Jump to content

Recommended Posts

Posted
Jak decydujesz się na jakieś dodatki paszowe dla bydła to poprostu stosuj się do zaleceń producenta. I od tego bym zaczął. Na bydle to muszę przyznać że się zbytnio nie znam ale duzo rolników u nas się decyduje i ulepsza sianokiszonki i zastanwaiają się przejsciem nad pasze kompletne.
Posted

Jak decydujesz się na jakieś dodatki paszowe dla bydła to poprostu stosuj się do zaleceń producenta. I od tego bym zaczął. Na bydle to muszę przyznać że się zbytnio nie znam ale duzo rolników u nas się decyduje i ulepsza sianokiszonki i zastanwaiają się przejsciem nad pasze kompletne.

Przejście na pasze kompletne to wzrost kosztów żywienia, skarmiam swoimi paszami plus dodatki,chodzi mi o lepsze wykorzystanie dodatków,czy mieszac ze swoją śrutą, czy posypywac po kiszonce. I czy jest prawdą, że bufor lub drożdże stosuje się około miesiąca?

• 1 year later...
Posted

Przejście na pasze kompletne to wzrost kosztów żywienia, skarmiam swoimi paszami plus dodatki,chodzi mi o lepsze wykorzystanie dodatków,czy mieszac ze swoją śrutą, czy posypywac po kiszonce. I czy jest prawdą, że bufor lub drożdże stosuje się około miesiąca?

bufor oraz drożdże powinno się stosować cały czas, zapobiegają kwasicy metabolicznej i innym problemom trawiennym. Dodatkowo drożdże wspomagają płodność. W większości preparatów na poprawę rui są głównym składnikiem.

• 2 weeks later...
Posted

Witam. w tym roku zacząłem stosować miesz. pełno-porc.lactoma hp i teraz jak nie posypię lactomą (jest droga 1600zł.tona), to nie chcą jeść swojej śruty.Słyszałem że przy karmieniu laćtoma to trzeba jeszcze dodawać profisan-czy stosujecie,i jakie trzeba dawać dawki ?

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Posted
białko mam 3,2-3,3 a mocznik 110-130.tu ilość mleka zależy od ilości lactomy(1kg./10l.mleka) tanie to nie jest, a gdyby przejść na ziarno kukurydzy można kupić ok.750 za tonę od rolnika ,czy ktoś to stosuje i jak to wychodzi?