zielslawek Posted May 21, 2016 Report Posted May 21, 2016 Kupilem niedawno fergusona 158. To beda lata chyba 76-78. I nie mam pojecia czy posiada sprzeglo dwustopniowe. Jest jedna dzwignia po lewej stronie, ktora tylko zalacza lub wylacza WOM. Moze jest cos jeszcze o czym nie wiem. Czy ktos zna ten ciagnik i moglby pomoc. Dzieki z gory Quote
Vademecum Posted May 21, 2016 Report Posted May 21, 2016 naciskając pedał sprzęgła wyczuwasz drugi stopień, możesz spróbować wałek włączyć na pół sprzęgła jak zgrzyta to znaczy że cza do dechy wysprzęglić by włączyć. Również na hydraulice możesz przetestować sprzęgło, podnosząc maszyne wciskasz do dechy sprzęgło i jak przestanie podnosić to znaczy, że jest drugi stopień, podobnie z włączonym wałkiem jak pracujesz jadąc wciskasz sprzęgło do połowy ciągnik sie zatrzymuje, a wałek pracuje , wciskasz do dechy i wałek zatrzymuje się, a zdrugiej strony jak działa sprzęgło to poco ci to ? będziesz sie martwić jak padnie, z drugiej strony kupować ciągnik 50 letni to jako exponat a nie do pracy, Quote
zielslawek Posted May 21, 2016 Author Report Posted May 21, 2016 Po co mi sprzeglo? Po prostu przyzwyczajenie z 30-stki. Przydaje sie przy rotacyjnej i do prasy tez jest dobre. W sumie to wiem jak dziala dwustopniowe, tylko myslalem, ze ten model ma jakies dodatkowe "cos" o czym nie wiem. Ale dzieki, przetestuje na wszystkich wariantach i bede 100% pewny. A 40-letni czasem lepszy jak 10-latek. Biorac pod uwage ceny a ich stan, to ten sie oplacal. Quote
BKtrade_pl Posted June 3, 2016 Report Posted June 3, 2016 To fakt,czasem można się zawieźć i rozczarować co do młodszych maszyn,te starsze były bardzo solidne i tego teraz trochę brakuje. To też poniekąd kwestia kultury serwisowania maszyn,ciągników. A co do samego sprzęgła- przetestuj powyższe kombinacje i sam będziesz miał pewność. Quote
Recommended Posts