Roger2 Posted April 5, 2016 Report Posted April 5, 2016 Witam. Słyszałem, że myśliwy bądź leśniczy musi zapewnić, udostępnić pastucha rolnikowi, aby mógł obgrodzic płody rolne przed szkodnikami (sarnami,dzikami). To prawda że musi "pożyczyć" rolnikowi ? Quote
kunek Posted April 6, 2016 Report Posted April 6, 2016 Koła łowieckie powinny zapewnić ochronę upraw i zbudować takie ogrodzenie elektryczne, ale tylko w miejscach najbardziej narażonych na dziką zwierzynę Quote
Vademecum Posted April 7, 2016 Report Posted April 7, 2016 nic nie muszą, ale można współpracować wspólnie . Mi użyczyli elektryzator a reszta w moim zakresie, ale nic nie chcieli.Natomiast żądali góry papierologi, sami ją tworzyli,a ja im odpowiedziałem górą zgłoszeń i po dwuch latach zaproponowali sami współpracę. Códów nie stworzysz... Quote
Roger2 Posted April 8, 2016 Author Report Posted April 8, 2016 Czyli nie ma nigdzie w jakiś przepisach wzmianki, że koła łowieckie, leśniczy czy myśliwy powinien użyczyć rolnikowi jakiegoś sposobu zabezpieczenia płodów rolnych np wlaśnie po przez pastucha? Czyli jak dadzą to okej, a jak nie to nie mam co sie o niego kłócić? Quote
Vademecum Posted April 8, 2016 Report Posted April 8, 2016 możesz zaproponować, ale to jest ich decyzja. Natomiast powinienneś zgłosić im uprawy zgodnie z ustawą i zgłaszać na piśmie każdą szkode a oni muszą ci odpowiedzieć i wyznaczyć szacowanie po każdych szkodach. Jest to działanie na zmęczenie i to może ich skłonić do działania. Quote
Roger2 Posted April 8, 2016 Author Report Posted April 8, 2016 Dzięki kolego za wypowiedz. Jutro, tzn dzisiaj idę się pytać. Rok temu te pieprz*ne sarny narobily tyle start w zmieniakach że głowa mała, więc w tym roku nie zamierzam sadzic bez pastucha. Quote
Vademecum Posted April 9, 2016 Report Posted April 9, 2016 Dużo mówi sie o stratach wyrządzonych przez dziki , ale sarny potrafią więcej, one są non stop w tym miejscu a dziki mogą nie przyjść. Quote
Roger2 Posted April 9, 2016 Author Report Posted April 9, 2016 Jestem tego samego zdania o sarnach. Tak się teraz oswoiły,że podchodzą pod sam dom. Próbowały dobrać się do kopca z ziemniakami, który mialem za domem. W dzień też chodzą sobie bez jakiś obaw przed ludźmi. Wracając do tematu, bylem u myśliwego u mnie we wsi. Powiedzial ze zakładanie pastucha jest malo skuteczne, gdyż sarny zrywają ogrodzenie. Zaproponował że rozprowadzi jakiś środek chemiczny. Skuteczne te środki? Quote
Vademecum Posted April 9, 2016 Report Posted April 9, 2016 a guzik skuteczne. Ale dobrze , że nawiązałeś kontakt i został przyjęty. Jednak pastuch jest najskuteczniejszy, a ogrodzenie cza rano i wieczór obejść a jak zerwane to naprawić Quote
Roger2 Posted April 10, 2016 Author Report Posted April 10, 2016 Zobaczymy czy te jego środki będą działać. Jak nie to niech kombinuje. Za rok jeżeli będę sadzil jeszcze ziemniakami, to kupię juz swój pastuch. Czytałem na pewnej stronie, że przed sarnami warto, a nawet trzeba zrobić podwójnego pastucha tzn dwie linki. Ta na dole metalowa linka, a u góry taśma, ponieważ niby tą taśmę sarna ma widzieć i robić mniej szkód z ogrodzeniem. Quote
Vademecum Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 ja myślałem górą rozciągnąć tą folie biało czerwoną co stosują drogowcy Quote
Roger2 Posted April 10, 2016 Author Report Posted April 10, 2016 do tego zastosować na drut oraz taśmę sprężynę amortyzująca i nie powinny już zrywać. Ale wiadomo, natura lubi zaskakiwać... Co do foli to też niezły pomysł Quote
Roger2 Posted April 10, 2016 Author Report Posted April 10, 2016 Wczoraj zasadziłem ziemniaki. Dzisiaj poszedłem zobaczyć czy coś zaczęły wyżerać. Jak na razie nic. Niestety zauważyłem, że smakuje im jęczmień który zasiane mam na pozostałej części mojej ziemi. Wyżarły go dość dużo... Zadzwoniłem do myśliwego. Mówił, żebym ogrodził taśmą/folią. Coś w stylu pastucha lecz bez prądu. Mówił, że na jakimś polu w mojej gminie tak zrobili i sarny nie podchodzą. Mówił żeby nie napinać foli, po to aby wiatr nią ruszał, co za tym idzie folią/taśma będzie wydawała dźwięk. Co o tym sądzicie? Zmierzyłem odległość całego pola, wyszło około 624m. To nie tak dużo, a przy tym zboże i ziemniaki zabezpieczone. Myślicie że to poskutkuje? Myślę, że ta taśma by się nadała Quote
Vademecum Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 kolego, głodna zwierzyna pójdzie wszędzie. Ale jak zastosujesz cokolwiek to przynajmniej na jakiś czas pójdą do sąsiadów jeśli są.Na jakiś czas może pomóc , ale bez gwarancji.Kolego , osobiście o takiej taśmie myśle jako dodatek do pastucha , by było widać przeszkode i zwierzęta nie rwały drutów. Quote
Roger2 Posted April 11, 2016 Author Report Posted April 11, 2016 W tym roku planuje zrobić tylko tą folią, porządne kołki. Nie mam tyle kasy żeby kupić pastucha, a chcę kupić elektryzator minimum o mocy 4J.Z początku znalazłem tani elektryzator, ale jak sie okazało o słabej mocy 0,4J, więc słabizny kupować nie będę. Na drugi rok dokupię linkę, resztę rzeczy potrzebnych do jej montażu oraz najważniejsza rzecz, elektryzator. Ważne pytanie: czy jeżeli będzie cos dotykało drutu pastucha to będzie dużo uciekało przez to mocy? Bo widziałem jak ktoś miał ogrodzone pastuchem buraki, a sam pastuch znajdował się w jęczmieniu który rósł wokół tych buraków i dotykał on drutu. Quote
Vademecum Posted April 11, 2016 Report Posted April 11, 2016 normalne przebicie będzie, cza wykaszać a 4 dżule na dzika to chyba mało, ja mam 8 Quote
Roger2 Posted April 11, 2016 Author Report Posted April 11, 2016 Możesz podać nazwę swojego elektryzatora? Quote
Vademecum Posted April 11, 2016 Report Posted April 11, 2016 jak nie zapomne to jutro ci podam, dziś już nie mam ochoty nigdzie wychodzić Quote
mora Posted April 11, 2016 Report Posted April 11, 2016 Ja od kilku lat używam pastucha Clos2005 firmy Lacme i polecam.Działa nawet na bizony.Drut, jeżeli dotyka drzewa, to wypala korę.Można grodzić kilkukilometrowe odcinki w trudnym terenie, bez zbędnej elektroniki. Quote
Roger2 Posted April 12, 2016 Author Report Posted April 12, 2016 Mora dzięki za wypowiedz vademecum dobrze. Jedno pytanie do Ciebie , na jakiej wysokość umieścił byś drut pod napięciem? I na jakiej wtedy tą folię? Quote
Vademecum Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 druty powinny być 3 , jeden 25 - 30 cm drugi około 50 cm , trzeci 70 - 80 cm a ja rozważyłbym taśme pomiędzy 2 - 3 drutem , a lbo ponad trzecim. Quote
martin868 Posted April 12, 2016 Report Posted April 12, 2016 A do zasilania takiego pastucha co będzie najlepsze? Quote
Robert ;-) Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 Akumulator 12v, wtedy nie potrzeba przedłużacza,żeby na polu podłączyć pastucha, w zestawie jest też zasilacz na 220v Quote
crazy333 Posted April 13, 2016 Report Posted April 13, 2016 Najlepszy sieciowy jak masz dostęp do sieci, co do akumulatorowego to różnie bywa bo ciągle znika, mój znajomy w ciągu roku zakupił 5 akumulatorów bo ciągle mu kradli, a próbował różnych metod ale po kablu i tak dojdą i zwiną. Ciężko to opanować Quote
Recommended Posts