Ojciec Posted November 22, 2011 Report Posted November 22, 2011 Witam mam mały problem z zakupem, otóż muszę zastanowić się nad kupnem jakiejś mini-ładowarki lub założenia tura do MF 255 w celu wyciągania obornika z kojców dla cielaków kojce mają podłoże betonowe wszystkie są otwierane jest ich dosyć sporo więc taczka i widełki odpadają proszę was o poradę w co lepiej zainwestować a może macie sami jakieś sprytne wynalazki do tego typu brudnej roboty. dodam ze budynek jest dosyć niski wiec wjazd dużym sprzętem odpada. Pozdrawiam Ojciec. Quote
indyk Posted November 22, 2011 Report Posted November 22, 2011 Nie wiem jak masz skonstruowane te kojce, bo zasadniczo z poszczególnych pomieszczeń ciężko się operuje by wywoizć obornik po trochu. Znajomy ma to rozwiązane w ten sposób że ma taką małego wąskiego tura na c330 - tak naprawde nie jest to tur tylko taki tur do ciągniecia tzn wjeżdza do kojca opuszcza coś ala płóg i wyciąga na korytarz, druga osoba tylko podrzuca mu z kątów. potem duzym ciągnikiem z turem wywozi wszystko na zewnątrz. Tak czy inaczej jest to ciężka i czasochłonna robota. Chyba żaden traktor nie będzie tak zwrotny jak mini ładowacz, coś jak minifadroma łamany w pół. WIdziałem jak to śmiga i potrafi w miejscu zakręcić. Quote
Ojciec Posted November 22, 2011 Author Report Posted November 22, 2011 Coś w tym stylu właśnie w szczycie obory mam dwie pary drzwi jedne (główne, paszowe) drugie do wyciągania obornika mam ciągnik z turem tylko niestety jest za wysoki. Quote
Kowalik Posted November 23, 2011 Report Posted November 23, 2011 Nie ma co za dużo kombinowac jak do ciasnych pomiesczeń to tylko cos ala mały mustang. Mały ale kosztuje jak duży traktor. http://www.tuczniki.pl/grafika/ladowarka.jpg Widziałem już takie rozwiązanie że takim małym czyścili obore wywalali za drzwi a tam zpod drzwi zabierali dalej. Ale i tak zawszy dodatkowo druga osoba była z łopatą i wtedy to szło. Musisz się zastanowić ile jest tej pracy i czy taka ładowarka ma sens bo z tego co pamietam okolo 130tys zł brutto kosztuje. Quote
Ojciec Posted November 23, 2011 Author Report Posted November 23, 2011 Dziś znalazłem ładowarkę bardzo podobną Shaffer o mocy 55km w bardzo dobrym stanie niedaleko mnie 950 mth z 2008 roku śliczny sprzęt tylko za 80 000 zł nie mam tyle kasy, Aktualnie myślałem także o założeniu tura do MF 255 tur to koszt około 7 000 zł ( trzy sekcyjny hydrauliczny) i do tego wspomaganie choć nie wiem czy jest potrzebne kosz to około 3000 zł. gdybym miał kupić ładowarkę to taką właśnie jak ta lub trochę większą odciążyła by ciągnik w pracach przy domu ustawiał by nią bele ładował obornik zdejmował nawozy itp wysokość budynku w którym miała by pracować to 2,5 metra a a szerokość 2,80 . Quote
Kropacz Posted November 23, 2011 Report Posted November 23, 2011 Powiem Ci szczerze że nie widze tego fergusona z turem w tym budynku. Nie znam się w temacie cieląt i obsługi hodolwi ale praca turem a łamaną ładowarką to niebo a ziemia. Ale jak nie masz budżetu to poprostu tur i tyle, ze środka wygarniesz a boki podrzucisz widlami i też się zrobi. Zależy ile tego obornika masz do wywalania, a za 10o tysięcy złotych to można całą obore zmodernizować że gnój będzie się sam wyrzucał. Quote
Ojciec Posted November 24, 2011 Author Report Posted November 24, 2011 W tej chwili jest 5 klatek ( do których mogę wjechać tak na spokojnie ciągnikiem małym. Gdybym posiadał taka mini-ładowarkę to doszły by jeszcze 4 klatki, nie zawsze stoją tam małe cielaki wiec trochę towaru się nazbiera ręcznie to będzie roboty na 2 dniu lub jeden porządny we dwóch. Może ma ktoś takie klatki i jakimś innym sposobem sobie radzi z tym problemem. Quote
rolnik1500 Posted November 24, 2011 Report Posted November 24, 2011 Ja sobię radze po staremu widły i lopata. Poziom hodowli mniej więcej taki jak twój. Ja sobie policzyłem w skrócie za 1 wyrzucenie gnoju płace 120zł dwum osobom jak się uwina to zrobia to w 5 godzin. To mi się do końca życia by taki ładowacz nie zwóricł a jak bym miał ladowacz to i tak ktoś bardziej bystry musiał by nim poginac. Dobremu operatorowi trzeba zapłacić minimum 20zł/h. Quote
rolnik1500 Posted November 24, 2011 Report Posted November 24, 2011 Ja sobię radze po staremu widły i lopata. Poziom hodowli mniej więcej taki jak twój. Ja sobie policzyłem w skrócie za 1 wyrzucenie gnoju płace 120zł dwum osobom jak się uwina to zrobia to w 5 godzin. To mi się do końca życia by taki ładowacz nie zwóricł a jak bym miał ladowacz to i tak ktoś bardziej bystry musiał by nim poginac. Dobremu operatorowi trzeba zapłacić minimum 20zł/h. Quote
Recommended Posts