Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam taki problem,mam stadko 100 kur które maja około 2lat-mam także 80 szt młodych kurek 4miesiące.

W najbliższym czasie chce młode wpuścić do tych starych kur...lecz obawiam się o nie..

Rok temu kupiłem 20 szt.młodych po wpuszczeniu ich do kurnika stare kury dzióbały je wydzióbywały im pióra itp

Macie jakieś sprawdzone sposoby aby tego uniknąć szkoda tych młodych kurek aby cierpiały,stres itp

wszelkie rady będą pomocne ..dziękuje

Posted
kura o zmierzchu nie widzi, można połączyć wieczorem, zasłonić okna na jakiś czas. Przemysłowo używa się podczerwieni i zero światła słonecznego, może to jakiś sposób na pochamowanie agresji względem obcych i słabszych
Posted

No dokładnie - czerwone światło uspokaja, dlatego są mniej agresywne i nie dziobią. Stosuje się też osłonki na dzioby ale preparaty dodawane do paszy. Ja osobiście nie stosowałem nic takiego, ale u sąsiada się dziobały i pokupił tych osłonek i mówi że młode miały spokój :)

• 5 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Moim zdaniem musisz naganiać kury wieczorem na samą noc lub niech tę kury pochodzą razem i myślę że się zaakceptują. Miałem taki sam podobny problem ale razem chodziły i się polubiły

• 2 weeks later...
Posted

Ja jak wprowadzam młode do kurnika to zamykam je w ogrodzeniu i siedzą tydzień , widzą się ale nie mogą się dostać do nowych.po wypuszczeniu jest mniejsze ryzyko dziobania itp

słuszna metoda,kury też boją się wymiany międzypokoleniowej :)

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Posted

Uważam, że osłonki na dzioby to zbyt czasochłonny sposób zwłaszcza przy większej ilosci drobiu.

Najlepszy sposób to taki jak wspominali forumowicze czyli aklimatyzacja przy czerwonym świetle lub jego braku.

Posted

A w sumie racja.

Więcej jeśli kury na powietrzu, to faktycznie nieco utrudnia sprawę, ale rozdzielenie stada siatką albo te osłonki to napewno też będzie dobrym rozwiązaniem.

Ważne, żeby cel był osiągnięty :-)

Posted

U mnie problem dziobania młodych też występuję za każdym razem kiedy wpuszczałem swieżą krew do stada.Nie miałem drastycznych przypadków ale brak interwencji groził zagłodzeniem młodych bo wyglądało jakby stare wartę trzymały przy poidłach czy paszy i odpędzały młode od jedzenia. Dostawiłem kilka pojemników z karmą i wodą. Problem znikł. Stare zgłupiały bo nie wiedziały już gdzie "warte" trzymać. po kilku dniach dodatkowe pojemniki pozbierałem. Dziobały młode ale tylko chwilę po wsypaniu świeżej paszy. Pierwszeństwo do "stołu" miały stare.

Posted

Miałem podobny problem lecz w tym roku za kupiłęm "noski na dzioby" pod chodziłem z tematem sceptycznie ..wcześniej próbowałem różne metody..

Czerwone światło,jakieś spreje do piór ..itp za dużo roboty i fatygi..w tym roku kupiłem osłonki na dzioby i jestem bardzo zadowolony starsze kury nie dziobią

młodszych poza tym nie wydziobuja sobie piór co jest bardzo ważne także amatorki jaj przestały zajadać jajkami..same noski nie sa DROGIE.I można je wielokrotnie

używać wystarczy dokupić szpilki..Miałem 120 starych kur 1 i 2 letnie z czego te najstarsze miały nawyk wydziobywania piór..niektóre kury miałem łyse..teraz wkońcu kury wygladają normalnie maja 100%upierzenia.Na wiosnę dokupię z 20szt młodych wiec bez obaw bede mogł je wpuścic do stada...Pozdrawiam