henryk Posted June 4, 2016 Report Posted June 4, 2016 jak co roku na owsie pojawiły się zgniło-zielone ślimaki podobne trochę do larwy stonki i wpieprzają liście ,tzn. wyjadają zielone a liść pozostaje szklisty,czy u was też to jest i czy pryskacie,ja dziś po południu zrobiłem rundkę WSK-ą i widziałem że są ślady w wielkim owsie jakby było pryskane,co o tym sądzicie ,ja nigdy nie pryskałem ale w tym roku obserwuję jakby tego dziadostwa było więcej-pozdrawiam Quote
Robert ;-) Posted June 4, 2016 Report Posted June 4, 2016 kiedyś pryskalismy ale jakiś czas tego nie ma Quote
Vademecum Posted June 5, 2016 Report Posted June 5, 2016 rany, uciekła mi nazwa tego ślimaka , a on przeważnie żre liście pszenicy. Może wstępnie napisze, że to omarlica, ale nie brechtajcie jak to coś inaczej sie nazywa, one są też brązowe i czarne i zostawiają smugi.. Quote
DuzyGrzegorz Posted June 5, 2016 Report Posted June 5, 2016 A nie są to skrzypionki? Ich larwy pokryte są śluzem. Zrób tak. Postaw pomiędzy roślinami słoik i odżałuj trochę piwa które wlej do tego słoika. Jak się zejdą i potopią to ślimaki, jak nie to skrzypionki. Moluskocydy zakupisz w sklepie. Pozdrawiam Koleżanki i Kolegów z Forum! Quote
henryk Posted June 5, 2016 Author Report Posted June 5, 2016 no już wiadomo na 100% skrzypionka,trzeba modlić się o silny deszcz to zmyje i szkodliwość jest wtedy nie groźna a jeśli nie to pryskam-pozdrawiam Quote
DuzyGrzegorz Posted June 6, 2016 Report Posted June 6, 2016 Deszcz może zmyć jaja gdyż są składane na wierzchniej stronie liścia, ale nie zmyje larw. Pozdrawiam Koleżanki i kolegów z Forum! Quote
Sklep.Mizar.com.pl Posted July 1, 2016 Report Posted July 1, 2016 Spryskaj w ostateczności jeżeli deszczu nie będzie przez dłuższy okres czasu,chociaż teraz u nas nawet wczoraj przeszły 3 potężne ulewy,jeżeli tak samo silne były u Ciebie,to powinny spokojnie zmyć same jaja,co do larw to już osobna sprawa. Po prostu skontroluj to teraz i sam będziesz wiedział. Quote
Recommended Posts