Jump to content

Recommended Posts

Posted
Mała aktualizacja. Sarny w nocy z poniedziałku na wtorek zrobily atak na ziemniaki. Zadzwoniłem do myśliwego. Tak jak pisałem przedtem, myśliwy zaproponował żeby rozwinąć tą taśmę. Dał to rozwinalem wokół ziemniaków. Kołki dalem co 10m. Folia jest przywiązana luzno zeby wiatr mógł nią ruszać. Myśliwy dodał abym mógł też wysikac sie gdzieś przy polu bo sarny wtedy wczyuwają człowieka. Ja wpadlem na dość dziwny ale jak narazie skuteczny pomysl. Zamiast sikac na ziemię, postanowiłem nasączyć szmaty moczem i przywiązac do kołków na których wisi folia. Póki co sarny nie przychodzą. Co jakis czas będę zmieniał szmaty na nowo nasączone. Dla jednych śmieszne, dla innych głupie, dla mnie skuteczne ;). Tylko teraz nie wiem czy ta folia odstrasza czy ten moj sposób...
Posted
Grunt zeby działo. Ta cała folia od wiatru się pozwijała i wygląda jak sznurek. Kolci mnie ogrodzic pole chociaż od strony trzcin siatką leśną ale nie wiem czy będę miał w tym roku na to finanse.
  • 2 weeks later...
Posted

Właśnie taka folię też należałoby czymś przykryć bo pomijając deszcz to bardziej chodzi o wiatr i po nocy jest pozwijana,całą pracę trzeba wykonywać od nowa. Co do pastucha to 6v nie będzie za mało zasilania w sensie mocy? Bo wiadomo że ogrodzenie byłoby najlepsze i najbardziej praktyczne,ale to też większe koszty jego wykonania.

• 2 weeks later...
Posted

pastucha cza plewić i obejść minimum rano i wieczór . W moim przypadku to spacer 2 x dziennie po 6 km i to niewiele ponad połowa areału, także chrzanie takie rozwiązanie. Siatka i tyle. Z końcem tygodnia planuje zakończyć takie ogrodzenie na 1000 metrów.

Pasowało by szczelić drugie na 2000 m. I miałbym trzon gospodarstwa za siatką, dziki i sarny to plaga zniszczeń...