Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Mam kilka pytań dotyczących ogórków w gruncie , mianowicie:

-jakie odmiany siejecie ?

- jakie nawozy stosujecie?

-jak rozsiewacie nawozy tzn. rozsiewaczem na całe pole przedsiewnie czy tylko w miejscu gdzie znajdują się rzędy ogórków?

-kiedy planujecie zasiew ogórków?

-czy ogórki znoszą przymrozki?

Posted

A możesz jeszcze sprecyzować swoje pytanie na jakie cele siejesz ogórki? DO kiszenia czy jak? Jaką masz glebe i czy dużo chcesz zasiać ogóln\lnie?

Sieje ogórki na sprzedaż, areał to 25 arów tak żeby pozbierać samemu. Gleba 3 klasa.

Na wiosennej orce, po wymarzniętym rzepaku.

Posted

Najlepiej jakbyś odczyn gleby miał obojętny czyli ph około 7, możesz podsypać trochę wapna, tak około 300 - 400 kg na ten cały kawałek. 

Najlepszy będzie ogórek śremski, jest sprawdzony , wyokoplenny, ładny zielony, wykazuje wyższą tolerancję na mączniaka. 

Posted

i dodam, że ogórek jest wrażliwy nie tylko na przymrozki które go zabijają, ale nawet temperatura nocą poniżej 10 stopni skutkuje horobą i spadkiem plonu. Zrzuca zawiązki....

Do gruntu siew po ogrodnikach.

Posted

Pole zaorane, i raz przejechane agregatem a ze względu na to, że jest na jednej działce z jęczmieniem to poszło już trochę saletrzaku pod korzeń. 

Planuje po zasiewie posiać maszynką przy redlinach z jednej strony sól potasową, a z drugiej coś azotowego, dobry pomysł?

Posted

Jakie opryski stosujecie na choroby grzybowe?

Ja do momentu kwitnienia zapobiegawczo pryskałem Miedzianem, potem pryskałem środkami typu Gwarant itp.

W tym roku zamierzam pryskać Amistarem,j est  drogi ale zwalcza  więcej chorób w porównaniu z innymi. 

Posted

Amistar jest dobry a Gwarant to to samo co Bravo więc stosuj z Curzate (oczywiście brava już nie ma) a tak w ogóle to w uprawie ogórka ważne jest pryskać zapobiegawczo, przemiennie środkami a niżeli czekać aż jakieś cholerstwo wlezie na pole :(

Pozdrawiam

• 1 year later...