kris2682 Posted April 10, 2016 Posted April 10, 2016 Witam.Mam dylemat jaką kosiarkę wybrać. Mam 0,5 ha do koszenia w miare ładnej trawy ale i prawie 1 ha działki który nie był 10 lat koszony. Rośnie tam i pokrzywa i trawska gdzieniegdzie drobna samosiejka (brzoza, sosna) pełno tam mrowisk i kretowisk. Chcę doprowadzić to do porządku i potem systematycznie kosić. Myślałem o kosiarce bijakowej pewnie na młotkach. Tylko zastanawiam się czy do takiej kosiarki nie bedzie mój sprzęt za słaby. Czy mini traktor o mocy 25KM poradzi sobie z kosiarką bijakową 120cm? Co wybrać młotki pewnie chociaż słyszałem że noże Y lepiej tną i mulczują trawę.I jeszcze jedno szukałem w necie kosiarki i na aledrogo znalazłem kosiarki orkan. Jak to z nimi jest? gdzieś wyczytałem że to była dawna firma która zaprzestała produkcji na początku lat 90 a tu w necie są oferowane kosiarki tej firmy. Co dziwne są w kolorze pomarańczowym i zielonym ktoś coś wie i pomoże? Quote
Vademecum Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 kolego, na tak zapuszczony ugór to najmij sobie jednorazowo z sprzętem konkretnym. Jeśli mowa o orkanie to i taki ugór weźmie , ale cza min 50 koni mech. Quote
spawer94 Posted April 11, 2016 Posted April 11, 2016 wynajmij kogoś taniej cię to wyjdzie ,a później sobie koś czymś słabszym Quote
Hubi77 Posted April 28, 2016 Posted April 28, 2016 My mamy kosiarkę bijakową z Jaryszek http://www.agromarket.pl/- Kornik Vario, chodzi dobrze już drugi rok. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted May 9, 2016 Posted May 9, 2016 Tutaj w 100% zgadzam się z Przedmówcami,bo jeżeli jest to jednorazowa praca to bardziej opłaca się wynająć kogoś doprowadzi z grubsza do porządku zapuszczony ugór,a potem resztę prac spokojnie wykonasz samemu,to się po prostu opłaca. Quote
Recommended Posts