indyk Posted November 22, 2011 Report Posted November 22, 2011 Przymierzamy się do zakupu małego ciągnika, ma to być poręczny mały traktorek do gospodarstwa, a głównie do ekologicznej hodowlii kaczek. Idea jest taka że kaczki hodowane są na wybiegach ogólnie stosunkowo małe boksy często tzrebe zsiadać i wsiadać. A przydał by się traktor poza tym do leciutkich prac typu podowżenie kiszonki na przyczepce itp. Zastsanwaiamy się nad nad Deutz-fahr agrokid, landini mistral lub lamorghini R1. Czy znacie te ciągniki ? Bierzemy też opcję doboru mniejszego new holanda 4020f typowo sadowniczego. Jeżeli znacie te trkatorki to proszę o pinie. Quote
Kowalik Posted November 23, 2011 Report Posted November 23, 2011 Agrokid i Lamborghini R1 to dokładnie te same traktorki. Jest jescze SAME dokładnie taki sam. Wszystko z tej samej lini. Lamborghini jest z tego co pamiętam najtańszy tzn kosztuje chyba 2 tys mniej, Deutz-Faht agrokid liczy sobie za markę. Ja na targach jechałem Mistralem i Agrokidem nie zauwazyłem większej różnicy. Landini Mistral ogólnie uchodzi za lepszy i lepiej przemyslany kosztuje za to z 10 tys więcej. Sąsiad pracował w sadzie w niemczech na jablkach i mieli miestrale, super zwinny traktorek, pracował 2 sezony ani razu nie bylo żadnego problemu z awarią a chodziły całymi dniami. Ceny zazwyczaj są podobne, ale zwroć uwagę że jak ktoś daje niższą cenę to czy kabina jest oryginalna. Bo sprzedawcy zamawiają bez kabiny, kabine montują nieoryginalną np od Naglaka i orazu cena jest kilka tysięcy tańsza. Quote
Kropacz Posted November 23, 2011 Report Posted November 23, 2011 Ja bym kupował agrokida, detz-fahra zawsze jest łatwiej sprzedać i cieszy się dobrą opinią jak będziesz chciał sprzedać SAME Solaris mimo że to dokładnie to samo co Agrokid to też Ci nikt tego nie będzie chciał kupić. Quote
Kropacz Posted November 23, 2011 Report Posted November 23, 2011 Acha dużo u nas takich jeździ w komunalce, szwagier tam pracuje i są bardzo zadowoleni ale wcześniej mieli stare zetory to wiadomożo że jak dostał zwrotny traktorek z napędem 4x4 to mu się lepiej podoba. Quote
rolnik1500 Posted November 24, 2011 Report Posted November 24, 2011 Agrokid to mały tarktorek tak naprawde nadaje się tylko do komunalki i w miejsca gdzie trzeba ciągiem jeździć długo. Bo jak ktoś sobie myśli ze to ma byc podręczny ciągnik to się myli wsiadanie i wysiadanie to tak naprawde wciskanie się pomiedzy fotel i kierownice, wysoki próg i przeszkadzajacy most. Do sadu do opryskiwacza też ma ciężko bo wentylator zabiera praktycznie całą jego moc. Quote
rolnik1500 Posted November 26, 2011 Report Posted November 26, 2011 Lepiej już by w takiej sytuacji pomysleć o kubota L5040, podobne gabaryty a masz płaska podłogę. Bez kabiny kubotą kiedyś jeździłem i wszystko super ale z kabiną to już nie wiem jak będzie się wsiadać i wysiadać. Quote
Recommended Posts