Hiro9 Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 Witam.Mam kilka pytań dotyczących ogórków w gruncie , mianowicie:-jakie odmiany siejecie ?- jakie nawozy stosujecie?-jak rozsiewacie nawozy tzn. rozsiewaczem na całe pole przedsiewnie czy tylko w miejscu gdzie znajdują się rzędy ogórków?-kiedy planujecie zasiew ogórków?-czy ogórki znoszą przymrozki? Quote
crazy333 Posted April 4, 2016 Report Posted April 4, 2016 A możesz jeszcze sprecyzować swoje pytanie na jakie cele siejesz ogórki? DO kiszenia czy jak? Jaką masz glebe i czy dużo chcesz zasiać ogóln\lnie? Quote
Hiro9 Posted April 4, 2016 Author Report Posted April 4, 2016 A możesz jeszcze sprecyzować swoje pytanie na jakie cele siejesz ogórki? DO kiszenia czy jak? Jaką masz glebe i czy dużo chcesz zasiać ogóln\lnie? Sieje ogórki na sprzedaż, areał to 25 arów tak żeby pozbierać samemu. Gleba 3 klasa.Na wiosennej orce, po wymarzniętym rzepaku. Quote
crazy333 Posted April 5, 2016 Report Posted April 5, 2016 Najlepiej jakbyś odczyn gleby miał obojętny czyli ph około 7, możesz podsypać trochę wapna, tak około 300 - 400 kg na ten cały kawałek. Najlepszy będzie ogórek śremski, jest sprawdzony , wyokoplenny, ładny zielony, wykazuje wyższą tolerancję na mączniaka. Quote
Vademecum Posted April 6, 2016 Report Posted April 6, 2016 i dodam, że ogórek jest wrażliwy nie tylko na przymrozki które go zabijają, ale nawet temperatura nocą poniżej 10 stopni skutkuje horobą i spadkiem plonu. Zrzuca zawiązki....Do gruntu siew po ogrodnikach. Quote
crazy333 Posted April 6, 2016 Report Posted April 6, 2016 Najlepiej nie spiesz się z sianiem, przygotuj pole i proponuję gdzieś spokojnie w połowie maja jak nie pod koniec zasiać, żeby przymrozki nie zmarnowały go Quote
Hiro9 Posted April 6, 2016 Author Report Posted April 6, 2016 Pole zaorane, i raz przejechane agregatem a ze względu na to, że jest na jednej działce z jęczmieniem to poszło już trochę saletrzaku pod korzeń. Planuje po zasiewie posiać maszynką przy redlinach z jednej strony sól potasową, a z drugiej coś azotowego, dobry pomysł? Quote
Hiro9 Posted April 7, 2016 Author Report Posted April 7, 2016 Jakie opryski stosujecie na choroby grzybowe? Ja do momentu kwitnienia zapobiegawczo pryskałem Miedzianem, potem pryskałem środkami typu Gwarant itp.W tym roku zamierzam pryskać Amistarem,j est drogi ale zwalcza więcej chorób w porównaniu z innymi. Quote
Tofik Posted April 7, 2016 Report Posted April 7, 2016 Amistar jest dobry a Gwarant to to samo co Bravo więc stosuj z Curzate (oczywiście brava już nie ma) a tak w ogóle to w uprawie ogórka ważne jest pryskać zapobiegawczo, przemiennie środkami a niżeli czekać aż jakieś cholerstwo wlezie na pole Pozdrawiam Quote
Poli12 Posted March 1, 2018 Report Posted March 1, 2018 U nas ogórki dobrze się mają ale tylko w szklarni, tak to albo ślimaki lub zaraz je zawsze bierze. A nie chce ich pryskać niczym. Quote
Recommended Posts