Roger2 Posted June 18, 2016 Report Posted June 18, 2016 Witam. Mam obsiane 2,5ha jęczmienia jarego. Znajomy zaoferował mi żebym zostawił słomę i on przyjedzie sobie ją sam sprawować. Za jednego okrągłego balota, którego sam sobie zrobi oferuje mi 10 zł. Czy to dobra cena? Quote
DuzyGrzegorz Posted June 18, 2016 Report Posted June 18, 2016 Jedna tona słomy jęczmiennej zawiera około 7,2 kg azotu, 2,4 kg fosforu, 14 kg potasu, 6 kg wapnia i 1 kg magnezu. Słomy jest mniej więcej tyle co ziarna. Jeżeli nie masz obornika lub masz go mało to przyorana słoma jest ważnym źródłem próchnicy w glebie, nie do oszacowania. Jeżeli balot waży ok. 250 kg to zawiera 1,8 kg azotu o wartości 5,30 zł w przeliczeniu na najtańszy azot w moczniku, 0,60 kg fosforu o wartości 2,33 zł w przeliczeniu na superfosfat potrójny, 3,5 kg potasu o wartości 8,75 zł w przeliczeniu na sól potasową. Pomińmy już ten wapń i magnez gdyż i tak moim zdaniem nie wygląda to na interes życia. Jeżeli masz dużo obornika możesz się zastanowić gdyż pocięcie słomy też kosztuje. Pozdrawiam Forumowiczów! Quote
Vademecum Posted June 19, 2016 Report Posted June 19, 2016 Stówe od hektara to już dobra cena , ale spróbuj mu powiedzieć 200 od ha 500 zł za całość. Natomiast to co napisał Duży Grzegorz to fakt niepodważalny i tymi kategoriami powinienneś sie kierować. Masz dwa przykłady na słome. 1 mój szybko i kasa i 2 kolegi od posta wyżej, rozważnie i z myślą o budowaniu kultury ziemi na lata wprzód. Zależy tylko czy siejesz poplony albo czy to pole widzi obornik co powiedzmy 5 - 7 lat. Quote
Robert ;-) Posted June 19, 2016 Report Posted June 19, 2016 Od siebie napisze,ja za tyle bym nie sprzedał, to grosze! a pocięcie słomy to dokładka 30 zł do każdej godziny koszenia kombajnem, chyba ze masz swój sprzęt żniwny. Ja jak nie potrzebuje słomy to tnę i przuoruje na próchnicę idzie. Quote
rafaello3 Posted June 19, 2016 Report Posted June 19, 2016 Ja za żytnią płaciłem w zeszłym roku słomę od sztuki 5 zł .W tym też nie dam więcej .Trafiają mi się gospodarze ,co żytnią słomę na pokosie oddają za 100 zł ,a balotów nakręcę 40 sztuk z hektara . Quote
Recommended Posts