Roger2 Posted April 8, 2016 Report Posted April 8, 2016 Witam. Niestety pszenicę szlak jasny trafił do końca mimo rozsiania nawozu, przymrozki dokończyły swój żywot. Zasiałem więc jęczmień. Zostało mi saletry amonowej która miała być przeznaczona na pszenicę. Pytanie kiedy i ile rozsiać nawozu na pierwszą i drugą dawkę? Ziemia klasy I. Quote
Vademecum Posted April 9, 2016 Report Posted April 9, 2016 no to ziemie masz fajną, ale przy tej klasie to ostrożnie z azotem w jęczmieniu.. Saletra nie jest dobra. Cza oka fachowca i wstrzelać sie w różne fazy rozwojowe roślin w momencie wyczerpania tego składnika. Quote
Roger2 Posted April 9, 2016 Author Report Posted April 9, 2016 Zostało mi tej saletry 10 worków, czyli 500kg. Myślałem żeby dac 300kg na te 3ha , za jakiś już resztę. Co myślicie? Quote
Vademecum Posted April 9, 2016 Report Posted April 9, 2016 a co dałeś na jesień pod pszenice i ile. Saletry ci nie polecam na pierwszej klasie pod jęczmień. Quote
Roger2 Posted April 10, 2016 Author Report Posted April 10, 2016 Na jesień pod korzeń dla pszenicy dałem amofoskę, 300kg/ha Quote
Vademecum Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 Też nie piszesz którą amofoske. Ja niedawałbym saletry w ogóle , poczekałbym do fazy krzewienia i wtedy mocznik w miare potrzeb. Tojst pierwsza klasa i jęczmień powali się.. Quote
Vademecum Posted April 16, 2016 Report Posted April 16, 2016 to mao fosforu i potasu, azot powinienneś dać ale ja nie polecam saletry pod jary jęczmień na pierwszej klasie. Azot długodziałający. Jęczmień w twoich warunkach wymaga obserwacji i działania. Quote
Roger2 Posted April 17, 2016 Author Report Posted April 17, 2016 Dobrze kolego, miło ze jest ktos tu taki obeznany jak ty to co byś polecił pod korzeń na jesień pod pszenicę? Quote
Vademecum Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 Zapewniam cię, że jest tu więcej obeznanych tylko użytkownicy nie umieją zadać pytania, Na zime pod uprawy to polifoska albo polidap + sól potasowa oczywiście w odpowidnich dawkach pod różne rośliny.Dla pszenicy około 400 do 500 kg polifoski 6 dla plonu powyżej 5 ton z ha. wiosną azot, saletra i mocznik w odpowiednich terminach. Quote
Roger2 Posted April 19, 2016 Author Report Posted April 19, 2016 Chodzi Ci o mocznik 46n? Jeśli tak to ile kg na hektar? Quote
Vademecum Posted April 19, 2016 Report Posted April 19, 2016 kolego mocznik 46 N ile ? do 150 kg ha. ale pasuje podzielić, trzeba widzieć uprawy i ostrożnie by go nie położyło. Ja dużo sieje jęczmkenia jarego , ale nie na pierwszej klasie, tylko IV a i b Trudno jednoznacznie na odległość powiedzieć. Quote
Roger2 Posted April 20, 2016 Author Report Posted April 20, 2016 To ja sobie daruje tego mocznika. To rozsypanie saletry amonowej nic korzystnego nie da? Bo jak tylko miałoby pogorszyc jęczmień to zostawię ten cały nawóz na drugi rok. Quote
Vademecum Posted April 20, 2016 Report Posted April 20, 2016 w ogóle jęczmień jary wymaga ostrożnego nawożenia azotem. Mocznik możesz dać w momeńcie jak roślina będzie jaśnieć i nie w momencie strzelania w źdźbło. Ryzyko jest powalenia i nic więcej.. a masz I klase Quote
Roger2 Posted April 20, 2016 Author Report Posted April 20, 2016 Ale czy jak ostrożnie nawoze azoten to będzie to wplywalo korzystnie na jęczmień czy nie?zwiększy to plony?bo jeśli nie, to nie będę rozsiewal i tracil pieniędzy Quote
simson54 Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 panowie a jaki środek na oprysk jęczmienia polecacie taki skuteczny aaa i zauważyłem że miejscami na mojej wiosce jęczmień wiosenny zrobił się żółty od góry tak jak by go przymroziło niektóre listki są już całe żółte czym może być to spowodowane ? Quote
Vademecum Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 jęczmień zółknie o tej porze z zimna. Albo wirusy, karłowatość jęczmienia. Włośnie zbożowe, ale to żadkość Quote
Vademecum Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 Nawożenie ostrożne jęczmienia ma na celu nie dopuścić do powalenia się go.Chemia axial i lintur, ale też w zależności od występujących chwastów. Quote
simson54 Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 właśnie ta pogoda jest do dupy ostatnio wogule nawet nie można oprysku było wykonać ...... Quote
simson54 Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 nom to musze napisać krecikowi do telewizji żeby sobie naszykował długą tyczke i odganiał te zimne i deszczowe chmury bo znudziła mi się ta pogoda a lepiej puki co się raczej nie zapowiada ... Quote
Darko Posted April 26, 2016 Report Posted April 26, 2016 Też wydaje mi się że trzeba poczekać na temperaturę i zniknie problem z żółknięciem. u siebie mam to samo bo też niestety musiałem u siebie przeorać jedno pole z pszenicą ozimą z powodu wiadomej w tym roku pogody. :/ na chwasty planuję podobnie jak Vademecum użyć axiala i lintura bo po nich właściwie nie ma już problemu z nimi. Quote
simson54 Posted April 26, 2016 Report Posted April 26, 2016 w mojej okolicy ogólnie wiosenne zboża cieniutko jak miejscami widzę u mnie tak samo .... nie myśle o tym wcale Quote
simson54 Posted April 30, 2016 Report Posted April 30, 2016 dziś widziałem facet kupował na oprysk na jęczmień jary aminopielik czy to jest dobry środek do pozbycia się chwastów w jęczmieniu ? Quote
Recommended Posts