opryskiwacz lepiej do 60 - tki ciągany. Zobacz jakie masz szerokie koła, ile przejedziesz zboża.

A co to jak kupi wiekszy ciągnik to ziemia mu sie lepsza zrobi i do 3m bedzie potrzebował 120km ? :lol: