Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

dostałem premię młodego rolnika i rozważam zakup agregatu uprawowo-siewnego. Chciałbym pozyskać opinie na temat tych dwóch agregatów od ludzi którzy je posiadają lub mają z nimi do czynienia. 

Agregaty które mam do wyboru to:
-Amazone AD Specjal (3 m). Siewnik na mocniejszej bronie KX z wałem pierścieniowo gumowym.
-Lemken Saphir 7 (3 m). Siewnik na bronie Zirkon 8 z wałem trapezowym pełnym.

Chciałbym również dowiedzieć sie czym różni sie Amazone AD SPECIAL od SUPER, oprócz pojemności skrzyni.

Dodam że oba siewniki mam w porównywalnych cenach (niewielkie różnice.). Ciągnik który posiadam to Claas Arion 520, 4-cylindry, ok.150 KM (po czipowaniu), waga ok. 6 ton + obiązenie na przód 700 kg. 

Proszę o konkretne odpowiedzi i rady. http://forum.farmer.pl/public/style_emoticons/default/wink.gif 

Posted

Jest dokładnie tak jak napisał kolega Vademecum i dotyczy nie tylko agregatu, ale każdej maszyny uprawowej i narzędzia. Pierwszy jest do gleb strukturalnych tzw. łatwych w uprawie i świetnie sprawdza się w siewie. W przypadku gleb o wadliwych właściwościach powietrzno-wodnych wał się kompletnie nie będzie sprawdzał. W takich warunkach lepiej sprawdzi się tu zestaw drugi, choć efekt "minutówki" będzie też mocno doskwierał. Również szerokość należy dobrać mając na uwadze glebę gdyż różne będą dla różnych gleb opory jednostkowe i różna optymalna prędkość. Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów z Forum!

Posted

wał na moich glebach bedzie sie sprawdzał dobrze gdyż, mam troche gleb lekkich i troche srednich. bardziej chodziło mi o opinie co do lepszego modelu moze ktoś użytkuje ten sprzet i mogłby doradzić?

Posted

Tu też nie kieruj się opiniami tak do końca bo często ludzie kupują bo im się podoba i mają sprzęt który im się nie sprawdza, a później narzekają. Jeżeli gleby łatwo przesychają ale zbrylają się to do siewu dobrą opcją będzie pierwszy, choć KX to pszenica na nieco lżejszych glebach nie lubi. Drugi jest bardziej dedykowany do gleb nieco lżejszych, łatwiejszych w uprawie. Jeżeli Zirkon ma możliwość pracy wleczonej i na sztorc jest bardziej uniwersalny od pierwszego zestawu gdyż praca na sztorc ładnie kryje resztki pożniwne i mulch. Każda uprawka niszczy strukturę gleby, ale jest niezbędna i jej intensywność należy wyważyć aby odpowiednio przygotować glebę z jednej strony i zbytnio nie zniszczyć jej struktury z drugiej. Zarówno niedostateczne przygotowanie gleby odbije się na plonie jak i zbytnie zniszczenie jej struktury, choć pole przygotowane jak spod linijki. Chyba ja bym się zdecydował na drugi zestaw z uwagi na lepsze dostosowanie do nieco lżejszych gleb i większą elastyczność, zwłaszcza jeżeli nie jest ekonomicznie uzasadnione posiadanie dwu różnych agregatów.

Co do Amazone AD SPECIAL i SUPER to też mi się wydaje że różnica jest w nazwie pomijając zbiornik. Może to wynikać z jakichś względów marketingowo-wizerunkowych. Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów z Forum!

• 4 weeks later...
Posted

Lemken Saphir i siewnik na bronie Zirkon 8 z wałem trapezowym pełnym,będzie moim zdaniem dobrym wyborem,szczególnie jeżeli masz lżejszą glebę,poza tym jak wspomniał Przedmówca jest też bardzo uniwersalny,a to zawsze zaleta. Mogę dowiedzieć się więcej szczegółów od znajomego który go posiada,wtedy dam znać na forum:)

Posted

Kolego różne będą propozycje i każdy zaoferuje coś innego, ja bym obstawiał za lemken ot tak uważam że to firma bardziej profesjonalna jeśli wybierasz tylko z tych modeli. Łatwiej dostępne zamienniki z części zamiennych a co za tym idzie tańsza w dalszej eksploatacji.