Serreth Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Witam, moja kozia jałóweczka dorosła i bah!- wymiona jak średni melon. Nie obolałe, nie twarde, po prostu solidny cycuś. (capa nie ma w okolicy kilku kilometrów)Hoduję od niedawna i nie mam pojęcia czy to normalne, czy trzeba coś z tym robić?Z góry dziękuję za jakąś informację Quote
ania1983 Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Przede wszystkim, jak koza, to nie jałówka Po prostu koza, która jeszcze nie kociła Nie ruszać. Żeby Ci do głowy nie przyszło próbować doić. Powinno przejść, a jak nie to wet. Bo koza moze mieć jakieś zaburzenia hormonalne... Quote
Serreth Posted May 17, 2016 Author Posted May 17, 2016 Hmn... w między czasie dodzwoniłam się do łomnickiej hodowli, z której mam kozy. Pan rzekł, że rozdoić (bo inaczej zapalenia wymienia może dostać) a potem przed sezonem krycia zasuszyć i dalej już pójdzie prawidłowo. Może są dwie szkoły Niemniej, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zapytam jeszcze weterynarza dla pewności.Pozdrawiam - dam znać jak się sytuacja potoczyła Quote
ania1983 Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Tak, są dwie szkoły. Jedna szkoła rozdoić, dla ludzi co są chytrzy na mleko i sępią na weterynarza. Inna nie doić i iść do weta, jak potrzeba. Czy jak byś miał żonę, ta żona nigdy nie rodziła by i nagle dostała by w piersiach pokarm, czy dawała by to mleko jakiemuś dziecku? Czy czym prędzej szła do doktora, bo coś się dzieje złego z jej organizmem? Koza, to tak samo ssak, jak kobieta. Quote
kolejarz Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Hmn... w między czasie dodzwoniłam się do łomnickiej hodowli, z której mam kozy. Pan rzekł, że rozdoić (bo inaczej zapalenia wymienia może dostać) a potem przed sezonem krycia zasuszyć i dalej już pójdzie prawidłowo. Może są dwie szkoły Niemniej, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Zapytam jeszcze weterynarza dla pewności.Pozdrawiam - dam znać jak się sytuacja potoczyła Dziwne że koza (koźlę) nie kotna ma mleko i trzeba ja doić. Nowi na forum podają jakieś kuriozalne porady i zalecenia. Czyżby to z tych komórek i komputerów taki rozstrój umysłu nastąpił/? Quote
ania1983 Posted May 17, 2016 Posted May 17, 2016 Kolejarz, ale że do kogo teraz pijesz? Kto złe porady podaje? Bo tylko ja się wypowiadałam w odpowiedzi, więc do mnie to? Quote
Serreth Posted May 17, 2016 Author Posted May 17, 2016 Ale to nie jest koźlę, to ponad roczna koza. Pisałam przecież, koza jest dorosła . Młoda, ale dorosła. Nie wieźliśmy jej do krycia, bo ponoć lepiej nie na pierwszą ruję. Quote
Recommended Posts