Jump to content

Recommended Posts

• 3 weeks later...
Posted
żeby utrzymać się z bydła mięsnego i jakoś normalnie żyć z tego musiał byś hodować co najmniej 150 sztuk 50 mamek 50 jałówek 50 byczków no i do tego z 200 ha z czego co najmniej 50 ha łąk w najbliższym otoczeniu żeby to wszystko mogło chodzić sobie po pastwisku.
Posted
tak ale w przypadku 6 sztuk to jest nierentowne i z tego w żaden sposób się nie utrzymasz nie będziesz miał z tego co miesiąc wypłaty tak jak np za mleko. Jeżeli jest to dodatkowe źródło utrzymania to w porządku.
  • 4 weeks later...
Posted
Co wy za bzdury opowiadacie ;( Ja mam ok 20 krów dojnych oraz 10 sztuk opasów i ok 8 sztuk młodzieży zawsze na stanie. Utrzymuje to z 9ha łąk, 2 ha lucerny oraz 4 ha kukurydzy na kiszonkę, - mam tez kilka he zboża ale to zjadają świnki i trochę opasy, do krów kupujemy gotowa pasze. I nie mówcie że jest tragicznie bo było mnie stać kupić nowy ciągnik z ładowaczem bez żadnych funduszy/dopłat unijnych. Trochę kasy swojej i reszta kredytu. Za 3 lata kredyt spłacę to pewnie kupie kolejny ciągnik ;D
  • 11 months later...
Posted
ja również mam ok 15 ha, i hoduje ok 20 sz. opasów. z tego ok 8 schodzi rocznie. wiec nie mówcie ze tylko 6 sz na tym areale. sieje 2 ha kukurydzy, 2 ha burakow (liście na kiszonke i dochodza wysłodki prasowane), 1 ha trawy na siano i słoma z jeczmienia na pasze równiez. reszta to zboze na pasze i słome. trzeba zaznaczyc ze co roku musze kupic ok 5 ha słomy, najlepiej z pszenzyta lub zyta do słania.
Posted
No właśnie na 15ha można sporo zdziałać parę ha kukurydzy reszta zboża (żeby słoma była) i inne rośliny na paszę i da sie robić. Czasem będziesz musiał dokupic troche paszy ale z tego pola też bydło wykarmisz 20-30 sztuk mysle że spokojnie możesz trzymać
  • 5 months later...
Posted

Co wy za bzdury opowiadacie ;( Ja mam ok 20 krów dojnych oraz 10 sztuk opasów i ok 8 sztuk młodzieży zawsze na stanie. Utrzymuje to z 9ha łąk' date=' 2 ha lucerny oraz 4 ha kukurydzy na kiszonkę, - mam tez kilka he zboża ale to zjadają świnki i trochę opasy, do krów kupujemy gotowa pasze. I nie mówcie że jest tragicznie bo było mnie stać kupić nowy ciągnik z ładowaczem bez żadnych funduszy/dopłat unijnych. Trochę kasy swojej i reszta kredytu. Za 3 lata kredyt spłacę to pewnie kupie kolejny ciągnik ;D

[/quote']

SŁUSZNA UWAGA!

• 1 year later...
Posted

Dzień dobry wszystkim,

Chciałbym zadać pytanie odnośnie bydła mięsnego . A mianowicie posiadam 16 h z czego 5 ha pastwiska 3 ha ląki reszta to ziemia orna około (pozostałem 0,5 to ziemniaki ). Chciałbym zacząć hodować bydło mięsne jako dodatkowe źródło dochodu.

A teraz przejdźmy do problemu mam problem z określeniem docelowej obsady oraz sposobu chowu. Jakbyście mogli to proszę o porady :P

Co byście doradzali ? Jaką obsadę? 

Myślałem aby na tych 5 h trzymać około 8-10 krów mamek(prze cały rok ). Cielaki trzymać maks do 8 miesięcy przy matkach potem przejść albo na chów zamknięty(obora na 15 stanowisk chów uwieziony ) albo porobić na wolnym powietrzu zagrody dla opasów.(raczej byłbym za tą 2 opcją ponieważ codzienne uporanie się z oporządzeniem zabierało by dodatkowy czas obora starego typu)

A teraz przejdźmy do wyżywienia z racji tego co zostało mi przekazane mogę sobie spokojnie poradzić ze zbiorem siana oraz zboża(zamieram dokupić bielarkę ).

Myślałem na tym aby mamki w okresie letnim ewentualnie dokarmiać sianem(w przyszłości sianokiszonka ) a w okresie zimowym siano, słoma pasza treściwa(jeczmien(śruta) może w mieszance z jakimś innym zbożem).

Opasy chciałbym karmić tak samo jak mamki w okresie zimowym przez cały rok.

wiem, że przyrostów nie będzie za genialnych ale z racji takiej ze chciałbym aby w miarę to prosperowało a nie stało zawsze jakiś dodatkowy grosz

Co prawda łąk mam trochę mało bo te 3 ha to lucerna z koniczyna ale mam dostęp do ok 15-20 ha łąk  w których mogę swobodnie brać siano(niestety wypas jest niemożliwy).

Wiem, że generalnie najlepiej jakbym na tej ziemi ornej posadził kukurydze ale niestety pozostawiona infrastruktura mi na to nie pozwala, może w przyszłości.

Co byście doradzali ? Czy moje założenia są dobre czy raczej je zmienić ? A jeśli tak to jak ?

• 1 month later...
Posted

masz za mało hektarów na takie założenia, skoro chcesz przejść na chów zamknięty to siana Ci braknie, albo lepiej trawa nie nadąży rosnąć abyś mógł to siano sobie składować. Jak puścisz na łąkę to jak w jednym miejscu wyjedzą to w drugim wyrosnąć zdąży. A na siano to trawę suszyć trzeba, a pogoda nie zawsze pełna. A trawa, deszcz czy słońce odrasta. Więc ja bym tak szybko nie rezygnował z wybiegu.

• 8 months later...
Posted

Witajcie Dołącze ze swoim pytaniem :

Mając takie warunki :

siana mieszanka traw 11,7 ha 

ziemia orna III/IV klasa 4,5 ha

ziemia orna V / VI klasa 20 ha 

myślę o bydle mięsnym. Ale zdaje sobie sprawę że opłacalność będzie przy większej ilości. Do jak dużego stada mógłbym dojść ?? 

Pozdrawiam 

Posted

dla ciekawości powiem, że co region to morga była inną powierzchnią, morga chełmińska 56 arów, morga austryjacka 57,5 ara, morga pruska duża i mała 56 ara i 25 ara. W małopolsce podaje sie 57 arów. Różnica też wynika, że jest to ilość zaoranego lub skoszonego pola od rana do południa i jeśli teren był trudniejszy to ta morga była mniejsza :)

wracając do wątku to tej dobrej ziemi masz mało, a morga na krowe to produkcja wszystkiego dla zwierzaka na okres roku. Więc musiałbyś dokupić zboża, a paszy objętościowej miałbyś więcej. Masz około 36 ha i to nie znaczy, że odchowasz 70 sztuk. Zacznij od przygotowania paszy i jak zbierzesz to zobaczysz ile zbierzesz, a potem sprowadź zwierzęta.

Posted

dla ciekawości powiem, że co region to morga była inną powierzchnią, morga chełmińska 56 arów, morga austryjacka 57,5 ara, morga pruska duża i mała 56 ara i 25 ara. W małopolsce podaje sie 57 arów. Różnica też wynika, że jest to ilość zaoranego lub skoszonego pola od rana do południa i jeśli teren był trudniejszy to ta morga była mniejsza :)

wracając do wątku to tej dobrej ziemi masz mało, a morga na krowe to produkcja wszystkiego dla zwierzaka na okres roku. Więc musiałbyś dokupić zboża, a paszy objętościowej miałbyś więcej. Masz około 36 ha i to nie znaczy, że odchowasz 70 sztuk. Zacznij od przygotowania paszy i jak zbierzesz to zobaczysz ile zbierzesz, a potem sprowadź zwierzęta.

Dzięki , cały czas się zastanawiam nad tym by tylko uprawiać ziemie i wszystko sprzedawać czy wchodzić w hodowlę. Dlatego moje pytanie do doświadczonych kolegów :)

• 2 weeks later...
Posted

Cześć,

czy przy bydle mięsnym przydatny będzie paszowóz ?? Zastanawiam się nad sensownością takiej inwestycji. Docelowo chce trzymać od 50 szt w górę . 

Co o tym sądzicie jakie są Wasze doświadczenia ?

Posted

pow. 50 sztuk i co chcesz łopatą i widłami ? Padniesz jak much :) jedna maszyna potrafi zastąpić wiele par rąk

Na początku będzie kilkanaście szt do opasu to jeszcze dam radę. Ale jak bym się załapał na PROW to pewnie warto zakupić 

• 2 weeks later...
Posted

Panowie ,

gdzie można bezpiecznie kupić jałówki czysto rasowe (ras Mięsnych) import? krajowe? 

Chciałbym kupić około 12 sztuk na początek. Myślę o rasach : blonde d'aquitaine, limousine, hereford, simental.

Jeszcze nie podjąłem decyzji odnośnie rasy ale jedna z tych czterech. Zakup w tym roku na jesieni !

Moje gospodarstwo mieści się w Kujawsko-pomorskim.

Dzięki za info