edek Posted April 16, 2016 Report Posted April 16, 2016 Mam pytanie ile można zastosować maksymalnie (dolistnie) w zbożach (krzewienie) siarczanu magnezu i mocznika razem - w jednym oprysku? i w jakiej ilości wody ? Jaka ilość cieczy na hektar ? Quote
henryk Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 Optymalne stężenie wodnego roztworu mocznika:*początek krzewienia 18-20%*koniec krzewienia 16-18%*początek strzelania w źdźbło 10-12%*koniec strzelania w źdźbło 6-8%*kłoszenie 5-6%*kwitnienie nie dokarmiać (bo spalisz)!!!A do tego (5%) pięcio procentowy roztwór siarczanu magnezowego dobrze jest także dodać troche mikroorganizmów EMY (daje to świetne efekty). Pozdrawiam!,do tego dodam jeszcze 2l/ha ekolistuhttp://www.rolnik-forum.pl/public/style_images/rolnik/rep_up.pnghttp://www.rolnik-forum.pl/public/style_images/rolnik/rep_down.png0 OdpowiedzCytujZgłoś Quote
henryk Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 post powyżej znalazłem we wcześniejszych tematach ale tez tak stosuję Quote
henryk Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 taki oprysk należy zastosować w temp.poniżej 20stopni najlepiej przed wieczorem ,jeśli idzie o mocznik rozpuszczam go w gorącej wodzie bo bardzo oziębia zawartość cieczy w opryskiwaczu a temp. cieczy w opryskiwaczu musi być powyżej 10 stopni Quote
kolejarz Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 W mojej okolicy w tym roku dożywianie ozimin nic nie daje, a tak ogólnie też nie sprawdza się na innych polach. Po prostu korzenie są jakieś suche a rośliny giną jak dojrzewające zboże opanowane przez miotłę. Quote
shogun80 Posted April 17, 2016 Report Posted April 17, 2016 Ja daje na 100 L wody 5 kg mocznika i 2,5 kg siarczanu mg. Wode nalewam dzien wczesniej. Pryskac tylko po zach slonca - no nie doslownie bo po ciemku by sie jezdzilo ale jak zejdzie na choryzont. Pozdrowienia henryk 1 Quote
Recommended Posts