Jump to content

Recommended Posts

Posted
Witam posiadam jałówkę rasy HF która nie mogę nijak zacielić pierwsze zacielenie było w wieku 16 msc-y od tamtej pory była pokrywana 9 razy jest bardzo dobrze zbudowana jałówka wiec nie zamierzam jej sprzedawać na mięso. Pokrywana była różnymi bykami od testowych po mięsne. Proszę o pomoc są jakieś leki na taką przypadłość a może macie jakieś sposoby żeby skutecznie zacielić taka jałówkę, gorąco proszę o pomoc pozdrawiam Ojciec.
Posted

Obawiam się że nic tutaj nie zaradzisz. Bo rozumiem że weterynarz badał już czy nie ma zmian organowych i fizycznych. Sąsiad miał podobny problem też jeździł kombinował ale po którejś chyba 15 próbie się udało. Następne zacielenie już jednak się nie udało a też z 10 prób robił.

Powinieneś chyba dać spokój z dalszymio próbami bo moze ten problem prześć genetycznie dalej do nastepnego pokolenia

Posted

Mam jałowke mieszaną. Mieszana. Ta ją 6 razy zacielałem i nic. Zacielałem bykiem. I mam zamiar ją sprzedać:(

A szkoda bo się dobra krowa zapowiadała:(