edek Posted April 9, 2016 Report Posted April 9, 2016 Już w drugim miocie mam problem z biegunką u prosiąt które mają 8-9 tydzień życia, obecnie biegunka wystąpiła u prosiąt które jadły śrut z koncentratem od 5 dni, ale wcześniej miały delikatne 3 dniowe przejście z prestarteru na śrut z koncentratem.Doradca żywieniowy powiedział że pasza jest ok, nie powinny mieć biegunki skoro są po odsadzeniu tyle czasu ( 3-4 tygodni).Biegunkę mają mniejsze, słabsze sztuki - a więc co to jest Colibakterioza ? pasza dla nich jest za mocna ? Większe sztuki nie mają biegunki. Pomocy !!! Quote
Vademecum Posted April 9, 2016 Report Posted April 9, 2016 zleć szczegółowe badanie lek. wet. Stosujesz zakwaszacz ? Trzeba wyeliminować czynnik, nie wiadomo czy to stres a więc chwilowe zaburzenia flory bakteryjnej jelit cz coś poważniejszego. Biegunki wyglądają różnie i obserwując można dostrzec regularność. Quote
simson54 Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 a może za dużo koncentratu sypnąłeś i dostały biegunki jakie zboże przygotowujesz na śrutę dla prosiąt ? daj im kawe zbożową może im przejdzie u mnie zawsze kawa pomogła. Quote
Vademecum Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 za mało info, kawa to doraźne działanie, a tu trzeba poznać przyczyne i wyeliminować np. adenomatoze i podobne.Jest jeszcze jak już pisałem kora orzecha włoskiego i działa piorunująco tylko cza dawać ręcznie. Quote
edek Posted April 10, 2016 Author Report Posted April 10, 2016 No właśnie wyeliminowanie czynnika to podstawa Quote
Vademecum Posted April 10, 2016 Report Posted April 10, 2016 No to czyń to kolego, a później przemyślenia co do żywienia i warunków środowiskowych. Quote
edek Posted April 14, 2016 Author Report Posted April 14, 2016 Problem z biegunką nadal nierozwiązany... Zastosowałem Colistol do wody, jedzą paszę z udziałem koncentratu 10%, mają zakwaszacz, tlenek cynku, środek przeciw mykotoksynom - wszystko.Jak jedzą ta paszę na korycie czyli dawkowo jest ok a jak do woli na paśniku to biegunka (jasno żółta) a przecież POWINNY JEŚĆ PASZĘ z udziałem koncentratu 15% i to do woli !!!! Co to może być bo mi już ręce opadają Quote
michas89 Posted April 14, 2016 Report Posted April 14, 2016 a magnezem szczepiłeś? ja daję do paszy dodatkowo cynk , zakwas i jest ok... daj im do wody spiracol Quote
Recommended Posts