Ojciec Posted November 26, 2011 Report Posted November 26, 2011 Witam posiadam jałówkę rasy HF która nie mogę nijak zacielić pierwsze zacielenie było w wieku 16 msc-y od tamtej pory była pokrywana 9 razy jest bardzo dobrze zbudowana jałówka wiec nie zamierzam jej sprzedawać na mięso. Pokrywana była różnymi bykami od testowych po mięsne. Proszę o pomoc są jakieś leki na taką przypadłość a może macie jakieś sposoby żeby skutecznie zacielić taka jałówkę, gorąco proszę o pomoc pozdrawiam Ojciec. Quote
Kronel Posted November 27, 2011 Report Posted November 27, 2011 Obawiam się że nic tutaj nie zaradzisz. Bo rozumiem że weterynarz badał już czy nie ma zmian organowych i fizycznych. Sąsiad miał podobny problem też jeździł kombinował ale po którejś chyba 15 próbie się udało. Następne zacielenie już jednak się nie udało a też z 10 prób robił. Powinieneś chyba dać spokój z dalszymio próbami bo moze ten problem prześć genetycznie dalej do nastepnego pokolenia Quote
Ojciec Posted November 27, 2011 Author Report Posted November 27, 2011 Będę próbował jeszcze pogadam z lekarzem może coś wykombinujemy. Quote
grzesiek12031980 Posted November 27, 2011 Report Posted November 27, 2011 To jest swoista walka z wiatrakami. Quote
konrad rolnik Posted December 2, 2011 Report Posted December 2, 2011 a po swoim byku próbowałeś Quote
Ojciec Posted December 2, 2011 Author Report Posted December 2, 2011 Nie nie posiadam niestety sąsiad niby ma ale małe jeszcze. Quote
Adams Posted December 4, 2011 Report Posted December 4, 2011 Mam jałowke mieszaną. Mieszana. Ta ją 6 razy zacielałem i nic. Zacielałem bykiem. I mam zamiar ją sprzedać A szkoda bo się dobra krowa zapowiadała:( Quote
Recommended Posts