p1a2w3 Posted June 7, 2016 Report Posted June 7, 2016 Witam pojechłem dzisiaj prasowac i cos mi zaczeło pukac w prasie jd 540 otworzyłem klape i na gorze jest łancuch który napedza wałki t ten łancuch na dole jest bardzo sztywny a u góry bardzo luzny jak wchodzi na zebatke napedzajaca to przeskakuje . Prosze o szybka pomoc bo czas leci a tu do zebrania przed deszczem jest 3 ha Quote
Vademecum Posted June 7, 2016 Report Posted June 7, 2016 jak ci łańcuch przeskakuje to masz po ptokach, zcharatany łańcuch i koło... takie rzeczy to na bierząco sie robi.Pytanie czy przeskakuje bo opur czy luzy, ale to se sam musisz zdiagnozować...Luźny łańcuch... Quote
p1a2w3 Posted June 7, 2016 Author Report Posted June 7, 2016 Kolego mozesz podac meila to ci wysle zdj bo tu nie moge bo za duze zdjecie Quote
Vademecum Posted June 7, 2016 Report Posted June 7, 2016 maila moge tobie wysłać, tylko za wiele nie pomoge, jeśli łańcuch był odpowiednio naprężony to szukaj gdzie i co sprawia opór, może nawet kwestia łożyska, pracując maszyną sam powinienneś orientować się w jakim momencie wyszła awaria i rozpocząć analize teoretyczną Quote
p1a2w3 Posted June 7, 2016 Author Report Posted June 7, 2016 mimo tego ze łancuch jest dobrze naciagniety to ten u góry jest bardzo luźny a na dole bardzo mozno sztywny. Quote
Vademecum Posted June 7, 2016 Report Posted June 7, 2016 coś jest zablokowane i stąd tak sie dzieje. Quote
p1a2w3 Posted June 7, 2016 Author Report Posted June 7, 2016 Tylko co hydraulika w ciagniku czy zawor w prasie trudno znaleźc co to mooze byc Quote
Vademecum Posted June 7, 2016 Report Posted June 7, 2016 oglądnąłem to i napewno jest coś zablokowane , spróbuj ruszyć kołami bez rozpinania łańcucha i wyczuć które jest zablokowane , sztywne Quote
p1a2w3 Posted June 7, 2016 Author Report Posted June 7, 2016 rozpiąłem łańcuch i wszystkie wałki sie krecą Quote
p1a2w3 Posted June 7, 2016 Author Report Posted June 7, 2016 i jeszcze jedno jak owtorze to łancuch sie ustawi normalnie a jak przycisne klape to łancuch na dole robi sie sztywny i przeskakuje na zębatce robi sie tez sieczka przed maszyną Quote
Vademecum Posted June 7, 2016 Report Posted June 7, 2016 jak robi sie sztywny to znaczy, że zębatka robi taki opór, że luz na łańcuchu jest przeżucony na góre a dół jest zblomowany, a sieczka przed maszyną to znaczy że nie idzie dalej siano i go szarpie na sieczke Quote
Robert ;-) Posted June 8, 2016 Report Posted June 8, 2016 Pierwsza rzecz kup nowy łańcuch bo się nierówno rozciągnąl i zobacz consie będzie działo, jest nie pomoże trzeba i zębatki wymienić Quote
p1a2w3 Posted June 8, 2016 Author Report Posted June 8, 2016 jak sciągłem ten łancuch to wszystko chodziło normalnie dodam ze inne prasy nie mają tego łancucha http://olx.pl/oferta/john-deere-540-jak-nowa-CID757-IDcDg9B.html#139b3ff1a7ta nie ma tego Quote
Vademecum Posted June 8, 2016 Report Posted June 8, 2016 Kolego, zadajesz takie pytania...... Poszukaj mechanika. Robert ma racje, jeśli łańcuch sie naciągną to może blokować, ale kupować tyle elementów w ciemno to spory wydatek. Czy może bez tego pracować ? zobacz najpierw co napędza ten łańcuch, ale skoro jest to raczej być musi. Nikt pisząc nie naprawi ci prasy, skoro sobie nie radzisz poszukaj mechanika. Quote
Recommended Posts