Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam pojechłem dzisiaj prasowac i cos mi zaczeło pukac w prasie jd 540 otworzyłem klape i na gorze jest łancuch który napedza wałki t ten łancuch na dole jest bardzo sztywny a u góry bardzo luzny jak wchodzi na zebatke napedzajaca to przeskakuje . Prosze o szybka pomoc bo czas leci a tu do zebrania przed deszczem jest 3  ha 

Posted

jak ci łańcuch przeskakuje to masz po ptokach, zcharatany łańcuch i koło... takie rzeczy to na bierząco sie robi.

Pytanie czy przeskakuje bo opur czy luzy, ale to se sam musisz zdiagnozować...

Luźny łańcuch...

Posted
maila moge tobie wysłać, tylko za wiele nie pomoge, jeśli łańcuch był odpowiednio naprężony to szukaj gdzie i co sprawia opór, może nawet kwestia łożyska, pracując maszyną sam powinienneś orientować się w jakim momencie wyszła awaria i rozpocząć analize teoretyczną
Posted

i jeszcze jedno jak owtorze to łancuch sie ustawi normalnie a jak przycisne klape to łancuch na dole robi sie sztywny i  przeskakuje na zębatce robi sie tez sieczka przed maszyną

Posted
jak robi sie sztywny to znaczy, że zębatka robi taki opór, że luz na łańcuchu jest przeżucony na góre a dół jest zblomowany, a sieczka przed maszyną to znaczy że nie idzie dalej siano i go szarpie na sieczke
Posted
Kolego, zadajesz takie pytania...... Poszukaj mechanika. Robert ma racje, jeśli łańcuch sie naciągną to może blokować, ale kupować tyle elementów w ciemno to spory wydatek. Czy może bez tego pracować ? zobacz najpierw co napędza ten łańcuch, ale skoro jest to raczej być musi. Nikt pisząc nie naprawi ci prasy, skoro sobie nie radzisz poszukaj mechanika.