piotrxxx Posted May 29, 2016 Report Posted May 29, 2016 WitamMam taki problem,mam stadko 100 kur które maja około 2lat-mam także 80 szt młodych kurek 4miesiące. W najbliższym czasie chce młode wpuścić do tych starych kur...lecz obawiam się o nie..Rok temu kupiłem 20 szt.młodych po wpuszczeniu ich do kurnika stare kury dzióbały je wydzióbywały im pióra itpMacie jakieś sprawdzone sposoby aby tego uniknąć szkoda tych młodych kurek aby cierpiały,stres itpwszelkie rady będą pomocne ..dziękuje Quote
Robert ;-) Posted May 29, 2016 Report Posted May 29, 2016 Ja jak wprowadzam młode do kurnika to zamykam je w ogrodzeniu i siedzą tydzień , widzą się ale nie mogą się dostać do nowych.po wypuszczeniu jest mniejsze ryzyko dziobania itp Quote
Vademecum Posted May 29, 2016 Report Posted May 29, 2016 kura o zmierzchu nie widzi, można połączyć wieczorem, zasłonić okna na jakiś czas. Przemysłowo używa się podczerwieni i zero światła słonecznego, może to jakiś sposób na pochamowanie agresji względem obcych i słabszych Quote
crazy333 Posted June 1, 2016 Report Posted June 1, 2016 No dokładnie - czerwone światło uspokaja, dlatego są mniej agresywne i nie dziobią. Stosuje się też osłonki na dzioby ale preparaty dodawane do paszy. Ja osobiście nie stosowałem nic takiego, ale u sąsiada się dziobały i pokupił tych osłonek i mówi że młode miały spokój Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 1, 2016 Report Posted July 1, 2016 Tez radziłbym połączyć je wieczorem,po zmroku plus do tego podczerwień i masz w zasadzie pewność,że nie będą się dziobały. Druga opcja to wspomniane wyżej osłonki,które tez zdają egzamin. Warto spróbować bo koszty ich kupn anie są wysokie. Quote
rolnik182 Posted July 16, 2016 Report Posted July 16, 2016 Moim zdaniem musisz naganiać kury wieczorem na samą noc lub niech tę kury pochodzą razem i myślę że się zaakceptują. Miałem taki sam podobny problem ale razem chodziły i się polubiły Quote
traktorzysta Posted July 28, 2016 Report Posted July 28, 2016 Ja jak wprowadzam młode do kurnika to zamykam je w ogrodzeniu i siedzą tydzień , widzą się ale nie mogą się dostać do nowych.po wypuszczeniu jest mniejsze ryzyko dziobania itpsłuszna metoda,kury też boją się wymiany międzypokoleniowej Quote
AntekPodlasie Posted September 23, 2016 Report Posted September 23, 2016 To prawda, od kiedy u mnie kury pochodziły trochę razem, wojny w kurniku się skończyły Quote
crazy333 Posted September 27, 2016 Report Posted September 27, 2016 U mnie była ostatnio podobna sytuacja i zamówiłem kani-stop na spróbowanie (może pomoże?). I faktycznie problem ustał gdzieś po 3-4 dniach Quote
Ania4321 Posted September 28, 2016 Report Posted September 28, 2016 Chyba wypróbuję metodę Antka. Póki co zgodnie z wcześniejszą Twoją radą zakupiłam produkty od SuperHodowcy i zwierzaki czują się super. Quote
AntekPodlasie Posted September 28, 2016 Report Posted September 28, 2016 haha fajnie, ze moglem pomoc Quote
AntekPodlasie Posted September 30, 2016 Report Posted September 30, 2016 A powiedz, jakiego środka od SuperHodowcy dokładnie użyłaś? Quote
czar82 Posted September 30, 2016 Report Posted September 30, 2016 no właśnie? Bo ja SH raczej nie ufam. już się na nim przejechałem. Quote
czesiek888 Posted October 3, 2016 Report Posted October 3, 2016 A może użyj jakis osłonek na dzioby albo jakiś środek przeciw kanibalizmowi? Quote
Ania4321 Posted October 6, 2016 Report Posted October 6, 2016 W sumie próbowałam każdego od SuperHodowcy dla drobiu i wszystkie mogę z czystym sumieniem polecić Quote
AntekPodlasie Posted October 6, 2016 Report Posted October 6, 2016 Wow, aż tak? Ja próbowałem co prawda jednego tylko. Kupiłaś chyba hurtowo Quote
Ania4321 Posted October 14, 2016 Report Posted October 14, 2016 No trochę zaryzykowałam, ale nie żałuję Quote
czesiek888 Posted December 14, 2016 Report Posted December 14, 2016 A stosował ktoś może noski przeciw dziobaniu? Takie co zakładając, przkekłówa się przez nozdrze za pomocą szpilki Quote
danielo22 Posted January 16, 2017 Report Posted January 16, 2017 Uważam, że osłonki na dzioby to zbyt czasochłonny sposób zwłaszcza przy większej ilosci drobiu.Najlepszy sposób to taki jak wspominali forumowicze czyli aklimatyzacja przy czerwonym świetle lub jego braku. Quote
crazy333 Posted January 17, 2017 Report Posted January 17, 2017 Można też zainwestować w aplikator do osłonek, wtedy zakładanie jest szybsze. Poza tym jeśli kury są na powietrzu to montaż światła jest nie możliwy, jedynie w kurniku. Quote
Vademecum Posted January 17, 2017 Report Posted January 17, 2017 no, na powietrzu to najlepiej zgasić światło. Quote
danielo22 Posted January 17, 2017 Report Posted January 17, 2017 A w sumie racja.Więcej jeśli kury na powietrzu, to faktycznie nieco utrudnia sprawę, ale rozdzielenie stada siatką albo te osłonki to napewno też będzie dobrym rozwiązaniem.Ważne, żeby cel był osiągnięty :-) Quote
lottomito Posted January 17, 2017 Report Posted January 17, 2017 U mnie problem dziobania młodych też występuję za każdym razem kiedy wpuszczałem swieżą krew do stada.Nie miałem drastycznych przypadków ale brak interwencji groził zagłodzeniem młodych bo wyglądało jakby stare wartę trzymały przy poidłach czy paszy i odpędzały młode od jedzenia. Dostawiłem kilka pojemników z karmą i wodą. Problem znikł. Stare zgłupiały bo nie wiedziały już gdzie "warte" trzymać. po kilku dniach dodatkowe pojemniki pozbierałem. Dziobały młode ale tylko chwilę po wsypaniu świeżej paszy. Pierwszeństwo do "stołu" miały stare. Quote
maryjanekmaryjanek Posted January 17, 2017 Report Posted January 17, 2017 Chierarchia musi być zachowana:-) Znam też taki sposób, że stado pryska się mieszanką wody z jakimiś zapachem, że niby wtedy nie odróżniają się.Nie wiem jak z węchem u kury, ale na innych zwierzętach działało. Quote
piotrxxx Posted January 22, 2017 Author Report Posted January 22, 2017 Miałem podobny problem lecz w tym roku za kupiłęm "noski na dzioby" pod chodziłem z tematem sceptycznie ..wcześniej próbowałem różne metody..Czerwone światło,jakieś spreje do piór ..itp za dużo roboty i fatygi..w tym roku kupiłem osłonki na dzioby i jestem bardzo zadowolony starsze kury nie dziobiąmłodszych poza tym nie wydziobuja sobie piór co jest bardzo ważne także amatorki jaj przestały zajadać jajkami..same noski nie sa DROGIE.I można je wielokrotnieużywać wystarczy dokupić szpilki..Miałem 120 starych kur 1 i 2 letnie z czego te najstarsze miały nawyk wydziobywania piór..niektóre kury miałem łyse..teraz wkońcu kury wygladają normalnie maja 100%upierzenia.Na wiosnę dokupię z 20szt młodych wiec bez obaw bede mogł je wpuścic do stada...Pozdrawiam Quote
Recommended Posts