kolejarz Posted April 15, 2016 Report Posted April 15, 2016 Coraz więcej strat w oziminach pomimo, że mrozu i śniegu dawno już nie ma. Jedni zaorali wcześniej a inni dopiero planują bo liczą na cud w systemie korzeniowym roślin po opadach deszczu. W moim gospodarstwie po deszczu zboże robi się coraz to gorsze pomimo, że jest odpowiednio nawożone, i dokarmiane a wszelkie zabiegi ochrony roślin nic nie dają poprawy . Jak w waszych stronach jest? Quote
Robert ;-) Posted April 15, 2016 Report Posted April 15, 2016 U mnie co niektórzy orza żyta i sieją owsy, ogólnie zboża wyglądają średnio rzadkie są i jakieś blade . choć opadów nie było Quote
Vademecum Posted April 15, 2016 Report Posted April 15, 2016 u mnie pszenica i żyto są w stanie zadawalającym, ale siałem późno i pod korzeń symbolicznie azotu było, nie wybujała roślina. Jęczmienia ozimego już trzeci rok nie sieje ... Quote
michas89 Posted April 16, 2016 Report Posted April 16, 2016 jęczmień ozimy prawie 2ha zagregatowałem i jary zasiałem reszta wygląda nie źle Quote
simson54 Posted April 16, 2016 Report Posted April 16, 2016 ja jęczmienia zimowego nie sieje bo w tamtym roku cały wymarzł i dałem sobie spokój dwa lata temu zimowy mi sypał bardzo ładnie a po za tym pszenica i pszenżyto okej jęczmień wiosenny już wschodzi powoli ale widać też miejscami dużo ziela się pokazało ogólnie u wszystkich a z opryskiem narazie trzeba czekać za mokro nie wjedzie się Quote
Vademecum Posted April 16, 2016 Report Posted April 16, 2016 u mnie nawet chwastów niewiele, ale u sąsiadów to pszenicy nie widać, rumian i przytulia - tacy gospodarze, a na targu handluje zbożem tylko nie swoim .... Quote
bizonsuperzo56 Posted April 16, 2016 Report Posted April 16, 2016 kilka ha pszenicy zaorałem na poczatku po zimie myślałem ze będzie wszystko dobrze nawoziłem ja a tu zamiast lepiej być to robiło się coraz gorzej i poszła pod pług Quote
simson54 Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 to aż tak u was wymarzła ? no to grubo u mnie był mróz ale ja wczas siałem zboża tak po 20 września pszenice ostatniego września i wygląda całkiem ładnie ja dużo nie sieje pszenicy tyle co do kur Quote
kolejarz Posted April 24, 2016 Author Report Posted April 24, 2016 Powiem jedno że nawozy saletra z Pulan nic nie działa na zbożach ozimych. Quote
Darko Posted April 26, 2016 Report Posted April 26, 2016 U mnie jakichś dużych strat nie ma, ale jedno pole z pszenicą ozimą musiałem przeorać i posiać jęczmień na nim. :/ Quote
simson54 Posted April 27, 2016 Report Posted April 27, 2016 a ja będę musiał zaorać jęczmień który posiałem na wiosnę wszystko było fajnie a teraz zrobił się żółty jest zimno były przymrozki i chyba nic z niego już nie będzie jeszcze poczekam z miesiąc półtora ale wątpie w to żeby coś sie zmieniło ....... Quote
Vademecum Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 a ja jęczmień jary już 2 razy siałem, dziki zryły mi niemal całe 4 ha. Jęczmienia mam kilkanaście ha, ale siany po 15 IV więc siedzi w ziemi. Quote
kolejarz Posted May 1, 2016 Author Report Posted May 1, 2016 Mnie też dziki wyrządziły szkodę na całym polu zaraz po kiełkowaniu jęczmienia. Zgłosiłem szkodę do koła łowieckiego, sporządzili wstępny protokół szkód w 100% zniszczenia i na tym koniec aż do zbiorów. Nie ma sensu ponownie obsiewać bo jak uzgodniliśmy, że lepiej na tym wyjdę mając pole pod kontrolą całą wegetację z udostępnieniem zdjęć które trzeba robić co jakiś czas. Quote
Vademecum Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 skoro tak zapewnili to dobrze, tylko napisz jak to sie zakończy, ile ci wypłacą . Quote
bizonsuperzo56 Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 u mnie również dziki weszły w szkodę 2 ha owsa musiałem siać ponownie ... zryte doszczętnie było ... Quote
Recommended Posts