Kamilc-360 Posted March 29, 2016 Report Posted March 29, 2016 Witam zakupiłem ostatnio ciągnik, potrzebuje pomocy w wyborze sprzętu do niego. Chodzi mi głównie oto np. pług obrotowy 3 skiby czy da rade 4 albo kultywator 2,7m czy może nawet 3,5m kapujecie? Napisze liste maszyn jaką potrzebuje i proszę o pomoc w wyborze maszyny aby nie marnować mocy i go nie przeciążać.Potrzebny mi: pług obrotowy, kultywator z wałkiem, talerzówka,i opryskiwacz. Mile widzane linki do stron.Ciągnik Ursus 6824 4x4 moc 92km udźwig 3800kg wom 540/1000 Quote
Vademecum Posted March 29, 2016 Report Posted March 29, 2016 Pług 4 to zadużo na niego, 3 to mało. Szukaj jakiejś większej trujki. Kultywator ? agregat uprawowy ponad 3 metry do 3,5.Na co ci opryskiwacz do takiej mocy ? nie masz mniejszego ciągnika do opryskiwacza ? do rozsiewacza nawozów ? talerzówka ? może lepiej sie zastanowić nad agregatem ścierniskowym ?to co napisałem dotyczy się ziemi średniej i w miare płaskiej Quote
Kamilc-360 Posted March 30, 2016 Author Report Posted March 30, 2016 Mam jeszcze 60-keNo pług też tak myślałem że może 4 to za dużo, może 3+1? A jak 3 to jakie tak żeby był największy???Agregat za drogi chyba lepiej kultywator 3,5 nie za dużo?Co do opryskiwacza to chciałem do tego ciągnika większego żeby i on był większy bo ten co mam do 60-ki to mały i muszę wiadomo co chwila dolewać a tak bym sobie więcej rozrobił i nie chce się truć a tu mam kabine szczelną z filtrem a 60-ka też niby ma kabine no ale wiadomo...Agregat ścierniskowy? Chyba drogi trochę a talerzówka też robote zrobi. Tylko jaka szerokość jej do tego ciągnika 3m? Quote
Vademecum Posted March 30, 2016 Report Posted March 30, 2016 na 3 metry cza 120 koni do talerzówki, ale ona nie robi dobrej roboty. Tylko agragat uprawowy, a nie kultywator, jedziesz ras. Ja w 2000 roku kupiłem agregat z 3 rzędami wałków i wywaliłem wszystkie 3 komplety bron bo zbędne. Opryskiwacz to ile masz pola ? Quote
Kamilc-360 Posted March 30, 2016 Author Report Posted March 30, 2016 Swoich 9ha, dzierżawy 12ha ale mam zamiar dobrać i po to ten traktor kupiłem.Ale jak na 3metry trzeba 120km? Jak ja mam 2m talerzówke i 60-ka targa? Quote
Vademecum Posted March 30, 2016 Report Posted March 30, 2016 To co to za talerzówka ? do piasku.....Opryskiwacz lepiej do 60 - tki ciągany. Zobacz jakie masz szerokie koła, ile przejedziesz zboża. Quote
Kamilc-360 Posted March 30, 2016 Author Report Posted March 30, 2016 No ale jak większy opryskiwacz to więcej weźmie i nie trzeba tak często dorabiać co nie?A talerzówka no co 2m i 60-ka w ogóle jej nie czuje ciągnąc jedynie gorzej z podnośnikiem bo jest ona ciężka zobacz sobie. https://www.rolnicy.pl/gielda-rolna/brona_talerzowa_2m__sprzedam_lub_zamienie_na_wieksza,8279 Quote
Rolnik7343 Posted April 3, 2016 Report Posted April 3, 2016 To co to za talerzówka ? do piasku.....Opryskiwacz lepiej do 60 - tki ciągany. Zobacz jakie masz szerokie koła, ile przejedziesz zboża.A co to jak kupi wiekszy ciągnik to ziemia mu sie lepsza zrobi i do 3m bedzie potrzebował 120km ? Quote
Recommended Posts