Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. Ostatni raz nasze 3ha były wapnowane około 18 la temu. Jak mam stwierdzać czy gleba wymaga ponownego rozniesienia wapna? Ziemia klasy I. Obornik ostatni raz był rozrzucony około 13 lat temu. 

Posted

można to określić po chwastach, ale jak nie wiesz to nie będziesz wiedział bo najpierw cza rozrużnić chwasty.

Wiedząc jakiego jest pochodzenia ziemia i jaka jest skała macieżysta też można to określić, ale jak wyżej.

Obserwując rośliny uprawne, nawożenie i plonowanie, reakcja na susze też jest wyznacznikiem, ale jak wyżej. Tego nieda sie

opisać. Polskie ziemie są ogólnie kwaśne więc jak dasz troche wapna to nie zaszkodzi.

Możesz też kupić kwasomierz glebowy, ale najlepiej dać próbki do analizy

Posted

Moi rodzice wapnowali ziemię, kiedy wśród chwastów w dużych ilościach pojawiał się skrzyp polny. Podobno kiedy tak się dzieje, powinno się wapnować glebę.

Posted

przecież to nie jest duża kwota, a bedziesz dokladnie wiedzial jaki masz sklad ziemi i czym nawozic. Apropo roslin wskaznikowych, to tez mozesz okreslic na ich podstawie (jak sie znasz oczywiscie na chwastach), podsylam krotki spis, mam nadzieje ze sie przyda ;)
- chwasty na glebach kwasnych: czerwiec roczny, fiołek trójbarwny, iglica, pospolita, koniczyna polna, rzodkiew świrzepa, rumian polny, sporek wiosenny, szczaw polny, 

- chwasty na glebach zasadowych: fiołek polny, gorczyca polna, szałwia łąkowa, pięciornik rozłogowy, lucerna siewna, bodziszek ląkowy, dymnica pospolita, jasnota biała, pokrzywa żegawka, poziewnik polny, mak polny, ostróżeczka polna, tobołki polne, owies głuchy.

• 5 years later...
Posted

Jak ktoś nie umie rozpoznać czego roślina potrzebuje to do rolnictwa przemysłowego. Ja jestem rodzinny rolnik, czyli wymierający gatunek. Ale tak poważnie. Wiem jak się bada laboratoryjne i sam badałem "przy pomocy odczynników". Teraz odczynników nie kupisz więc pozostaje oko. Problem polega na tym, że laboratoryjnie badasz kilka składników a pozostałe oddziałują na te badane (antagonizm, synergia itp.) i wynik polowy bardzo często odbiega od rzeczywistej dostępności. Jak nie znasz ziemi i jej reakcji na nawożenie, zdolności sorpcyjnych itp. to nie wiele zdziałasz wynikami z laboratorium. Pozdrawiam!