Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie, potrzebuję porady jaki pług zakupić, ogólnie chcę 3 skibowy obrotowy ale to są różne bo są i takie że nawet 60-tka pociągnie ale i są bardzo duże. 

Ja posiadam ciągnik Ursus 6824 Mido 4x4 silnik Perkins 4400cm 4cyl. 92km, udźwig TUZ 3850kg. zastanawiałem się nad takim: 

http://olx.pl/oferta/plugi-huard-3-skibowe-obrotowe-CID757-IDfiXBw.html#64bff5da4c 

Gościu mówi że on waży 1100kg, możliwe??? I sprzedaje bo mu Zetor 8011 tego nie targa, też możliwe? A mój Ursus da rade z tym pługiem? Czy coś mniejszego polecacie? 

Posted

jeśli tyle waży to nawet o tym nie myśl,trzeba by przód dodatkowo obciążyć ze 100kg. ale i tak podnośnik długo by nie działał o ile masz 100% sprawny(maks. udźwig 60-ki 1200kg)

Posted
Henryku tu nie chodzi o plug do 60tki tylko do nowego Ursusa o mocy 90 km jeśli zetor 8011 nie dawał rady twój powinien pociągnąć zetor 8011 to to samo co ursus c385 on nie ma przodu, choć z podnoszeniem niepowinien mieć problemu.
Posted

przepraszam ,ja myślałem że masz c 360,źle to przeczytałem, myślę że Twój da radę,ja 60-ką ciągam zagonowy 3 skibowy szer. orki 115cm i dwójką to nawet nie zadymi,ziemia 4 klasa-pozdrawiam

Posted
ten pług ciężko pujdzie, wahadowego sam odpuściłem bo sprawia duże opory i nikt tego nie chce. Udźwig podają na końcówkach, więc jak ma ponad 3 tony to nie będzie problemu z uniesieniem. Stare ursusy i zetory mają marną hydraulikę.
Posted

Dokładnie. Wahadłowy ładnie orze ale jakim kosztem!!!

Trójki szukaj z regulacją szerokości w dużym zakresie i nie węższej niż 40 cm na korpus. 

Lepiej, ładniej a i może taniej orze się mniejszym 8-9 km/h niż szerszym 5 na godzinę.

Wagą się nie przejmuj tona to nie jest jakoś dużo znowu pomijając fakt że ciągniki są tak skonfigurowane że moc i udźwig musi pasować do maszyny która ma takie zapotrzebowanie.

Posted
to zależy od ziemi jaką masz.... na piach lekki bo i poco dźwigać złom bez powodu. Natomiast na ciężką ziemie ciężki pług coby nie miał ochoty wyskakiwać z ziemi podczas orki , a szczególnie jak sucho w polu
Posted
Taaa mam trójkę grudziądzką wiem wiem kółko potrzebne tylko mnie to tak zastanawia bo jest od cholery ogłoszeń gdzie te pługi obrotowe nie mają kółek więc pytam może to tak ma być czy coś
Posted

Kółko podporowe się przydaje wyłącznie (przynajmniej dla mnie od 30 lat) jak pług stoi. W polu to całkiem zbędny gadżet, choć dla tych co uważają że ich ciągnik w orce pali zbyt mało to wybawienie. Przeczytaj Kolego Kamilc-360 ten wątek - http://www.rolnik-forum.pl/topic/2059-jak-ora%C4%87-czyli-o-regulacji-si%C5%82owej-pozycyjnej-i-mieszanej/

Więc odpowiedź jest że tak ma być. Zresztą na Forum oprócz mnie i Kolegi Mikrussa jest więcej osób nie posiadających kółka przy pługu. Pozdrawiam Forumowiczów!

Posted

Kółko podporowe się przydaje wyłącznie (przynajmniej dla mnie od 30 lat) jak pług stoi. W polu to całkiem zbędny gadżet, choć dla tych co uważają że ich ciągnik w orce pali zbyt mało to wybawienie. Przeczytaj Kolego Kamilc-360 ten wątek - http://www.rolnik-forum.pl/topic/2059-jak-ora%C4%87-czyli-o-regulacji-si%C5%82owej-pozycyjnej-i-mieszanej/

Więc odpowiedź jest że tak ma być. Zresztą na Forum oprócz mnie i Kolegi Mikrussa jest więcej osób nie posiadających kółka przy pługu. Pozdrawiam Forumowiczów!

zgadzam się w całości że nie ma potrzeby mieć kółka,powiem wprost jak ktoś nie ma wprawy do orki to z kółkiem też mu nie wyjdzie,ja mam też obrotowy bez kółka i orkę zrobię pokazowo,dawno nie czytałem postów Grzegorza a uważam je za jedne z mądrzejszych-pozdrawiam wszystkich

Posted

To jest, jeżeli dobrze widzę, tzw. "szybka półśruba". Pług idealny do krycia resztek pożniwnych, obornika, murawy itp. Raczej nie nadaje się do orek głębokich i zimowych za wyjątkiem gleb strukturalnych i gleb lekkich. Nie jest to pług uniwersalny, ale jako drugi b. dobry. Przy orkach średnich i podorywkach jest sprawniejszy od pługów uniwersalnych. Przy głębokich wypada pod tym względem prawie porównywalnie z tendencją na minus. Co do stanu to ocena ze zdjęcia nie różni się od wróżenia z fusów. Trzeba zobaczyć i pomierzyć. Pozdrawiam wszystkich na Forum!

Posted

No skąd mam wiedzieć? xD

Dopiero kupiłem. Odkładnie, lemiesze ładne, kółeczko gumowe tylko kurde obrót mnie wkurza. No bo jest na 2 węże podłączam pod gniazda 1 i 2 są one sterowane jedną dźwignią i tak jak puszcze ciśnienie pod 1 to on się obróci do połowy i wtedy muszę szybko podać olej na 2 żeby obrucił się bo czasem jest tak że wróci znowu w tą pozycje co był...

Rozumiecie? Jak się przy podawaniu na 1 nie przeskoczy bardziej na tamtą strone to jak podam na 2 to potrafi wrócić ponownie do tej pozycji co był :-/

To tak musi być???