cioska Posted November 26, 2011 Report Posted November 26, 2011 jak zadajecie dod.pasz.bufor,soje, sr.rzep.krede.i drzdze slyszalem ze nalezy posypywac na pasze jak posypalem ok 80gram buforu to nie jedza kisz. z kukurydzy? Quote
indyk Posted November 27, 2011 Report Posted November 27, 2011 Jak decydujesz się na jakieś dodatki paszowe dla bydła to poprostu stosuj się do zaleceń producenta. I od tego bym zaczął. Na bydle to muszę przyznać że się zbytnio nie znam ale duzo rolników u nas się decyduje i ulepsza sianokiszonki i zastanwaiają się przejsciem nad pasze kompletne. Quote
cioska Posted November 27, 2011 Author Report Posted November 27, 2011 Jak decydujesz się na jakieś dodatki paszowe dla bydła to poprostu stosuj się do zaleceń producenta. I od tego bym zaczął. Na bydle to muszę przyznać że się zbytnio nie znam ale duzo rolników u nas się decyduje i ulepsza sianokiszonki i zastanwaiają się przejsciem nad pasze kompletne. Przejście na pasze kompletne to wzrost kosztów żywienia, skarmiam swoimi paszami plus dodatki,chodzi mi o lepsze wykorzystanie dodatków,czy mieszac ze swoją śrutą, czy posypywac po kiszonce. I czy jest prawdą, że bufor lub drożdże stosuje się około miesiąca? Quote
syberol Posted October 16, 2013 Report Posted October 16, 2013 Przejście na pasze kompletne to wzrost kosztów żywienia, skarmiam swoimi paszami plus dodatki,chodzi mi o lepsze wykorzystanie dodatków,czy mieszac ze swoją śrutą, czy posypywac po kiszonce. I czy jest prawdą, że bufor lub drożdże stosuje się około miesiąca? bufor oraz drożdże powinno się stosować cały czas, zapobiegają kwasicy metabolicznej i innym problemom trawiennym. Dodatkowo drożdże wspomagają płodność. W większości preparatów na poprawę rui są głównym składnikiem. Quote
cioska Posted October 27, 2013 Author Report Posted October 27, 2013 Witam. w tym roku zacząłem stosować miesz. pełno-porc.lactoma hp i teraz jak nie posypię lactomą (jest droga 1600zł.tona), to nie chcą jeść swojej śruty.Słyszałem że przy karmieniu laćtoma to trzeba jeszcze dodawać profisan-czy stosujecie,i jakie trzeba dawać dawki ? Quote
íktorn Posted October 27, 2013 Report Posted October 27, 2013 Ja stosuje rukor21 poprawilo to wydajność z 7400 do 8800 l od szt średnia gospodarstwa z roku i nie wpływa naDługowieczność krów Oczywiście jako dodatek do pasz własnych Quote
syberol Posted November 13, 2013 Report Posted November 13, 2013 ile białka i energii ma ta lactoma, że taka droga? Quote
cioska Posted January 3, 2014 Author Report Posted January 3, 2014 białko mam 3,2-3,3 a mocznik 110-130.tu ilość mleka zależy od ilości lactomy(1kg./10l.mleka) tanie to nie jest, a gdyby przejść na ziarno kukurydzy można kupić ok.750 za tonę od rolnika ,czy ktoś to stosuje i jak to wychodzi? Quote
Recommended Posts