RolnikON321 Posted April 19, 2016 Report Posted April 19, 2016 Czy karmienie byków wczesnym ranem sianokiszonką/sianem (kilka godzin potem kiszonką + pasza treściwa) oraz przed wieczorem ponownie sianem gwarantuje dobre wyniki opasu ? A czym wy karmicie bydło mięsne lub mleczne ? pytam tak z ciekawości. Quote
kolejarz Posted April 22, 2016 Report Posted April 22, 2016 Wszakże nie mam już bydła ale mogę podać co dostawały roczne opasy. Menu dla jednej sztuki: rano 1 wiadro 12 litrowe wody, śruta 7 kg z mieszanki zbożowej + otręby posypane na pół kosza kartofli i na zakładkę snopek siana. Godzina 15 dwa wiadra wody, pół taczki kiszonki lub pół kosza kartofli posypane mieszanką dla bydła opasowego w ilości 3 kg oraz na zakładkę słoma owsianka i siano w ilości jednego snopka łącznie. No i od czasu do czasu sól i jakieś minerały. Dwuletnie osiągały ponad 800 kg. Quote
pablos Posted April 22, 2016 Report Posted April 22, 2016 Ciekaw jestem ile sztuk hodowałeś po przy większej ilości taka metoda karmienia jest dobra aby szybko wyciągnąć kopyta [mam na myśli gospodarza ] Najmita and gospodyni19 2 Quote
kolejarz Posted April 23, 2016 Report Posted April 23, 2016 Odpowiedam że trzymałem 5 sztuk powyżej jednego roku i takie roczniaki kupowałem. Quote
Vademecum Posted April 24, 2016 Report Posted April 24, 2016 dobre menii, ważne by wody i suchego było do oporu, do wolii, na zakładkę simson54 1 Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Mając 5 sztuk spokojnie możesz karmić tak jak podałeś-sianem lub kiszonką wcześnie rano,plus oczywiście stały dostęp do wody, problem zaczyna się jeżeli masz od kilkunastu do kilkudziesięciu sztuk. Wtedy fizycznie nie jesteś w stanie nakarmić ich o czasie. Quote
spawer94 Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 opasom nie daje kiszonki tylko siano i śrute wymieszaną z sieczką z luerny, a mlecznym kiszonke, śrute i siano Quote
kolejarz Posted April 25, 2016 Report Posted April 25, 2016 Zaopatrzenie, mogę dać przykład hodowcy bydła który karmi swoje bydlaki śrutem, (zimą wysłodkami a wiosną i latem wywar z kukurydzy) siano z trawy skoszone z rezerwatu bez nawożenia, często z błotem i piaskiem. Słoma z jęczmienia, woda no i mieszanki paszowe. Posiada około 50 sztuk a samej robocizny ma przy tym po 1 godzinie rano i wieczorem no i raz w miesiącu usuwanie gnoju. Dowóz wywaru co 3 dni w grupie dowozu. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted May 9, 2016 Report Posted May 9, 2016 No to faktycznie godne podziwu skoro w przeciągu 1 godziny udaje mu się nakarmić całość,mając 50 sztuk,co nie jest małą ilością. Znajomy nie może się obrobić przy tym w dłuższym czasie,a posiada teraz chyba 26 sztuk bydła. Pomijam usuwanie gnoju,mowa o samym karmieniu. Quote
spawer94 Posted May 13, 2016 Report Posted May 13, 2016 nie chce wiedziec jak to bydło wygląda po miesięcznej przerwie usuwania obornika/A wracając do tematu znacie jakieś nietypowe metody karmienia bydła np. uparowania sieczka Quote
okurcze Posted May 20, 2016 Report Posted May 20, 2016 Radzę też dawać jakieś dodatki jak chcesz mieć fajne rezultaty, np. Selko toxo, jeszcze ma fajny program lojalnościowy. Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 Dodatki swoja drogą i pisaliśmy o nich w innym temacie na forum,natomiast co rozumiesz przez pojecie "nietypowe metody karmienia" ? Chodzi Ci o sposób czy oto co nietypowego podawać do jedzenia? Quote
okurcze Posted July 4, 2016 Report Posted July 4, 2016 Słyszałem kiedyś o karmieniu piwem, co o tym myślicie? Quote
Robert ;-) Posted July 4, 2016 Report Posted July 4, 2016 Młutem browarnianym tak ale nie piwem to, to akurat pije hodowca ;-) Quote
rolnik182 Posted July 16, 2016 Report Posted July 16, 2016 Ja rano daję paszę siano po południu je poję i daję siano a na wieczór kiszonkę i paszę Quote
maciejo360 Posted July 22, 2016 Report Posted July 22, 2016 Sianokiszonka, kiszonka z qq, siano i śruta dla opasów. Ktoś wspomniał coś o dodatkach paszowych, dobra sprawa jeśli najpierw zadba się o zrobienie dobrej jakości paszy Quote
tomasz-d Posted October 22, 2016 Report Posted October 22, 2016 Jeżeli chodzi o wysłodki buraczane, to z tego co wiem oni mają dobre http://www.ziarnpol.pl/pl/oferta/agro/komponenty-paszowe/wyslodki-buraczane.html Quote
Balanta Posted October 25, 2016 Report Posted October 25, 2016 Spawer94 dlaczego opasom nie dajesz kiszonki? Nie daje się? Quote
PaszeNasze_pl Posted November 7, 2016 Report Posted November 7, 2016 Akurat jeżeli mowa o żywieniu zwierząt, opasów to możemy pomóc i doradzić co do wyboru konkretnej paszy, zresztą sianokiszonka także bardzo dobrze się tutaj sprawdzi, warto na niej bazować. Quote
Marcin Ziółkowski Posted November 20, 2016 Report Posted November 20, 2016 Cześć. Ja mam jeszcze jedno pytanie w tej kwestii. Karmię swoje krowy oczywiście sianem , osypką z mieszanki zbożowej , i wysłodki buraczane. (to teraz jak nie ma trawy ,koniczyny i innych a ziemniaki i dynie się pokończyły.) Daję tez witaminy , kredę i oczywiście mają lizawki. Pytanie czy do tego menu warto wprowadzić melasę? Jest u nas w cenie wysłodków buraczanych . Pozdrawiam forumowiczów Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted November 28, 2016 Report Posted November 28, 2016 Możesz spróbować i zobaczysz czy im posmakuje, chociaż na silę na pewno bym im nie podawał melasy. Co do karmienia piwem to pierwsze słyszę i szczerze mówiąc nie mam pojęcia na czym dokładnie może to polegać:0 Ktoś zna szczegóły? Quote
Recommended Posts