Jump to content

Recommended Posts

Posted

O ile nasi ludzie na stołkach dalej będą tak prężnie działaś i nic nie robić ,to obawiam się ,ze wyjazd będzie bardzo realny .Prawda jest taka ,żeby nie dotacje to już większa połowa gospodarstw by zbankrutowała .Mi się opłacają  ziemniaki jadalne .Z kolei mój kolega wiele lat tym się pałał i na chwilę obecną dalej będzie  je sadził ,ale skarmiać będzie jałówkom na opas .Policzył ,ze dwie więcej wstawi i ma te same pieniądze niż przebierać i dźwigać worki .W moich okolicach ludzi uprawiają sporo rzepaku i pszenicy .Rzepak wymarzł ,a pszenicy ze 20 % też poleciało .To będzie słaby rok .

Posted

W bydło mleczne lepiej się nie pakować, kwoty mleczne zniesione, jest nadprodukcja, a konsumpcja spada i cena mleka też spada. Lepiej bydło mięsne, mniej roboty przy tym jest.

Posted

zależy jak kto rozumie opłacalność, czy chce zarabiać miliony tysiące czy setki, mi naprzykład opłaca się trzymać kilka krów i sprzedawać ekologiczne mleko ale grubych pieniędzy z tego nie ma ale nie narzekam. Jak pis zobaczy że ceny opasów idą do góry to gotowi będą jeszcze nowy podatek wymyślić tak jak zrobili to z paliwem i chłodniami

Posted

Nadprodukcji mleka skończy się jak biedniesi gospodarze upadną innej opcji nie ma,nawet produkcją i eksport mleka w proszku nie pomoże, tak samo jak sprzedaż bezpośrednia większość mieszczuchów brzydzi się mleka i masła niektórzy pewnie wymienią krowy mleczne na mięsne to znowu będziemy mieli nadprodukcje mięsa. I jest jesZcze inna sprawa tysiące litrów mleka płyną do nas z zachodu przez co Niemcy pozbywają się kłopotu ale rujnują za to polski rynek mleka.

trzeba otworzyć rynek wschodni a Niemcom podziękować takie jest moje zdanie ale poityka już nie pierwszy raz rujnuje polskie rolnictwo

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Byki w jakiś sposób są opłacalne,ale pytanie ile sztuk dokładnie chcesz hodować,poza tym dzisiaj ceny są zróżnicowane i to co się opłaca,za rok może przestać być dochodowe,szczególnie jeżeli mowa o hodowli bydła. O która firmę pytasz w poście? Bo nie bardzo rozumiem.

• 1 month later...