sandzia111 Posted May 24, 2016 Report Posted May 24, 2016 Witam, proszę o radę bo sama się za bardzo nie orientuje a może ktoś coś doradzi.Posiadam jonkers do podgrzewania wody, starej daty (ok . 25-letni), na którym cały czas pali się płomień. Mam zamiar wymienić, ale nie mam pojecia na jaki? Specjalista który ma go podłączać polecił mi firmę Viessman, ale nie orientuje sie na ich stronie co z czym wogole.... Potrzebny mi on jest tylko do podgrzewania wody, jest nas 4 w domu, wiec jaki byście polecili? Quote
lottomito Posted May 25, 2016 Report Posted May 25, 2016 Viessman to droga marka w zakupie i w utrzymaniu. Jeżeli jest was czwórka w domu i do tego przez cały dzień ktoś używa tej ciepłej to poszukaj piecyków (podgrzewaczy) polskiej produkcji i też z zapłonem swieczkowym, taki system ma swoje plusy jeżeli cały dzień ten piecyk pracuje. Natomiast jeżeli ten piecyk ma pracować tylko rano i wieczorem to zapłon elektroniczny z baterii. Cena zakupu porównywalna z konkurencją niemiecką ale serwis dużo tańszy. Polski termet czy beretta mają większość tych samych podzespołów co niemiecki czy włoski piecyk ale w serwisie dużo tańsze. Quote
sandzia111 Posted May 27, 2016 Author Report Posted May 27, 2016 No dobrze, ale ten piecyk jest na prąd? Mi chodzi o coś na gaz, właśnie jonkers. Jakiej firmy polecasz ten piecyk? Quote
Vademecum Posted May 27, 2016 Report Posted May 27, 2016 Skoro mowa o zapłonie z baterii to napewno jest to piec gazowy Quote
ZaopatrzenieRolnictwa Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 A jaki budżet na zakup takiego piecyka posiadasz? Bo od tego należy zacząć abyśmy byli w stanie polecić i podać konkretne modele,oczywiście polecam rozglądać się w dobrych sklepach internetowych gdzie znajdziesz największy wybór. Quote
lottomito Posted June 28, 2016 Report Posted June 28, 2016 Największa bzdura jak kupować piec to w stacjonarnym sklepie i to takim który prowadzi serwis od razu. Tak żeby zakupiony piecyk zamontowali,uruchomili (to może każdy hydraulik) i wbili pieczątkę że uruchomienia dokonał autoryzowany serwisant. Bo jak nie to potem o naprawach gwarancyjnych można zapomnieć. Dość się nasłuchałem narzekań że serwis junkersa, termetu to czemu kasujemy za naprawę jak urządzenie na gwarancji. ale niestety brakowało tej jednej małej pieczątki na karcie gwarancyjnej bo chciano zaoszczędzić na zakupie i montażu.Jak pracowałem w tej branży to montaż był gratis przy zakupie piecyka. Płaciło się ewentualnie za materiał zużyty do montażu. Rurki,kolanka, filtry itp. Standartem była wymiana rury spalinowej i to robiliśmy przy prawie każdym piecyku.Chyba że była rura z kwasówki założona to wtedy nie. Quote
sandzia111 Posted July 5, 2016 Author Report Posted July 5, 2016 Nie mam pojęcia w jakich granicach cenowych wogóle się plasują? Myslalam ze 2 - 3 tys to max a nawet moze i za duzo"? Dałoby się w tej cenie coś w miarę zakupić? ZaopatrzenieRolnictwa w takim razie jaki polecisz sklep internetowy?No jak zamówie z podłączeniem to raczej maja punkty w kraju i na pewno by przyjechali zamontować zawsze można się dopytać... Quote
Recommended Posts