Jump to content

Recommended Posts

Posted

Coraz więcej strat w oziminach pomimo, że mrozu i śniegu dawno już nie ma. Jedni  zaorali wcześniej a inni dopiero planują bo liczą na cud w systemie korzeniowym roślin po opadach deszczu. W moim gospodarstwie po deszczu zboże robi się coraz to gorsze pomimo, że jest odpowiednio nawożone, i dokarmiane a wszelkie zabiegi ochrony roślin nic nie dają poprawy . Jak w waszych stronach jest?

Posted

ja jęczmienia zimowego nie sieje bo w tamtym roku cały wymarzł i dałem sobie spokój dwa lata temu zimowy mi sypał bardzo ładnie a po za tym pszenica i pszenżyto okej jęczmień wiosenny już wschodzi powoli ale widać też miejscami dużo ziela się pokazało ogólnie u wszystkich a z opryskiem narazie trzeba czekać za mokro nie wjedzie się

Posted

to aż tak u was wymarzła ? no to grubo u mnie był mróz ale ja wczas siałem zboża tak po 20 września pszenice ostatniego września i wygląda całkiem ładnie ja dużo nie sieje pszenicy tyle co do kur

Posted

a ja będę musiał zaorać jęczmień który posiałem na wiosnę wszystko było fajnie a teraz zrobił się żółty jest zimno były przymrozki i chyba nic z niego już nie będzie jeszcze poczekam z miesiąc półtora ale wątpie w to żeby coś sie zmieniło .......

Posted

Mnie też dziki wyrządziły szkodę na całym polu zaraz po kiełkowaniu jęczmienia. Zgłosiłem szkodę  do koła łowieckiego, sporządzili wstępny protokół szkód w 100% zniszczenia i na tym koniec aż do zbiorów. Nie ma sensu ponownie obsiewać bo jak uzgodniliśmy, że lepiej na tym wyjdę mając pole pod kontrolą całą wegetację z udostępnieniem zdjęć które trzeba robić co jakiś czas.