piękny8 Posted April 1, 2016 Report Posted April 1, 2016 co waszym zdaniem opłaca się hodować krowy czy Byki Quote
spawer94 Posted April 3, 2016 Report Posted April 3, 2016 jak tak dalej pójdzie jedyne co się będzie opłacało to spakować walizki i spadać za granice Quote
rafaello3 Posted April 3, 2016 Report Posted April 3, 2016 O ile nasi ludzie na stołkach dalej będą tak prężnie działaś i nic nie robić ,to obawiam się ,ze wyjazd będzie bardzo realny .Prawda jest taka ,żeby nie dotacje to już większa połowa gospodarstw by zbankrutowała .Mi się opłacają ziemniaki jadalne .Z kolei mój kolega wiele lat tym się pałał i na chwilę obecną dalej będzie je sadził ,ale skarmiać będzie jałówkom na opas .Policzył ,ze dwie więcej wstawi i ma te same pieniądze niż przebierać i dźwigać worki .W moich okolicach ludzi uprawiają sporo rzepaku i pszenicy .Rzepak wymarzł ,a pszenicy ze 20 % też poleciało .To będzie słaby rok . Quote
gk21 Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 W bydło mleczne lepiej się nie pakować, kwoty mleczne zniesione, jest nadprodukcja, a konsumpcja spada i cena mleka też spada. Lepiej bydło mięsne, mniej roboty przy tym jest. Quote
rafaello3 Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 Żebyście się nie zdziwili ,jak ceny na opasówce polecą .Trzeba karmić tanio i kupować cielaki również tanio to coś zostanie . Robert ;-) 1 Quote
spawer94 Posted April 5, 2016 Report Posted April 5, 2016 zależy jak kto rozumie opłacalność, czy chce zarabiać miliony tysiące czy setki, mi naprzykład opłaca się trzymać kilka krów i sprzedawać ekologiczne mleko ale grubych pieniędzy z tego nie ma ale nie narzekam. Jak pis zobaczy że ceny opasów idą do góry to gotowi będą jeszcze nowy podatek wymyślić tak jak zrobili to z paliwem i chłodniami Quote
Vademecum Posted April 7, 2016 Report Posted April 7, 2016 a ja obawiam sie , że opasy polecą w dół. W moich omolicach zapowiadają dobre plony, jak ktoś zadbał to ma dobre prognozy w uprawach. Quote
spawer94 Posted April 8, 2016 Report Posted April 8, 2016 Nadprodukcji mleka skończy się jak biedniesi gospodarze upadną innej opcji nie ma,nawet produkcją i eksport mleka w proszku nie pomoże, tak samo jak sprzedaż bezpośrednia większość mieszczuchów brzydzi się mleka i masła niektórzy pewnie wymienią krowy mleczne na mięsne to znowu będziemy mieli nadprodukcje mięsa. I jest jesZcze inna sprawa tysiące litrów mleka płyną do nas z zachodu przez co Niemcy pozbywają się kłopotu ale rujnują za to polski rynek mleka.trzeba otworzyć rynek wschodni a Niemcom podziękować takie jest moje zdanie ale poityka już nie pierwszy raz rujnuje polskie rolnictwo Quote
piękny8 Posted April 9, 2016 Author Report Posted April 9, 2016 Tak podsumowując to Byki są bardziej opłacalne? Quote
spawer94 Posted April 9, 2016 Report Posted April 9, 2016 no tak mniej roboty, mniej przepisów, i sytuacja na rynku pewniejsza, warto też chodować kilka mamek Quote
rolnik182 Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 U mnie byk który miał 18 miesięcy ważył 830kilo Mam jedno pytanie mam zamiar jechać do Zm Kobylin czy mają zdrowe cielaki itd. Quote
Vademecum Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 dzisiaj może sie i opłcać, ale za 18 msc to już nie wiadomo. Quote
rolnik182 Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 muszę jechać. Mam jeszcze 1 pytanie czy zlikwidować cielaki czarno białe a czerwone zakupić mam 9 czerwonych a 6 czarnych Quote
rolnik182 Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 Chcę dowiedzieć się coś o Zm Kobylin proszę pisać na pw lub na forum Quote
okurcze Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 Teraz chyba lepiej bydło - z cenami trzody straszne chece się dzieją. Quote
rolnik182 Posted June 3, 2016 Report Posted June 3, 2016 Proszę bardzo o opowiedzenie mi o tej firmie na pv był bym bardzo wdzięczny Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 1, 2016 Report Posted July 1, 2016 Byki w jakiś sposób są opłacalne,ale pytanie ile sztuk dokładnie chcesz hodować,poza tym dzisiaj ceny są zróżnicowane i to co się opłaca,za rok może przestać być dochodowe,szczególnie jeżeli mowa o hodowli bydła. O która firmę pytasz w poście? Bo nie bardzo rozumiem. Quote
rolnik182 Posted July 1, 2016 Report Posted July 1, 2016 o firmie Bm Kobylin chciałbym od nich kupić na początek 3-4szt. w wadze od 80 do 110kilo.Mam na dzień dzisiejszy 13sztuk.Proszę pana bardzo o info. o tej firmie. Quote
kunek Posted August 11, 2016 Report Posted August 11, 2016 Słyszałem że mają być dopłaty dla rolników zmniejszających produkcję mleka , wie ktoś coś o tym , na jakich zasadach ma się to odbywać? Quote
rolnik182 Posted August 18, 2016 Report Posted August 18, 2016 niestety nic nie wiem ale otwórz temat w agrobiznes to prędzej uzyskasz informacje Quote
Recommended Posts