Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, tak się właśnie zastanawiam bo mam rozrzutnik on nigdy nie miał rejestracji no bo tylko po wsi sie jeździło a teraz musze jechać pare kilometrów z obornikiem i właśnie sie zastanawiam czy rozrzutnik musi mieć rejestracje??? U mnie na wsi to nikt nie ma :-/

A i jeszcze bo mam prawo jazdy tylko kat. B (no i kat. A ale to chyba nic nie zmienia xD) i jest to rozrzutnik dwuosiowy i czy na takie prawo jazdy mi wystarczy?

Bo to chyba nie jest typowa przyczepa tylko maszyna rolnicza?

Posted
prawo jazdy ci nie wystarczy, kat A nic nie zmienia, kat B wystarcza na ciągnik bez przyczepy. Natomiast rozrzutnik na dolny hak nie potrzebuje rejestracji, a na górny to już jest inaczej. Dopytaj tam gdzie robią prawko, ale napewno masz braki..
Posted

nie musisz tego rejestrować, rozrzutnik jest traktowany jako maszyna rolnicza, chyba że zakładasz tylną burtę i używasz jako przyczepę, ale też można się spierać z policją, jeśli mieli by jakieś wątpliwości

• 4 weeks later...
Posted

Jeżeli rozrzutnik zakładasz na dolny hak,to jet sto maszyna rolnicza i nie musisz jej rejestrując. Zresztą jeżeli nadal nie masz co do tego pewności,to najlepiej zrobisz udając się do wydziału komunikacji i dopytując czy przypadkiem przepisy nie uległy zmianie.

Posted

Maszyna rolnicza to urządzenie zawierające mechanizm lub zespół mechanizmów, służące do przetwarzania energii (maszyna napędowa) lub wykonywania pracy mechanicznej (maszyna i robocza) stosowana w rolnictwie. Zatem sam sposób połączenia maszyn nie ma żadnego wpływu na fakt czy jest maszyną rolniczą czy nie gdyż ma być stosowana w rolnictwie a nie gotowa do pracy w rolnictwie. Decydujący jest tu fakt obecności lub nieobecności mechanizmu lub zespołu mechanizmów wykonywania pracy mechanicznej stosowanej w rolnictwie. W rozrzutniku takim mechanizmem jest adapter roztrząsający bo trudno zgodzić się z tym że przyczepa z przenośnikiem podłogowo-listwowym jest maszyną rolniczą. Jeżeli jest adapter to jest maszyną rolniczą. Jeżeli został zdjęty to jest maszyną transportową, a wtedy nie da się udowodnić że maszyny transportowe to maszyny rolnicze i będzie traktowany jak przyczepa. Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów z Forum!

Posted

Jeżeli rozrzutnik bez adaptera jest pusty lub jest na nim obornik i dodatkowo na tylnej burcie jest wymalowana "piętnastka" można iść na rympał. Jeżeli na rozrzutniku bez adaptera będzie np. nawóz to raczej nie przejdzie. Policja generalnie przymyka oko, ale może trafić się służbista, albo nie daj Boże służbistka to kara za brak OC. Jeżeli ten sam nawóz wieziemy rozrzutnikiem z adapterem to rozrzutnik sam w sobie wypełnia definicję maszyny rolniczej bez względu na to co na nim wieziemy. Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów z Forum!

Posted

Jeżeli rozrzutnik zakładasz na dolny hak,to jet sto maszyna rolnicza i nie musisz jej rejestrując. Zresztą jeżeli nadal nie masz co do tego pewności,to najlepiej zrobisz udając się do wydziału komunikacji i dopytując czy przypadkiem przepisy nie uległy zmianie.

idąc Twoim tropem to ja mam często odwalony zaczep szosowy i zdarza mi się ciągnąć p-pę na dolnym zaczepie ,i co ? powiem policjantowi że to jest narzędzie rolnicze gdybym nie miał o.c.,oczywiście mam to wszystko co potrzeba ale dałem przykład-pozdrawiam