Jump to content

Recommended Posts

Posted

Czy karmienie byków wczesnym ranem sianokiszonką/sianem (kilka godzin potem kiszonką + pasza treściwa) oraz przed wieczorem ponownie sianem gwarantuje dobre wyniki opasu ?  A czym wy karmicie bydło mięsne lub mleczne ? pytam tak z ciekawości.

Posted

Wszakże nie mam już bydła ale mogę podać co dostawały roczne opasy. Menu dla jednej sztuki: rano 1 wiadro 12 litrowe wody, śruta 7 kg z mieszanki zbożowej + otręby posypane na pół kosza kartofli i na zakładkę snopek siana. Godzina 15 dwa wiadra wody, pół taczki kiszonki lub pół kosza kartofli posypane mieszanką dla bydła opasowego w ilości 3 kg oraz na zakładkę słoma owsianka i siano w ilości jednego snopka łącznie. No i od czasu do czasu sól i jakieś minerały. Dwuletnie osiągały ponad 800 kg.

Posted

Zaopatrzenie, mogę dać przykład hodowcy bydła który karmi swoje bydlaki śrutem, (zimą wysłodkami a wiosną i latem wywar z kukurydzy) siano z trawy skoszone z rezerwatu bez nawożenia, często z błotem i piaskiem. Słoma z jęczmienia, woda no i mieszanki paszowe. Posiada około 50 sztuk a samej robocizny ma przy tym po 1 godzinie rano i wieczorem no i raz w miesiącu usuwanie gnoju. Dowóz wywaru  co 3 dni w grupie dowozu.

• 2 weeks later...
Posted

No to faktycznie godne podziwu skoro w przeciągu 1 godziny udaje mu się nakarmić całość,mając 50 sztuk,co nie jest małą ilością. Znajomy nie może się obrobić przy tym w dłuższym czasie,a posiada teraz chyba 26 sztuk bydła. Pomijam usuwanie gnoju,mowa o samym karmieniu.

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Cześć. Ja mam jeszcze jedno pytanie w tej kwestii. Karmię swoje krowy oczywiście sianem , osypką z mieszanki zbożowej , i wysłodki buraczane. (to teraz jak nie ma trawy ,koniczyny i innych  a ziemniaki i dynie się pokończyły.) Daję tez witaminy   , kredę i oczywiście mają lizawki. Pytanie czy do tego menu warto wprowadzić melasę? Jest u nas w cenie wysłodków buraczanych . Pozdrawiam forumowiczów