gospodyni19 Posted April 18, 2016 Report Posted April 18, 2016 Z jakich firm kupujecie nasiona? Którą firme polecacie? Kiedy wysiewacie? Quote
Vademecum Posted April 18, 2016 Report Posted April 18, 2016 drugi raz zadajesz to pytanie, ale co ci odpowiedzieć ? o jakie nasiona ci chodzi ? terminy jakich roślin ? siew zaczyna się od kiedy można wjechać ciągnikiem w pole np. owies. Natomiast dla warzyw sianych w gróncie to około ogrodników, rozsada warzyw to i w styczniu i lutym sie sieje np. w szklarni czy w inspektach. Odmiany ? czego ? ja uznaje wyłącznie polskie nasiona, ale nie wszystko sie da kupić nasze. np. kukurydza..... Quote
gospodyni19 Posted April 18, 2016 Author Report Posted April 18, 2016 bo tamto zadałam w nieodpowiedniej kategorii i poprosiłam aby usunięto a tu zadałam . chodzi mi o jarzyny takie jak ja wysiewam co roku do gruntu ( marchew,pietruszka,buraki,ogórki,fasola szparagowa,dynia,cukinia,koperek,sałata,seler,cebula) itp .(korzeniowe i naciowe) Quote
gospodyni19 Posted April 18, 2016 Author Report Posted April 18, 2016 zboże to już dawno mamy zasiane ! chyba wyraznie napisałam że chodzi mi o jarzyny! sieje je odkąd pamiętam ale chciałam rozwinąć temat i może dowiedzieć się coś ciekawego. Gdyż w tamtym roku nie wyszły mi jarzyny (a jak już to malutkie i pojedyncze) (nieudany siew) . Sąsiad pod jarzyny daje popiół i wozi szambo, my swego czasu dawaliśmy gnój spod kur. ale teraz tylko i wyłacznie obornik spod bydła ... bo ponoć spod kur wypala....nie wiem.. Quote
Tofik Posted April 18, 2016 Report Posted April 18, 2016 Niema co sie spinać siew po 15 maja Pozdrawiam Quote
Vademecum Posted April 18, 2016 Report Posted April 18, 2016 Długo kiełkujące można i od początku maja siać, ziemniaki też. To dlatego, że te rośliny nie zmarzną tak jak pietruszka co prawie miesiąc wschodzi od siewu. A w zeszłym roku było sucho i pewnie to był powód marnych wschodów i plonów.Szambo ? porażka.... pomyśl, że część związków z szamba przenika do roślin, smacznego dla sąsiadów !!! sól którą spożywa człowiek w ziemi blokuje pobieranie składników przez rośliny, a chemia , detergenty jeszcze raz smacznego... to tak jak mój sąsiad wypuszcza kóry które żreją posiane zaprawiane ziarno i sprzedaje jajka eko !!!! Pod rośliny wymagające azotu można dać obornik spod kór, kapusta....Bydlęcy obornik najlepszy. Quote
gospodyni19 Posted April 19, 2016 Author Report Posted April 19, 2016 no właśnie sama się dziwie jak można takie g*wno pod jarzyny wylewać fuj... ale jarzyny zawsze piękne mają a czy smaczne tego już nie wiem ale raczej bym nie chciała ich spróbować dzięki za info. Quote
Recommended Posts