Jump to content

Recommended Posts

Posted

Grunty 1ha, są w odległości od LP, 200 m oddzielają je moczary i zarośla. Inny grunt 4ha w odległości od LP 1200m. Chętnie przyłączą sie do sprzedaży  inni rolnicy słabych gruntów o pow. ponad 20 ha. Łączna pow. mogłaby wynieść około 30 ha z dala od LP nie więcej jak 1500m.

Posted

Kolego z tego co wiem to trudno ci będzie sprzedać niezadrzewione działki a jak masz je zalesić i potem sprzedać to się nie opłaca, lepej byś zrobił jak byś te działki zalesił i nie sprzedawał po pierwsze będziesz miał zajęcie przy pielęgnacji po drugie twoje wnuki będą miały opał, budulec  a po trzecie są na to dotacje, poczytaj sobie http://www.farmer.pl/finanse/dotacje-i-doplaty/zalesianie-w-prow-2014-2020,54863.html

http://www.lasy.gov.pl/informacje/aktualnosci/jak-zdobyc-dofinansowanie-za-zalesianie

A jak chcesz sprzedawać to  najlepiej pogadaj z leśniczym lub nadleśniczym, 

Posted
No, prawda VI klasa jest zwolniona, ale czy las na VI klasie to uprawy rolne czy las ? ja mam na VI klasie ponad 1 ha lasu i w podatkach jest wyraźnie napisane : drzewostan do 40 lat zwolniony z podatku. Raczej las niema nic do rzeczy na której klasie rośnie bo przewanie las to marna klasa ziemi .
Posted

Ja mam taki kawałek że ciągnikiem tam nie wiedzie i od kiedy pamiętam to tam zawsze rosły drzewa, dwa lata temu przyszło mi pismo z gminy że mam las i że będzie na niego osobny podatek więc pojechałem do gminy i tam tak mówili jak pisze Vade... że drzewostan do 40lat zwolniony jest z podatku i tu klasa ziemi nie robi chyba różnicy bo u mnie w większości 3kl, więc trochę zabajerowałem :) i naliczyli mi od tego lasu cale 2zl podatku po zaokrągleniu :)

Pozdrawiam