edek Posted April 28, 2016 Report Posted April 28, 2016 W poniedziałek i wtorek czyli kilka dni temu wpuściłem prosięta ( waga ok.. 25kg; 8 tygodni życia) do stodoły. Nie mam tam stropu, dach to eternit, a w połowie boks zadaszyłem folią, temperatura tam jest taka jak na zewnątrz, bramy ogacone folią od środka, jednak prosięta psikają i raczej nie przyrastają, zastanawiam się czy je przenieść do chlewni gdzie strop mam niżej czy zadaszyć do końca folią w stodole ? - a jest ich tam 50 sztuk. Quote
Vademecum Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 sam powinienneś wiedzieć najlepiej, jak masz cieplejsze pomieszczenie to dla małych lepiej, natomiast do stodoły możesz przepędzić za miesiąc. Świnia mała musi mieć ciepło i świerze powietrze, większa może mieć chłodniej ale świerze powietrze to podstawa. Quote
kolejarz Posted May 1, 2016 Report Posted May 1, 2016 Po pierwsze,dziwi mnie to, że po przemieszczeniu prosiąt w inne miejsce powinni niezwłocznie przyrastać na wadze. Po drugie, wrzuć z przyczepę słomy to przetrzymają zimna. Quote
edek Posted May 1, 2016 Author Report Posted May 1, 2016 Już położyłem folię na całości, wczoraj po 21szej była na zewnątrz temperatura 10 stopni C a w boksie u prosiąt na wysokości balota słomy jakieś 30 cm od górnej foli 13,5 stopnia C. Prosięta wciąż psikają... Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 1, 2016 Report Posted July 1, 2016 Dokładnie tak,mogą psikać ze ściółki,natomiast ja mimo wszystko nie przenosiłbym ich do stodoły tylko pozostawił w chlewni dopóki nie podrosną z racji wyższej temperatury. Jedyne co to poza folią położyłbym tam więcej ściółki,słomy na wszelki wypadek bo mimo wszystko 13 stopni wydaje mi się być za mało. Quote
Recommended Posts