mateuszzetor Posted June 15, 2016 Report Posted June 15, 2016 Jak odkręcić drążek kierowniczy tam gdzie jest ta kulka a na dole śruba i mi to się cały czas obraca a nie idzie odkręcić tej śruby i czy jak palnikiem podgrzeje czy drążek się uszkodzi wolał bym bez uszkodzenia to zrobić bo chce go odkręcić bo ma luz próbowałem go pobić lekko z góry ale nic go nie blokuje i dalej się obraca a nie odkręca Quote
Robert ;-) Posted June 15, 2016 Report Posted June 15, 2016 Weź małego diaksa i delikatnie przetnij nakrętke, to najprostszy i najszybszy sposób , trzeba robić to delikatnie aby gwintu nie uszkodzić , potem dobierasz nakrętke i po kłopocie Quote
DuzyGrzegorz Posted June 16, 2016 Report Posted June 16, 2016 Ja w takich sytuacjach odcinam górną część. Można też docisnąć tę kulkę małym ściągaczem "na dwie łapy" co zablokuje obracanie. Nacięcie diaksem nakrętki nic nie da. Jeżeli chcesz uruchomić nakrętkę to natnij ją ostrym przecinakiem na każdej płaszczyźnie, oczywiście przykładając z przeciwnej stronie ciężki młotek lub jakąś sporą masę. Nakrętka minimalnie zwiększy swoją średnicę i łatwo się odkręci. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Robert ;-) Posted June 16, 2016 Report Posted June 16, 2016 Owszem da, nie raz tak robiłem, jak nie można było odkręcić nacina się po skosie nakrętke, robi się szczelina i lekko się przyciska z wierzchu i się odkręca, twój sposób też dobry teraz kolega ma wybór Quote
henryk Posted June 16, 2016 Report Posted June 16, 2016 dlaczego się obraca ?,jeśli było zakladane dawno temu i dobrze dociągnięte to nakrętka powinna się odkręcić a potem podstawiam lewarek pod srubę unoszę oś walę raz konkretnie w wąs i końcówka wyskakuje-pozdrawiam Quote
mateuszzetor Posted June 16, 2016 Author Report Posted June 16, 2016 a bez uszkodzenia nakrętki się nie da a jak podgrzeje palnikiem to czy drążek się uszkodzi ? lub materiał się osłabi a śruba się kręci bo się wyrobiło i nie idzie w żaden sposób zablokować by odkręcić chyba ze w ostateczności przetnę nakrętkę dzięki za porady Quote
mateuszzetor Posted June 16, 2016 Author Report Posted June 16, 2016 było dawno temu zakładane ale ktoś nie dokręcił i się wyrobiło a teraz to ciągnik chodzi po drodze bo ma luz i jest kłopot Quote
Vademecum Posted June 17, 2016 Report Posted June 17, 2016 pare złotych, lepiej dać nowe niż rozrobić otwór. Chcący dokręcić to rozmontuj najpierw i sprawdź czy otwór jest okrągły bo jeśli nie to nic nie zrobisz. Popuść nakrętke i przyładuj młotkiem jeśli nie pujdzie to cza otuc oczko młotkiem w koło ewentualnie dodatkowo podłożyć coś czy przystawić duży młotek i ładować w nakrętke, jeśli sie uszkodzi to cza nowe. Szkoda życia na głaskanie tak niedrogiej części Quote
Recommended Posts