Jump to content

Recommended Posts

Posted

Już w drugim miocie mam problem z biegunką u prosiąt które mają 8-9 tydzień życia, obecnie biegunka wystąpiła u prosiąt które jadły śrut z koncentratem  od 5 dni, ale wcześniej miały delikatne 3 dniowe przejście z prestarteru na śrut z koncentratem.

Doradca żywieniowy powiedział że pasza jest ok, nie powinny mieć biegunki skoro są po odsadzeniu tyle czasu ( 3-4 tygodni).

Biegunkę mają mniejsze, słabsze sztuki - a więc co to jest Colibakterioza ? pasza dla nich jest za mocna ? Większe sztuki nie mają biegunki. Pomocy :) !!!

Posted
zleć szczegółowe badanie lek. wet. Stosujesz zakwaszacz ? Trzeba wyeliminować czynnik, nie wiadomo czy to stres a więc chwilowe zaburzenia flory bakteryjnej jelit cz coś poważniejszego. Biegunki wyglądają różnie i obserwując można dostrzec regularność.
Posted

za mało info, kawa to doraźne działanie, a tu trzeba poznać przyczyne i wyeliminować np. adenomatoze i podobne.

Jest jeszcze jak już pisałem kora orzecha włoskiego i działa piorunująco tylko cza dawać ręcznie.

Posted

Problem z biegunką nadal nierozwiązany... :( Zastosowałem Colistol do wody, jedzą paszę z udziałem koncentratu 10%, mają zakwaszacz, tlenek cynku, środek przeciw mykotoksynom - wszystko.

Jak jedzą ta paszę na korycie czyli dawkowo jest ok a jak do woli na paśniku to biegunka (jasno żółta) a przecież POWINNY JEŚĆ PASZĘ z udziałem koncentratu 15% i to do woli !!!! Co to może być bo mi już ręce opadają :(