edek Posted May 28, 2016 Posted May 28, 2016 Trzeci rok sieję kukurydzę i pierwszy raz mam ploniarkę zbożówkę w kukurydzy :/- na polach na których nigdy nie było kukurydzy.Czym ją zwalczacie, jakim środkiem?Ja stosuję Bi 58, zauważyłem też skrzypionkę na pszenicy jarej i dziś pójdę obaknąć pszenżyto ozime ... Quote
Vademecum Posted May 28, 2016 Posted May 28, 2016 3 lata to max na jednym polu a później ploniarka i omacnica Quote
DuzyGrzegorz Posted May 29, 2016 Posted May 29, 2016 Na skrzypionki nie ma w zasadzie dobrego środka. Nie ma środka który zwalczałby wszystkie stadia, a występują równocześnie. Środki fosforoorganiczne systemowe działają, ale jest tu jedna drobna uwaga. Opryskiwacz należy ustawić tak jak do oprysku herbicydami gdyż ustawienie typowe dla insektycydów znacznie obniża skuteczność zabiegu. Można przyjąć że na skrzypionki należy stosować te same środki co na mszyce o działaniu systemowym. Trochę już późno na ich zwalczanie. Jak masz Kolego ładne, gęste zboże to zejdą się z całej wsi i to jest największy z nimi problem.Co do omacnicy to, pomijając lobby GMO które doprowadziło do wycofania skutecznych środków, jest to spore wyzwanie. Duża ilość odłogów i nawożenie "książkowe" sprzyja nasileniu występowania. Skuteczne w zwalczaniu jest stosowanie w głównym terminie mieszanki neonikotynoidów i fosforoorganicznych. W handlu o ile się orientuję jest dostępna gotowa mieszanka Proteus 110 OD. Zabieg uzupełniający zwalczania omacnicy zawsze przeprowadza się przed głównym terminem zwalczania. Jest to warunek skutecznego zwalczania. Motyle w dzień nie przebywają na plantacji kukurydzy więc zwalczanie należy rozpocząć w momencie wylęgu gąsienic. Jeżeli stosujemy dwa zabiegi to każdy należy wykonać substancją czynną z innej grupy chemicznej. Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów Forumowiczów! Quote
Recommended Posts