bizonsuperzo56 Posted May 10, 2016 Report Posted May 10, 2016 witam mam mały problem ze swoim jumzem otóż stuka coś w skrzyni na 5 biegu drogowym co to może być waszym zdaniem ??? reduktor??? Quote
kolejarz Posted May 10, 2016 Report Posted May 10, 2016 Myślę, że w krótkim czasie może się ukręcić oś koła. Miałem taki przypadek, że coś zaczęło stukać w skrzyni i w niedługim czasie podczas jazdy na 5 biegu bez obciążenia traktor stanął. Dojechałem do domu ale już na innym biegu. Quote
massay1 Posted May 10, 2016 Report Posted May 10, 2016 Jeśli ukręciła by się półoś koła to nie ma znaczenia jaki bieg wbijesz i tak nie pojedziesz. Zależy która i gdzie się ukręci można dojechać na blokadzie.Co do stuków pokrywę zdjąć i szukać na początek luzów. Quote
Vademecum Posted May 10, 2016 Report Posted May 10, 2016 tak czy owak rozsądniej pogrzebać niż coś ma sie rozerwać.... Quote
bizonsuperzo56 Posted May 11, 2016 Author Report Posted May 11, 2016 ale na żadnym innym biegu tego nie słychać i to mnie dziwi... Quote
massay1 Posted May 11, 2016 Report Posted May 11, 2016 Bo piątka to bieg bezpośredni napędzający tylne koła bez jakiegokolwiek udziału wałka dolnego. Więc lata sobie luźno i klepie jak wściekły bo napęd nie jest przekazywany przez zębatki i nie napręża całego układu w jednym kierunku.Zdjąć pokrywki górna i dolne brecha i szukaj luzów. Quote
Vademecum Posted May 12, 2016 Report Posted May 12, 2016 Jak ci ciągnik bardzo potrzebny to możesz pobidować nim bez używania biegu na którym są stuki, czyli 5 , ale robótka grubsza cię czeka. Quote
Recommended Posts